Mener du bør prute jevnlig hos banken: – Man må være litt tøff i tonen

6 hours ago 3



Det kan være kroner å spare på lavere boliglånsrente. Slik bør du prute hos banken.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
Styringsrenten går ikke ned med det første, men det kan være penger å spare hvis du tar en telefon til banken. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Publisert 19.09.2024 17:59 Sist oppdatert 11 minutter siden

Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent, men åpner for at den kan settes gradvis ned i første kvartal av 2025.

For de med boliglån er det viktig å ta høyde for at boliglånsrenten forblir høy i tiden fremover, mener forbrukerøkonom Theas Olsen i Handelsbanken. 

– De bør ikke legge opp til et økonomisk løp som tilsier at renten skal ned med det første, sier Olsen.

Hun mener samtidig at alle med boliglån bør undersøke om man har konkurransedyktige vilkår i sin bank.

Olsen sier det ikke er noen prutekultur i Norge, og at mange kvier seg for å ta opp telefonen og forhandle med banken.

– Det skader ikke å ta opp telefonen å ringe banken og si «jeg har forhørt meg rundt, og mener jeg bør få en rente på 5,6».

 Magnus Nøkland/ TV 2
OPPFORDRING: Forbrukerøkonom Thea Olsen i Handelsbanken oppfordrer folk med boliglån til å ringe banken sin og forhandle. Foto: Magnus Nøkland/ TV 2

Hun sier videre:

– Banken har sine marginer som de må forholde seg til. De vurderer blant annet hvor høyt du er belånt, hva verdien av boligen er, og om du er medlem i noen fagorganisasjoner. 

– Men det er viktig å ikke å komplisere det. Det viktigste er å få noenlunde oversikt over hva det er vanlig å ha i rente og hva de ulike bankene tilbyr.

Hvor stor sannsynlighet det er for at du faktisk får ned renten, avhenger av flere ting.

– Det varierer fra situasjon til situasjon. Hvis du ikke har tatt i bruk fordelene du har enda, som for eksempel at du er medlem i en fagorganisasjon, er sjansene større for at du får ned renta. En annen faktor kan være verdivurdering av boligen, om det er lenge siden den ble verdivurdert.

Olsen legger frem et eksempel:

– Får du eksempelvis forhandlet renten ned med 0,25 prosentpoeng, og har et lån på 4 millioner i året, vil du oppnå en årlig besparelse på 7800 kroner.

Mener dette er det beste forhandlingskortet

Tidligere rentemegler Sindre Noss er markedssjef og medgründer i tjenesten Renteradar. Han sier gjennomsnittsrenta har ligget på 5,85 prosent en god stund.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
KONKURRANSE: Sindre Noss i Renteradar mener det er blitt lettere å prute på renta. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

– Vi ser at flere banker det siste halvåret, på grunn av økt konkurranse mellom bankene og økt fokus på å beholde boliglånskundene, faktisk matcher det beste tilbudet i markedet.

Han mener de med boliglån bør ta sjekkerunden hos de ulike bankene jevnlig og prute på renta hos banken sin.

– Det beste forhandlingskortet er at en annen bank kan gi deg en bedre rente. Og så må man være lite tøff i tonen og si «hvis dere ikke kan matche eller gå ned på renten et godt stykke, så bytter jeg bank». Man kommer ikke så langt med å si «kan jeg være så snill å få litt lavere rente», man må ha noe å slå i bordet med.

Noss sier det har vært et taktskifte hos bankene i løpet året og at det har blitt litt lettere å prute på renta.

– I fjor var bankene preget av mange renteøkninger og bankene hadde nok å gjøre med å holde hodet over vann. Nå er det et mer stabilt rentemarked og lettere for kundene å sammenligne. Kredittveksten er lav, det er lav boliglånsvekst, men bankene ønsker å vokse. Og da må bankene ta markedsandeler ved å gi en litt bedre rente.

Han sier bankene tjener godt og at de ofte har en del å gå på når det kommer til kundenes boliglånsrenter. 

– Bankene går bra og leverer veldig gode tall, så de har egentlig kapasitet til å konkurrere litt hardere, mener han.

Lettere for denne gruppen

Noss mener det er lettere for spesielt en gruppe å få lavere boliglånsrente.

– Det er nok litt lettere for de eldre kundene som har lav belåningsgrad og god sikkerhet for lånet. Mange av disse kundene som burde hatt lavere rente blir ikke belønnet med det, samtidig som utfordrere står i kø. Derfor er det disse kundene som kan spare mest ved å forhandle med banken.

De som har større lån, har i snitt bedre rente enn de med små lån, sier Noss videre. 

– Det er to grunner til det. Bankene belønner de med store lån med litt lavere rente, og de med store lån er oftere mer bevisste og følger opp med banken i større grad.

Read Entire Article