Minkavl ble stanset i Danmark under koronapandemien, men nå dukker minkfarmene opp igjen. Helsemyndighetene frykter at fugleinfluensavirus i verste kan spres til mennesker.
Publisert: 07.04.2025 20:45
Kortversjonen
- Minkavl har vokst igjen i Danmark etter stopp under koronapandemien. Dette skaper frykt for fugleinfluensa som kan tilpasse seg mennesker.
- Helsemyndighetene uttrykker bekymring over mulig smittespredning fra minkgårder til mennesker, etter at en risikovurdering nylig ble publisert.
- Danske myndigheter og foreningen Danske Mink arbeider med biosikkerhet og overvåking.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
I 2020 ble opp mot 17 millioner mink i Danmark avlivet. Det skjedde etter at et mutert koronavirus begynte å spre seg på minkfarmer. Samtidig ble det innført et forbud mot minkavl i landet, som gjaldt til 2023.
Men siden da har antallet mink ved minkfarmer sakte, men sikkert vokst seg større igjen.
Pr. desember 2024 var det rundt 36.768 mink på fem danske gårder.
Det skaper bekymring for at smitte av fugleinfluensa vil kunne spre seg blant mink og videre til mennesker, skriver Berlingske Tidene.
Viruset kan bli tilpasset mennesker
Danske helsemyndigheter bestilte derfor en ny risikovurdering av minkavl og fugleinfluensa. Rapporten viser at det er en liten risiko for at smitte kommer inn på danske gårder via importerte dyr fra Finland.
Ifølge rapporten er det en større risiko for at smitten kan komme inn på minkfarmene via ville fugler. Risikoen er likevel fortsatt lav.
Men dersom det skulle skje, anses det som «svært sannsynlig (90-95 prosent)» at det kan utvikles varianter av fugleinfluensa som er tilpasset pattedyr. Og dermed potensielt kan smitte mennesker.
I verste fall kan det oppstå en variant av viruset som kan spre seg fra person til person.
– Det er vår bekymring og frykt
Lars Erik Larsen er professor i veterinærvirologi Københavns Universitet og har ledet risikovurderingen. Han sier til Berlingske at vi ikke står overfor en pandemi med fugleinfluensa som stammer fra minkfarmer nå. Men han mener risikoen må tas på alvor.
I Finland var det i 2023 et stort utbrudd av svært smittsom fugleinfluensa. Det ble påvist smitte med fugleinfluensa mellom dyr på 71 gårder med pelsdyr som rev, vaskebjørn og mink.
– Utviklingen i Finland var ikke bra og burde ha stoppet opp tidligere. Dette viruset må ikke få sirkulere blant mink. Det øker risikoen for å utvikle varianter som kan overføres mellom mennesker. Det er vår bekymring og frykt, sier han.
Faglig direktør Tyra Grove Krause ved Statens Serum Institut sier til danske DR at en minkfarm fort kan bli et «slags eksperimentarium for et fugleinfluensa-virus».
– Fordi mange mink står veldig tett sammen, kan viruset lett spre seg og tilpasse seg pattedyret.
Ifølge den nye rapporten er det også funnet fugleinfluensa hos blant annet gris, storfe, rotter, hester, katter, rev, sel, vaskebjørn og hunder.
Spesielt USA har vært hardt rammet den siste tiden. Det er også registrert smitte til mennesker.
Minkavl forbudt flere steder
Danmark er blitt regnet som verdens største produsent av minkpels. Etter masseavliving av mink i Danmark i 2020, fikk den danske regjering kritikk for å ha avlivet all mink uten hjemmel til det.
I flere land er minkavl blitt forbudt de siste årene, blant annet i Sverige og Nederland.
Foreningen Danske Mink sier til Berlingske at fugleinfluensa ikke er påvist i danske besetninger. De understreker at både myndigheter og landbruk jobber med overvåking, biosikkerhet og beredskap for å redusere risikoen.
De vil også gå i dialog hvis myndighetene ønsker å utvide overvåkingen.