Millionetterslep på gatelys i Sortland

2 days ago 6



Regiondirektør i NHO Nordland Hans Christian Hansson er fornøyd med at fylkesrådet har lyttet til næringslivets innspill under arbeidet med fremtidens skolestruktur for de videregående skolene i fylket. Det skriver NHO Nordland i en pressemelding.

Før helga la fylkesrådet i Nordland fram sitt forslag til fremtidens skolestruktur for de videregående skolene i fylket for 2025 til 2029. Da tilbudsstrukturen ble sendt ut på høring, pekte NHO Nordland på en rekke forhold som ville få store konsekvenser for næringslivet i fylket.

Fylkesrådet har over de siste ukene gjort flere endringer, som ifølge regiondirektøren har styrket den foreslåtte strukturen og vil kunne komme hele nordlandssamfunnet til gode.

– Skal man møte etterspørselen etter både kompetanse og flere folk i tiden fremover, er det avgjørende at nærings- og arbeidslivets behov reflekteres i skoletilbudet, sier Hansson.

Fylkesrådet foreslår blant annet å opprette kjemiprosess og laboratoriefag på Fauske videregående skole fra 2026. Dette har vært svært etterspurt av næringslivet rundt, skriver NHO Nordland.

Videre ønsker fylkesrådet å opprette IB-linje (internasjonal baccaleurate) ved Aust-Lofoten videregående skole i Svolvær fra 2025 og IB-linje ved Polarsirkelen videregående skole i Mo i Rana fra 2026.

– 7 av 10 bedrifter i Nordland har utfordringer med rekruttering og kompetansemangelen er stor i fylket. Det er svært viktig med forutsigbarhet i utdanningstilbudet, og at man opprettholder tillit til at skoler og skolesteder kan tilby utdanning som næringslivet etterspør til lokal ungdom. Så skulle vi gjerne sett at oppstart av IB-linjen i Rana fremskyndes til 2025 istedenfor 2026, siden dette er et gryteklart prosjekt og er svært etterspurt av det lokale næringslivet, fastslår Hansson.

Regiondirektøren applauderer fylkesrådet som verner om Steigenmodellen og alternative og fleksible utdanningsløp i fylket.

– Med spredt bosetning og lavt elevgrunnlag flere steder, er fleksibilitet en nøkkel for at flest mulig bedrifter skal få tak i kompetansen de trenger, og for at flest mulig av våre ungdommer skal få muligheten til å gjennomføre ønsket yrkesfaglig utdanning, selv om den ikke nødvendigvis tilbys på vanlig måte på den lokale skolen.

Ifølge NHO Nordland bidrar ordningen til at flere tar utdanning. Det bidrar til at flere ungdommer får lokale jobbmuligheter, noe som også kan gi økt bo- og blilyst, forteller Hansson.

– Det er veldig bra at fylkesrådet har lyttet til innspill fra bedriftene og gir mer forutsigbarhet for slike fleksible ordninger, sier Hansson.

Read Entire Article