Milliard-utbetaling til norske kystkommuner

2 hours ago 3



– Årets utbetaling er den største siden havbruksfondet ble opprettet. Det er utrolig gledelig. Det kan jeg si, også med bakgrunn som ordfører i Hammerfest, som har jobbet tett med næringen, sier fiskeri- og havbruksminister Marianne Sivertsen Næss.

I år betaler staten ut 3,7 milliarder kroner fra Havbruksfondet. Det er en milliard mer enn i 2022, og ny rekord.

I tillegg til salg av konsesjoner, inntekter fra grunnrenteskatt på havbruk og en egen produksjonsavgift vil kommunenes inntekt fra havbruksnæringen komme opp i 5,5 milliarder kroner i 2024.

Senja kommune får i år 126 millioner kroner utbetalt fra Havbruksfondet, og har fått utbetalt over 350 millioner kroner de fire siste årene, og er med det landets tredje største havbrukskommune.

Som hjemmekommune for Salmar, og med over 45 aktive havbrukslokaliteter er Frøya Norges største havbrukskommune, og har også hatt de største inntektene de siste fire årene.

Hitra er også en stor havbrukskommune, og er landets femte største havbrukskommune målt i inntekter.

I Nærøysund kommune i Trøndelag har Salmar kjøpt opp havbruksaktiviteten til både Norwegian Royal Salmon og SalmoNor. Trøndelagskommunen er den nest største havbrukskommunen i Norge målt i inntekter.

Senja kommune er landets tredje største havbrukskommune, og har hatt betydelig lokal aktivitet, som delvis er kjøpt opp av Salmar.

Ifølge en rapport fra Nofima i 2023 var 673 ansatte i aktiviteter i havbruksnæringen i kommunen.

Hjemmekommunen til fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) er også landets fjerde største havbrukskommune.

Spesielt det japansk-eide, tidligere statlige, Cermaq-selskapet og Grieg Seafood fra Bergen har store aktiviteter i kommunen.

Stavanger er landets 6. største havbrukskommune målt i inntekter siden 2020. I 2024 får kommunen utbetalt 74 millioner kroner fra havbruksfondet.

Mer til kommunene

Som i fjor og året før der, er det de trønderske øykommunene Frøya og Nærøysund som får utbetalt mest fra fondet. Frøya får rett over 153 millioner kroner, og Nærøysund får i overkant av 152 millioner.

Frøya er også den kommunen som taper mest per innbygger på regjeringens nye inntektssystem for kommunene.

Rekordsummen skyldes blant annet høye priser på auksjonen av oppdrettstillatelser.

– Regjeringen har vært opptatt av at kommunene skal få sin del av inntektene fra de naturbaserte næringene, og det er dette vi ser resultatet av nå, sier stortingsrepresentant fra Nordland, Bjørnar Skjæran (Ap).

Øker nettolønnsordningen

Marianne Sivertsen Næss (AP)s egen hjemmekommune får 120 millioner kroner utbetalt fra Havbruksfondet i år.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Frøya er også den kommunen som taper mest per innbygger på regjeringens nye inntektssystem for kommunene.

Endret fordelingen

I 2023 omsatte havbruksnæringen for 110 milliarder kroner, og hadde et overskudd før skatt på 24,6 milliarder kroner.

Med salg av konsesjoner, en ny grunnrenteskatt, en egen produksjonsavgift og selskapsskatt, betalte næringen inn omlag 14,5 milliarder kroner i skatter og avgifter.

NRKs gjennomgang viser at kommunene satt igjen med ca 38 prosent av alle skatter og avgifter i 2024.

I 2024 endret staten inntektsfordeling fra salg av oppdrettskonsesjoner. Kommunene og fylkeskommunene får totalt 55 prosent av inntektene som fordeles annen hvert år.

– Regjeringen har vært opptatt av at kommunene skal få sin del av inntektene fra de naturbaserte næringene, og det er dette vi ser resultatet av nå, sier stortingsrepresentant fra Nordland, Bjørnar Skjæran (Ap).

Sandra Borch

Sandra Borch (Sp) er stortingsrepresentant fra Troms.

Foto: Hans L. Andreassen/NRK

Senja får 152 millioner kroner

Stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp) sier til NRK at det er gledelig for kommunene får disse midlene nå.

– Det ser veldig bra ut for Troms, og mange kommuner får betydelige midler tilbake nå for å ha satt av arealer til havbruk

Oppdrettsanlegg i Mefjord på Senja

Senja kommune har fått utbetalt over 352 millioner kroner fra havbruksfondet over fire år.

Foto: Pål Hansen / NRK

– Senja kommune får blant annet 255 millioner kroner over fire år. Hva er grunnen til at de får så mye?

– Senja er jo en stor oppdrettskommune, så det handler om hvor mye oppdrett man har og hvor mye nye lokaliteter man legger til rette for i løpet av de siste årene. Derfor kommer Senja veldig godt ut, men det er veldig gledelig at kommunene nå får enda mer igjen av potten i Havbruksfondet. Det kommer godt med når lokalpolitikerne skal prioritere midler til ulike tiltak, sier Borch.

Publisert 21.10.2024, kl. 12.06 Oppdatert 21.10.2024, kl. 12.28

Read Entire Article