Sprengt kapasitet i Myanmar:
Tallet på antall døde og skadede stiger etter jordskjelvet i Myanmar. Hjelpearbeidet pågår for fullt, men begrensede ressurser gjør det vanskelig.

Publisert 29.03.2025 17:05 Sist oppdatert 19 minutter siden
Antall bekreftede omkomne etter fredagens jordskjelv i Myanmar har steget til 1644, ifølge militærjuntaen i landet.
Myanmar opplever jevnlige jordskjelv, men fredagens skjelv var det kraftigste på over hundre år. Det første jordskjelvet ble målt til 7,7 og ble etterfulgt av flere etterskjelv.
3408 mennesker behandles for skader, og minst 139 mennesker er fortsatt savnet i ruiner av sammenraste bygninger, ifølge landets militærjunta.
– Klarer ikke å ta i mot
Lørdag ettermiddag sier Røde Kors at sykehuskapasiteten er sprengt i Myanmar.
– Det er altfor mange som skal behandles i forhold til kapasitet. Sykehusene klarer ikke ta imot alle de skadde som kommer inn, sier Håkon Jakob Røthing, leder av internasjonale operasjoner i Røde Kors.

Organisasjonen har hjelpemannskaper på plass i byene Mandalay og Sagaing i Myanmar. Litt over 400 personer med opplæring i søk og redning deltar i hjelpearbeidet for Røde Kors.
– Hver time reddes det ut mennesker. Vi jobber på spreng for å få oversikt over hvor mange som fremdeles kan være inneklemt i bygninger, sier Røthing.
På toppen av andre kriser
Jordskjelvet kommer på toppen av en rekke kriser i Myanmar, ifølge Røde Kors.
Militærjuntaen i landet har styrt Myanmar siden et kupp i 2021. Fire år med borgerkrig mellom militærjuntaen, opposisjonen og etnisk baserte opprørsgrupper og militser har ødelagt mye av helsevesenet.

Allerede før jordskjelvet trengte nesten hver tredje innbygger, altså 20 millioner mennesker, nødhjelp for å overleve, skriver Røde Kors i en pressemelding.

1,3 millioner internt fordrevne fra konfliktene i landet hadde søkt sikkerhet i og rundt byen Sagaing, som er hardest rammet, ifølge organisasjonen.
I tillegg er Myanmar hardt rammet av flom og jordskred i sommer, som landet fremdeles jobbet for å komme over, opplyser Røde Kors.
Også FN sier i en uttalelse at redningsarbeidet er vanskelig på grunn av ødelagte veier og skade på sykehus, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
– Nå trengs alle bidrag, slik at flest mulig liv kan reddes. Det er viktig å koordinere arbeidet, slik at vi kan forsterke innsatsen og gi best mulig hjelp, sier Røthing.