Mener folk må ta et oppgjør med tidsklemma: – Vi kan ikke bli sykmeldt fra livet ellers

1 month ago 26



Leger som sykmelder for lett. Dårlig samarbeid med Nav. Økende tretthet og slitasje. Det sliter arbeidsgivere med, sier lederen i HR Norge.

Even Bolstad i HR Norge mener mange blir sykmeldte fordi de sliter med å takle alt som skjer i «prosjekt livet». Foto: Jan T. Espedal

Publisert: 16.08.2024 05:45

Kortversjonen

– Dette er et brutalt samfunnsproblem, og vi har allerede sklidd altfor langt, altfor lenge, sier Even Bolstad.

Han er daglig leder i HR NorgeHR NorgeMedlemsorganisasjon for virksomheter og personer som jobber med HR og personalledelse. Består av medlemmer fra både privat og offentlig sektor. og mener det aldri har vært viktigere å få hele folket i arbeid. Og han kommer med en brannfakkel inn i tidsklemme-debatten.

– Dette er bare begynnelsen. Kampen om folk kommer til å være global, mellom sektorer og mellom virksomheter.

Han viser til Norges høye sykefravær.

Men det er summen av livet, ikke arbeidet i seg selv, som fører til økningen, mener Bolstad.

Prosjekt livet

– Arbeidslivet er en viktig del av livet, men kan ikke alene ta ansvar for tidsklemma - som først og fremst er en fritidsklemme, sier han.

Bolstad trekker frem en undersøkelse blant arbeidsgivere og arbeidstagere av HR Norge (se faktaboks lenger nede).

– Mener du tidsklemma er hovedårsak til at folk blir sykmeldt?

– De fleste av oss sliter med prosjekt livet. Med egen jobb, ambisjoner, barns sykdom, foreldre. Jobben som friskhetsmaskin er undervurdert. «Ta med vondtene dine på jobb», sa en NAV-direktør en gang. Det er en god observasjon, synes jeg.

– Blir folk sykmeldt på grunn av hobbyer og selvrealisering?

– Ja, altså det totale trykket på dem som jobber, gjør at vi forblir sykmeldt og blir gående hjemme. Det gjør noe med folk.

Må selv balansere livet

Bolstad understreker at det er mange unike skjebner bak statistikken og at ikke dette er en uttømmende forklaring. Likevel mener han at folk i dag føler mer press på livets arenaer enn tidligere.

– Det er opp til den enkelte av oss å sørge for en god balanse i livet. Vi kan ikke bli sykmeldt fra livet ellers, og jobben blir da det vi får en pause fra, selv om det kanskje ikke er der skoen trykker.

Vil stramme inn

Mange arbeidsgivere og arbeidstagere er nå klare for å stramme inn sykelønnsordningen, mener Bolstad. Og støtet må settes inn overfor dem som er på vei over i langtidsfravær.

Dagens ordning gir arbeidstagere rett på full lønn ved sykefravær. Arbeidsgiver dekker de første 16 dagene. Deretter tar staten regningen.

– For virksomheter kan det fort bli litt «ute av syne, ute av sinn».

Bolstad foreslår i stedet at arbeidsgiver skal betale noe av regningen etter at en person har vært ute i en gitt tid.

Målet er å gi bedriftene økonomisk incentiv til å få langtidssykemeldte tilbake i arbeid.

Diskusjonen er ikke ny. Modellen om å la arbeidsgiver betale mer, ble først foreslått i 2021 av Sysselsettingsutvalget. Det ble ledet av økonomiprofessor Steinar Holden. Den gang sa LO nei. Nå er de i bevegelse.

– Utenforskap går i arv, det vet vi. Denne kjeden må brytes. Tallene på sykefraværet er brutale. Uten et fastere grep om prosessen, er det hensynsløst både mot den som faller utenfor og dens barn, sier Bolstad.

Han sier han er skuffet over at politikere ikke tør å ta fatt i dette.

– Det er trist å lese oppslag om lavere svensk sykefravær og perspektivmeldinger om mangel på arbeidskraft, så parkerer bare politikere diskusjonen om sykelønnen.

– Mange oppgir høyt tempo, arbeidspress og høye krav på jobben som årsak til sykefravær. Det siste kan arbeidsplassen gjøre noe med. Men balanse i livet er den enkeltes ansvar, sier Bolstad.

Leger som sykmelder for lett

Bolstad kaster seg også inn i diskusjonen om leger og sykmeldinger. Han mener noen leger sykmelder for lett. Og at rollen kan være vanskelig.

– Vi har gitt legene en enorm tillit ved å gjøre dem til portvoktere. Her er det en del veldig problematiske utfordringer. Det er vanskelig å diskutere. Men det må vi. Jeg skjønner legene også, men konsekvensene er at vi ikke får bukt med sykefraværet.

– Sykmelder leger for lett?

– Det er noe vi hører gjentatte ganger, men dette bildet er mer komplekst. Det har liten hensikt å skylde på hverandre, sier Nils Kristian Klev.

Han er leder i Allmennlegeforeningen og mener at partene heller må jobbe sammen for å finne gode løsninger.

Klev sier at legene har en viktig rolle i å vurdere pasienten, men også i å veilede pasient og arbeidsgiver for best mulig tilrettelegging.

Nils Kristian Klev mener bildet er komplekst. Nå bidrar Almennlegeforeningen til Navs arbeid med å se på sykemeldingsløpet.

Men han erkjenner at tidspress er en utfordring.

Nå bidrar Allmennlegeforeningen til Navs arbeid for å forbedre dagens system og frigjøre ressurser til dem som trenger det mest.

– Vi har også en samfunnsutvikling der arbeidstagere varsler om økt arbeidspress. Vi må derfor se på helheten når vi skal finne løsningene.

Read Entire Article