USA tror ikke det er sannsynlig at Ukraina får kontroll over hele landet igjen. Eller at de blir medlem av NATO. MDG vil ha finansminister Jens Stoltenberg til å øke støtten til landet umiddelbart.
Publisert: 12.02.2025 15:06 | Oppdatert: 12.02.2025 19:57
Kortversjonen
- USA er skeptiske til at Ukraina vil gjenerobre alt sitt landområde eller bli medlem av NATO. Trump-administrasjonen vil ikke sende soldater, men oppfordrer europeiske styrker til å garantere sikkerhet etter krigen.
- MDG-leder Arild Hermstad utfordrer Jens Stoltenberg til å øke Norges støtte til Ukraina, og mener Trumps fredsplan svekker Ukrainas forhandlingsposisjon.
- Reuters rapporterer at Ukraina kan inngå en avtale med USA om mineralutvinning mot våpenstøtte, hvilket kan påvirke Zelenskyjs framtidige beslutninger i konflikten.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Ifølge Reuters sier Donald Trump at han har diskutert å få slutt på krigen i Ukraina med Vladimir Putin. Flere medier melder at de to presidentene har snakket sammen, og at de er enige om å starte forhandlinger umiddelbart.
– Vi ble enige om å samarbeide, veldig tett, inkludert å besøke hverandres nasjoner. Vi har også blitt enige om å la våre respektive team starte forhandlinger umiddelbart. Vi skal begynne med å ringe president Zelenskyj i Ukraina for å informere ham om samtalen, noe jeg skal gjøre akkurat nå, skrev Trump på Truth Social.
Flere norske politikere reagerer på nyhetene.
– Venstre mener enhver løsning på krigen og fredsforhandlinger må skje på Ukrainas premisser, ikke avtales over deres hode, skriver Venstre-leder Guri Melby til Aftenposten.
Hun minner om at Ukrainas fremtid er essensiell for sikkerheten i hele Europa.
– Det er ingen europeiske land som tjener på en løsning der Ukraina taper. Et utfall av krigen der Putin opplever at han har oppnådd seire, vil motivere til å gjennomføre nye angrepskriger mot nye naboland. Det blir en farligere verden for oss alle, skriver hun.
– Ikke realistisk å bli Nato-medlem
– Krigen mellom Russland og Ukraina må ta slutt, sa USAs forsvarsminister Pete Hegseth under et møte i kontaktgruppen for Ukraina (UDCG) kontaktgruppen for Ukraina (UDCG) UDCG teller drøyt 50 land og består av både Nato-allierte og andre land som bistår Ukraina med penger og våpen.I de rundt tre årene gruppa har eksistert, har landene sammen gitt Ukraina støtte for mer enn 120 milliarder euro, eller drøyt 1400 milliarder kroner.i Natos hovedkvarter i Brussel onsdag.
Men han sa også:
– USA mener at Nato-medlemskap for Ukraina ikke er et realistisk utfall av krigen.
Den nedslående beskjeden setter et punktum for Ukrainas ønske om å bli medlem av forsvarsalliansen og slik være beskyttet mot russisk aggresjon i fremtiden.
Ukraina har hatt et grunnlovsfestet mål om å bli med i Nato og EU siden 2019.
– Glem Krym
I tillegg mener USA at Ukrainas ønske om å gjenerobre Krymhalvøya, som Russland okkuperte i 2014, er urealistisk.
– Å kjempe for dette vil bare føre til unødig lidelse, sier Hegseth.
Ukraina er Europas nest største land i areal og har anslagsvis 33 millioner innbyggere etter tre år med krig.
Russland okkuperer i dag i underkant av 20 prosent av Ukrainas territorium. Deler av Øst-Ukraina kom under kontroll av russiskstøttede styrker allerede i 2014.
USA vil ikke bidra i fredsstyrke
I februar 2022 gikk Russland til fullskala angrepskrig mot Ukraina og tok ytterligere territorium øst og sør i landet. Titusenvis av sivile er drept i russiske angrep mot ukrainske byer.
USA har vært en avgjørende økonomisk og militær støttespiller for Ukraina, men det er stor bekymring for at Trump-administrasjonen vil nedprioritere støtten.
Pete Hegseth slår fast at USA ikke vil sende soldater til Ukraina for å garantere en fredsprosess eller våpenhvile.
– Trump-administrasjonen flytter sin oppmerksomhet for å sikre USAs grenser og avskrekke krig med Kina, sier han ifølge CNN.
Han legger til at det først og fremst bør være europeiske styrker som sikrer et Ukraina etter krigen.
– For å være klar, vil det ikke være amerikanske styrker utplassert i Ukraina.
MDG: Trump serverer Ukraina til Putin
En som reagerer sterkt på Hegseths uttalelser, er MDGs partileder Arild Hermstad.
– Nå knuser Trumps regjering Ukrainas forhandlingsgrunnlag og serverer Ukraina til Putin, skriver han til Aftenposten.
Hermstad mener Støre og Stoltenberg må trappe opp støtten til Ukraina umiddelbart. Hvis ikke, vil det være «en politisk og moralsk skandale som blir stående i historien».
– Nå er det livsviktig at Ukraina, Russland og Europa får et sterkt signal om at Ukrainas venner stiller opp og ikke feiger ut. Stoltenberg tar livet av all sin troverdighet hvis han sitter stille nå, etter alt han har sagt om Ukraina som NATO-sjef.
MDG-lederen mener Norge, som har så gode muligheter, må gå foran.
– Støreregjeringen har alle muligheter til å gjøre det. De kan øke støtten med 55 milliarder i dag og likevel være innenfor handlingsregelen. De kan framskynde utbetalingene fra Nansenprogrammet for Ukraina kraftig. De har flertall i Stortinget for å gjøre de. Dette er en skjebnetime for Ukraina.
Onsdag kveld kommenterte utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) Trumps fredsplan i Ukraina i Dagsrevyen.
Der var han svært skeptisk til Hegseths Nato-uttalelser.
– Jeg mener at man ikke kan akseptere at man fratar Ukraina rett til fremtidig Nato-medlemskap. Alliansen har i lang tid stått samlet på at det langsiktige målet er at Ukraina skal få bli med i Nato dersom de ønsker det, sa han.
Naturressurser mot våpen?
Under valgkampen lovet Trump at han skulle få slutt på krigen i Ukraina på dag én som president. Tre uker etter innsettelsen er det fortsatt uklart hvordan USAs president har tenkt at det skal skje.
Presidenten ønsker en avslutning på krigen så fort som mulig, først og fremst med diplomatiske midler, ifølge forsvarsministeren. Det innebærer at Ukraina må gå med på kompromisser.
Trump ble nylig spurt om han vil fortsette USAs våpenleveranser frem til det er inngått en avtale om å gjøre slutt på krigen.
– Ukraina har enorme naturressurser, blant annet sjeldne mineraler, olje og gass, som er interessante for USA, svarte presidenten.
Han vil sikret pengene sine.
– Vi bruker hundrevis av milliarder av dollar. Og du vet, kanskje inngår de en avtale, kanskje inngår de ikke en avtale. Kanskje blir de russiske en dag, eller kanskje de ikke blir russiske en dag. Vi har alle disse pengene der, og jeg vil ha dem tilbake, sa Trump i intervjuet.
Onsdag melder Reuters at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal være klar til å inngå en avtale med USA om mineralutvinning i bytte mot våpenstøtte under den store sikkerhetskonferansen i München til helgen.