Mindreårige jobber 14-timersdager for Vålerenga under Norway Cup

1 month ago 21



Mangelfull arbeidsavtale. Ulovlig lange dager. Slik er forholdene for ungdommer som har sommerjobb for Vålerenga Fotball.

Sofie Landøen Uthus (15) sier at hun trives på jobb. Men noen kontrakt kan hun ikke huske å ha fått. Foto: Jan T. Espedal, Aftenposten

Publisert: 02.08.2024 05:38

Kortversjonen

Norway Cup tiltrekker seg tusenvis av mennesker. Mange hender kreves for å få verdens største fotballcup til å gå rundt.

Da Aftenposten tok turen til Valle Hovin idrettspark var flere ungdommer i sving i kioskene. Det er Vålerenga Fotball som driver stadionet. Ungdommene plukker også søppel og er vakter under Norway Cup.

Noen av ungdommene jobber dugnad for Vålerenga Fotball, mens andre har fått seg betalt sommerjobb. Alle Aftenposten snakket med, ga uttrykk for at de er glad for jobben.

Men dagene kan bli lange. Lengre enn hva norsk lov åpner for, kan Aftenposten avdekke.

Dobbelt skift på 14 timer

I Norge er en vanlig arbeidsdag inntil 9 timer. Det lengste noen kan jobbe er 13 timer om dagen.

Ungdommer mellom 15 og 18 år har ikke lov til å jobbe mer enn 8 timer.

Det følger av arbeidsmiljølovenarbeidsmiljølovenarbeidsmiljøloven § 10-4 nr. 2 og § 11-2 nr. 3 .

Likevel har Vålerenga planlagt med 14-timers dager for flere av de mindreårige arbeidstagerne.

Det kommer frem i denne skiftoversikten til en av ungdommene, som Aftenposten har tilgang til. Vi kjenner identiteten til ungdommen som har fått planen. Vedkommende ønsker å være anonym.

Oversikten viser at vedkommende skal jobbe to vakter på samme dag, uten pause mellom skiftene.

Denne vaktlisten viser at Vålerenga har planlagt for at en ungdom skal jobbe dobbelt skift samme dag. Skiftene varer 14 timer sammenhengende. Sladdingen er gjort av Aftenposten. Foto: Tipser

– Slet med å stå på beina

Aftenposten har vært i kontakt med faren til en av ungdommene som jobber for Vålerenga, som ikke ønsker navnet sitt i avisen.

– Hun kom hjem her og slet omtrent med å stå på beina. Hun var ganske utslitt, sier faren.

– De får beskjed om at når de jobber dobbelt skift, så får de ikke pauser. Jeg synes det er en stusslig introduksjon til arbeidslivet, sier faren.

Men lange arbeidsdager ut over arbeidsmiljøloven er ikke det eneste som skurrer ved ungdommenes arbeidsforhold.

– Pausene disponerer vi litt selv, men vi får en halvtime til sammen i løpet av dagen, sier Sofie Landøen Uthus. Foto: Jan T. Espedal, Aftenposten

– Har ikke fått kontrakt

– Jeg synes det er gøy å jobbe mye, sier Ida Wangari Nordgård (17).

Hun står i en av kioskene. På spørsmål fra Aftenposten, bekrefter hun å ha tatt på seg doble skift.

I kiosken sier de at de er fornøyde med jobben, og at de får godt betalt.

Men når Aftenposten spør om skriftlig arbeidsavtale, sier alle det samme:

Det har de ikke fått.

Ida og de andre i kiosken synes det er godt organisert, og sier de får ta puser når de trenger det «litt her og der». Foto: Jan T. Espedal, Aftenposten

Også den anonyme faren Aftenposten har snakket med, bekrefter at hans ungdom heller ikke har fått noen kontrakt.

Alt ungdommene trenger å gjøre, er å registrere seg på en nettside. Det er i dette skjemaet alle betingelsene for arbeidsforholdet fremgår.

Aftenposten får bekreftet at dette er den eneste formen for arbeidsavtale ungdommene har fått fra Vålerenga Fotball.

– Ikke lov til å jobbe overtid

Aftenposten har forelagt skjemaet for LOs sommerpatrulje, som reagerer på det de ser.

– Det ser ut som at arbeidskontrakten er mangelfull. Dette gjelder flere punkter, som for eksempel opplysninger rundt pause.

– Det er i utgangspunktet ikke slik det skal være, sier Sindre Hornnes, som er ungdomsrådgiver i LO.

Han reagerer også på arbeidstiden.

– Når man er under 18 år er det i utgangspunktet ikke lov til å jobbe overtid. Arbeidsgiver kan ikke pålegge dem det, sier Hornnes. Han utdyper:

– Er de mellom 15 og 18 år, vil en vanlig arbeidsdag være opp til 8 timer. Alt utover dette er i utgangspunktet ulovlig overtid.

Sindre Hornnes er ungdomsrådgiver i LOs sommerpatrulje. Foto: LO

Vålerenga Fotball legger seg flate

Grunnen til at ungdommer har fått tilbud om å jobbe 14-timers dager, begrunner Vålerenga Fotball med at ungdommene har ønsket å jobbe mer.

– Tilbakemeldingene fra tidligere arrangementer er at ungdommer ønsker å jobbe lengre dager enn hva vi har tilbudt tidligere. Vi har derfor valgt å teste ut muligheten til å jobbe doble skift under årets Norway Cup.

Det sier arrangementsansvarlig Frank Ove Hansen. Han presiserer at øktene til deres arrangementer blir besatt ved at ungdommer selv melder seg til skift gjennom fotballklubbens portal.

– Vi ser imidlertid at muligheten for å jobbe doble 7-timersskift, ikke er i tråd med bestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Vi vil derfor fjerne muligheten for å jobbe doble skift for ungdom under 18 år fremover, sier Hansen.

Han tar selvkritikk på at ungdommene opplever at de ikke har fått nok pauser:

– På onsdag morgen presiserte vi til våre områdeansvarlige å være tydeligere på når og hvordan man tar pauser.

Vålerenga sier de skal rette opp i både arbeidstider og gi ungdommen formell kontrakt til neste arrangement. Foto: Jan T. Espedal, Aftenposten

På spørsmål om den mangelfulle kontrakten, svarer Hansen først at ungdommene får oppgitt lønnsbetingelser og forventninger når de registrerer seg.

Litt senere kommer et nytt svar.

– Dette har vært vakter som opprinnelig kun har vært løst gjennom dugnad, men som nå også løses av betalte ungdommer. I de tilfellene hvor dette løses gjennom betalt ungdom, er vi enige i at de må få en formell kontrakt.

– Vi vil rette opp dette til neste arrangement, lover Hansen.

Read Entire Article