Matbutikker kaster ut prisjegerne fra hverandres butikker

2 hours ago 3



Norgesgruppen kaster ut konkurrentenes prisjegere etter milliardbot fra Konkurransetilsynet. Også Rema 1000 kaster ut de andre dagligvareaktørenes prisjegere.

Det betyr at prisjegerne til Coop og Rema ikke lenger får sjekke priser hos Kiwi, Meny og andre Norgesgruppen-butikker, melder Nettavisen.

– Ja, det stemmer. Konkurransetilsynet har pålagt oss å bortvise personer som sjekker pris i våre butikker. Vi er uenige i vedtaket og skal anke, men må følge pålegget til saken er behandlet, sier kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud i Norgesgruppen til avisen.

Rema 1000 sier også til avisen at de ikke lenger tillater konkurrentens prisjegere i butikkene sine.

– Bakgrunnen for dette er Konkurransetilsynets vedtak med pålegg om å opphøre det tilsynet mener er et ulovlig samarbeid, sier kategori- og innkjøpsdirektør Line Aarnes til Nettavisen.

Coop vil på sin side ikke svare på hvilke grep de har tatt.

– Av konkurransehensyn har vi ikke anledning til å kommentere hvordan vi sikrer konkurransedyktige priser i våre butikker, sier kommunikasjonsdirektør i Coop, Harald Kristiansen.

Utkastingen skjer en måned etter at Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop fikk milliardbøter for ulovlig samarbeid av Konkurransetilsynet. Det påståtte samarbeidet gikk nettopp på prisjegervirksomheten.

Magnus Friis Reitan, nestleder i avdelingen for mat, handel og helse i Konkurransetilsynet, sier at tilsynet fortsetter å følge utviklingen i dagligvaremarkedet ennå.

16:30 i går Lars Erik Larsen

→ Del

Kjørte utfor veien

Politiets innsatsleder Hanne Rom Havaas i arbeid på ulykkesstedet. Foto: Tor Olav Rydlende

Nødetatene rykket søndag ettermiddag ut til Lygnaveien i Hægebostad kommune etter melding om trafikkulykke med en bil involvert.

Da brannvesenet kom til stedet, lå bilen på siden etter utforkjørselen. I bilen satt en person, som fremsto uskadd, ifølge politiet.

Sjåføren var innestengt en periode som følge av hendelsen, men ble senere ivaretatt av ambulansepersonell.

Det ble først meldt at personen skulle sendes på sykehus for sjekk, men etter tilsyn av lege på stedet, ble det vurdert at det ikke var behov for det likevel.

Det er besluttet å ta beslag av bilførers førerkort. Politiet oppretter sak på forholdet.

Ulykkens skjedde på en helt rett strekning på fylkesvei 4, Lygnaveien i Hægebostad. Foto: Tor Olav Rydlende

Personen som satt i bilen som kjørte utfor Lygnaveien i Hægebostad, fremsto uskadd. Foto: Tor Olav Rydlende

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn

11:27 i dag NTB

→ Del

Ubetalte og forsinkede betalinger til bankene er på et lavt nivå i år

I en rapport fra Finanstilsynet kommer det fram at norske bankers tap, mislighold og betalingslettelser ligger på et stabilt og fortsatt lavt nivå. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Bankenes tap, mislighold og betalingslettelser ligger på et stabilt og fortsatt lavt nivå så langt i år.

En mindre del av utlånene med høy kredittrisiko gikk ned i perioden april, mai og juni, men har totalt sett økt det siste året, viser en rapport fra Finanstilsynet.

Samlet hadde 9,9 prosent av utlånene vesentlig økt kredittrisiko ved utgangen av juni, opp fra 9,2 prosent året før.

«Prisvekst og renteoppgang har medført svekket finansiell stilling for mange personer og bedrifter», påpeker tilsynet. Flere tegn på kredittkvaliteten i norske banker har likevel foreløpig ikke vist store endringer.

Bankenes tapsavsetningsgrad var blant annet på samme nivå som i fjor. Det er en indikator på hvor forsiktig en bank er med sine utlån, samt hvor godt de er forberedt på mulige tap.

I person- og bedriftsmarkedet har den ligget på henholdsvis 0,3 prosent og 0,9 prosent siste år.

I tillegg utgjorde misligholdte lån, altså lån der betalingene ikke er gjort som avtalt, 1,4 prosent av samlet utlånsvolum ved utgangen av første halvår.

Det er marginalt opp fra juni i fjor, ifølge Finanstilsynet. Selv om betalingsmislighold har økt, har andre misligholdte utlån har blitt redusert.

Andelen bedrifter som ikke klarte å betale lånene sine, økte imidlertid i flere bransjer. I slutten av juni var denne andelen klart høyere hos de mindre bankene enn hos de store.

Andelen lån som har fått betalingslettelser på grunn av kundens betalingsproblemer, økte litt det siste året til 1,4 prosent.

Det har vært en liten økning i betalingslettelser for privatpersoner, og en liten nedgang for bedrifter, viser rapporten.

10:23 i dag NTB

→ Del

Frosta-saken: Totalt 114 saker er henlagt

Den tidligere kommuneoverlegen i Frosta er tiltalt for en rekke overgrep. Rettssaken starter i november. Politiet og statsadvokaten har henlagt totalt 114 saker. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

96 kvinner er fornærmet i saken mot den tidligere kommuneoverlegen i Frosta. Totalt 114 saker er henlagt enten av politiet eller statsadvokaten.

Politiet har henlagt 99 saker, opplyser etterforskningsleder Eivind Gulseth til NRK.

Statsadvokaten i Trøndelag opplyste før helgen at de har henlagt 15 saker på bevisets stilling.

Den tidligere kommuneoverlegen Arne Bye er tiltalt for seksuelle overgrep og misbruk av stillingen som lege mot totalt 96 kvinner, 88 av dem for voldtekt, i perioden 2004 til 2022.

Koordinerende bistandsadvokat Tove Røddesnes opplyste torsdag at de vurderer å klage på flere av henleggelsene.

Legen har tidligere nektet straffskyld. Rettssaken starter 5. november.

09:57 i dag NTB

→ Del

Rapport: Store ressurser igjen på norsk sokkel

Det er fremdeles store ressurser på norsk sokkel som ennå ikke er satt i produksjon, ifølge en fersk rapport fra Sokkeldirektoratet. Foto: Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB

Tre firedeler av alle olje- og gassfunn som er gjort de siste 20 årene, er ennå ikke satt i produksjon, ifølge en rapport fra Sokkeldirektoratet.

Sokkeldirektoratet, som i år skiftet navn fra Oljedirektoratet, har analysert tall og virksomhet i perioden 2004 til 2023.

Netto kontantstrøm fra letevirksomheten i de 20 årene beregnes til 2000 milliarder kroner i dagens verdi. Verdien av funnene som er gjort, er over tre ganger høyere enn kostnadene brukt på letingen.

Alle leteinvesteringer fra denne perioden er allerede nedbetalt av funnene som er satt i produksjon.

– Om lag 50 av 190 funn er bygd ut og i produksjon. Det innebærer at det fortsatt gjenstår å produsere om lag tre firedeler av ressursene som er funnet i disse årene. Investeringene vil fortsette å gi avkastning etter hvert som flere funn kommer i produksjon, skriver direktoratet.

Sokkeldirektoratet skisserer tre ulike scenarioer for olje- og gassletingen fram mot 2050.

– Alle de tre mulighetsbildene viser nedgang i produksjonen, men hvor fort det skjer avhenger blant annet av tempo i leteaktivitet og teknologiutvikling. Produksjonsnedgangen i de tre mulighetsbildene er i tråd med en vellykket oppfølging av Parisavtalen, skriver direktoratet.

I det ene scenarioet, som de kaller «mulighetsbilde basis», gjøres det nye funn på norsk sokkel, som settes i produksjon. Det fortsettes å investeres, men ressurstilveksten blir imidlertid ikke stor mot til å motvirke at produksjonen avtar gradvis i takt med fra de store feltene.

I «mulighetsbilde høy» fører høy leteaktivitet, mange raske funn, rask teknologiutvikling og investeringsvilje til en bremset produksjonsnedgang – og dermed nedgang i statens inntekter fram mot 2050.

– I mulighetsbilde lav vil lav leteaktivitet og manglende investeringsvilje føre til en rask nedbygging av petroleumsvirksomheten og føre til et betydelig fall i inntekter til staten.

08:04 i dag NTB

→ Del

Vy-tillitsvalgte varsler om «alvorlig sikkerhetsrisiko»

Flere tillitsvalgte i Vy advarer mot høy overtidsbruk og høyt sykefravær i et varsel til ledelsen. De frykter dette går på sikkerheten løs, noe ledelsen avviser. Foto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Totalt 20 sentrale og lokale tillitsvalgte og verneombud i Vy tog har sendt et varsel til ledelsen i VY, der de advarer om brudd på arbeidsmiljøloven i Vy.

«Vi mener at vi nå er helt på kanten med sikkerheten, og derfor ser vi oss også nødt til å komme med dette varselet», skriver de ifølge Aftenposten.

I varselet peker de blant annet på at sykefraværet og overtidsbruken har økt drastisk. De sier de frykter at det kan gå utover sikkerheten.

– Arbeidsmiljøet er tøffere enn det har vært tidligere. Man har ikke nok personell eller materiell tilgjengelig, sier tillitsvalgt for lokførere, Line Steinseth, til avisen.

Vy opplyser til avisen at bruken av overtid ligger 50 prosent høyere hittil i år enn på samme tid i fjor, og at overtidsjobbingen mellom januar og juni tilsier at selskapet mangler 35 ansatte.

– Det er selvsagt svært alvorlig og noe vi tar på alvor, sier konserndirektør Erik Røhne i Vy om varselet. Men han avviser samtidig at det går på sikkerheten løs.

– Nei. Sikkerheten har alltid høyeste prioritet for oss. Det er en av grunnene til at kundene for tiden dessverre opplever mange innstillinger og reduseringer, sier Røhne.

08:00 i dag NTB

→ Del

Færre landbrukseiendommer blir tvangssolgt

Færre bønder opplever at landbrukseiendommen deres må selges på tvangsauksjon. Det viser tallene for i fjor. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Antall tvangssalg i landbruket i fjor er det laveste på 15 år. Det viser tall Nationen har fått fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I fjor var det 42 tilfeller der landbrukseiendommer ble solgt med tvang. Det er 26 færre tilfeller enn året før, en nedgang på hele 38 prosent, skriver avisen.

Nedgangen skjer til tross for det høyeste rentenivået siden 2008 og overrasker eksperter. Man må 15 år tilbake i tid, til 2008, for å finne færre landbrukseiendommer som ble solgt på tvangsauksjon.

Tallene fra SSB viser at det også er nedgang i antall tvangssalg av boliger. I fjor var nedgangen på 17,5 prosent for boliger og 22 prosent for alle eiendommer. Nedgangen for landbruk inngår i tallene for alle eiendommer.

Økonomiprofessor Ola Honningdal Grytten synes nedgangen i tvangssalg er gledelig. Han tror primært at nedgangen skyldes at lønnsomheten i jordbruket som sektor har økt blant annet på grunn økte overføringer fra staten.

– Det virker også på meg som det er økt bevissthet om økonomiske lønnsomhetsbetraktninger i næringen, sier Grytten.

Seniorrådgiver Trond Amund Steinset i SSB er overrasket over tallene.

– En så stor nedgang er overraskende. Lite skulle tyde på en slik nedgang, sier han og peker på høye lånerenter og stor pris- og kostnadsvekst.

18:43 i går Ruben Duvold

→ Del

Byttet ut til pause

Julian Ryerson ble byttet ut til pause mot Stuttgart Foto: Martin Meissner / Ap photo

Julian Ryerson spilte de første 45 minuttene mot Stuttgart, men Lyngdølen ble byttet ut til pause etter at laget lå under 2-0 på bortebane.

Inn kom Yan Couto som er på lån fra Manchester City denne sesongen.

15:37 i går NTB

→ Del

Flere drept og skadet i skyting i Alabama

Fire personer ble skutt og drept og 18 såret i en skyteepisode i Birmingham i den amerikanske delstaten Alabama sent lørdag lokal tid.

Politiets teori er at det var en kriminell handel der flere personer ble skutt ved et uhell. Ofrene ble skutt utendørs i Birminghams underholdningsdistrikt Five Points South.

– Vi tror flere personer avfyrte flere skudd mot en gruppe mennesker, sa Truman Fitzgerald i Birmingham-politiet til CNN.

Politiets etterforskning tyder på at det som skjedde ikke var tilfeldig.

– Det var knyttet til en bestemt hendelse, og flere av ofrene ble fanget i kryssilden, sa Fitzgerald.

Politiet har foreløpig ikke pågrepet noen mistenkte, og har heller ikke klart å finne ut hvem som var de tiltenkte målene.

13:34 i går NTB

→ Del

Brenna vil at arbeidsgivere skal spare mer i tjenestepensjon til ansatte

Tonje Brenna leder arbeidet med partiprogrammet som skal vedtas for Ap våren 2025. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Arbeiderpartiets programkomité vil foreslå en opptrapping av kravet for hvor mye arbeidsgivere må spare i tjenestepensjon.

Programkomiteen vil at det skal legges en plan for gradvis opptrapping i samarbeid med partene i arbeidslivet, meldte arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) på Handel og Kontors landsmøte søndag.

– Ikke alt er bra med dagens tjenestepensjon. De som tjener minst får også mindre opptjening til pensjon. De som tjener mye, tjener også mye mer i pensjon, sa Brenna på møtet, skrive HK-nytt.

Nå er obligatorisk sparing for arbeidsgivere to prosent av lønna til ansatte. Forslaget til Ap kan komme på partiprogrammet for 2025–2029.

13:09 i går Ruben Duvold

→ Del

Person langs E39

Politiet i Agder meldte på X klokka 12:59 om at det en person gikk langs veien ved Nulandsvika på E39 i Flekkefjord.

Politiet er ifølge vakthavende operasjonsleder, Linn Andresen, på stedet og i kontakt med personen

-Mannen er kjørt bort fra stedet, skriver Andresen klokken 13:41

12:17 i går Ruben Duvold

→ Del

Promillekontroll uten utslag

Politiet meldte klokken 12:13 på X at de har gjennomført promillekontroll på Kvinesheiveien i Kvinesdal, og har kontrollert 53 bilførere.

-Ingen utslag på promille, forteller vakthavende operasjonsleder i Agder politidistrikt, Ole Robert Strandhagen.

11:04 i går NTB

→ Del

NJ om Al Jazeera-stormingen: – Uakseptabel maktbruk

Israelske styrker i lokalene til Al Jazeera i Ramallah.

Norske presseorganisasjoner tar sterkt avstand fra israelske styrkers storming og stenging av TV-kanalen Al Jazeeras kontorer på Vestbredden.

– Dette er uakseptabel maktbruk overfor et redaktørstyrt medium. Beslagleggelse av dokumenter og utstyr på Al Jazeeras kontor i Ramallah er dypt bekymringsfullt, og et angrep på pressefriheten, sier leder Dag Idar Tryggestad til NTB.

Han legger til at det som skjedde natt til søndag vil gjøre det enda vanskeligere å få ut informasjon fra Vestbredden.

– Dette er ikke et demokratisk land verdig.

Israelske styrker gikk inn i studioene til Al Jazeera i Ramallah på Vestbredden natt til søndag. De har beordret stenging av kanalen i 45 dager. Al Jazeera ble forbudt i Israel tidligere i år. Vestbredden er okkupert av Israel.

Også Norsk Redaktørforening reagerer sterkt på angrepet.

– Dette er et grovt angrep på pressefriheten og føyer seg dessverre inn i rekken av flere hendelser som viser manglende respekt for medienes rolle fra israelske myndigheter, skriver generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i en SMS til NTB.

22:50 21.09.24 Svein Morten Havaas

→ Del

Til legevakt etter slagsmål på russefest

Slagsmålet har skjedd på en privat russefest på Kvelland i Lyngdal. Illustrasjonsfoto. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Politiet fikk inn en melding om slagsmål på et privat ungdomsarrangement på Kvelland i Lyngdal lørdag kveld.

Ifølge politiet dreier det seg om et russearrangement der det er rundt 150 til 200 ungdommer til stede.

Politiet rykket ut til stedet kvart på elleve lørdag kveld. Da patruljen kom frem til stedet, opplyste vakthavende operasjonsleder i Agder politidistrikt, Linn Andresen, at tjenestemennene var i kontakt med flere av de involverte i slagsmålet.

– Politiet jobber med å få oversikt over situasjonen og aktuelle personer, opplyser Andresen like før klokken 23.00.

Fem minutter senere oppdaterer operasjonslederen med en melding om omfanget av hendelsen.

– Det er ikke meldt om alvorlig personskade. En person skal ha oppsøkt legevakt på eget initiativ. Skadeomfang er ikke kjent, skrive Linn Andresen.

Festen ble til slutt avsluttet og to personer ble bortvist fra stedet. Politiet har opprettet en sak på forholdet.

22:21 21.09.24 Svein Morten Havaas

→ Del

Brannalarm utløst av ukjent årsak

Flekkefjord brannvesen rykket ved 21.30-tiden lørdag kveld ut på en automatisk brannalarm i Søylandsveien i Flekkefjord.

– Det er ukjent hva som utløste alarmen, opplyste samme etat i en oppdatering om saken på X en drøy halvtime senere.

21:47 21.09.24 Svein Morten Havaas

→ Del

Uten førerkort i elendig bil

Politiet stanset ved 21-tiden en bilfører i Hægebostad som kjørte uten gyldig førerkort.

Bilen avskiltes også på grunn av begjæring og alvorlig teknisk feil, opplyser vakthavende operasjonsleder i Agder politidistrikt, Linn Andresen.

– Det blir opprettet sak på forholdet, skriver hun i en melding om saken.

21:01 21.09.24 NTB

→ Del

Forbipasserende berget MC-fører opp fra Seljordsvannet – flys til Ullevål med alvorlig skader

En MC-fører ble lørdag kveld kastet ut i Seljordsvannet i Telemark etter en kollisjon med autovernet. Forbipasserende fikk vedkommende opp av vannet.

Politiet meldte om ulykken i politiloggen klokken 19.27. Noen minutter senere ble meldingen oppdatert med opplysninger om at folk på stedet hadde klart å få MC-føreren opp på land. Vedkommende var da alvorlig skadet, men bevisst.

– Det var personer som kom til stedet umiddelbart etter at ulykken fant sted, som har gjort en formidabel jobb med å få ham inn til land og opp av vannet. Han har krasjet i autovernet og blitt kastet av motorsykkelen ut i vannet, forteller operasjonsleder Øystein Paus Eikedalen i Sørøst politidistrikt til NTB.

Seljordsvannet ligger sørøst for Seljord sentrum. Ulykken skjedde på riksvei 36 i nærheten av Manheimstrondi, som ligger ved den sørøstre delen av vannet.

– Personen har vært mer eller mindre bevisst hele tiden, men er kategorisert som alvorlig skadet og ble fløyet til Ullevål sykehus i Oslo.

18:40 21.09.24 Ruben Duvold

→ Del

Kastet gjenstander mot kjøretøy

Politiet i Agder skriver på X at de har fått inn en melding om at en person kaster gjenstander mot passerende kjøretøy langs Fv 43, Farsundsveien ved Aunevik i Lyngdal.

Politiet skrev klokken 18:41 at de er fremme på stedet og er i kontakt med riktig person.

Personen har blitt kontrollert av politiet og kjøres bort fra stedet.

– Det er ikke meldt om skade, forteller operasjonsleder Linn Andresen.

17:13 21.09.24 Ruben Duvold

→ Del

Til sykehus etter motorsykkelulykke

Motorsykkelen har blitt løftet opp etter ulykken. En person har blitt kjørt med ambulanse til sykehus. Foto: Torrey Enoksen

Klokken 17:05 meldte politiet i Agder om at det hadde vært en trafikkulykke på Jåsundveien, øst for Skomrak i Lyngdal.

En motorsyklist skal ha kjørt av veien.

– Pasienten blir tatt med til sykehus for videre undersøkelse, forteller operasjonsleder Linn Andersen.

Politiet melder videre at det ikke skal være noen trafikale problemer på strekningen.

Det skal være fire motorsyklister som har vært på vei mot Spangereid, der den ene motorsykkelen har kommet litt for langt ut i veikanten og veltet.

Motorsykkelen har nå blitt løftet opp igjen av veikanten.

Politiet har gjort undersøkelser på stedet og vil følge fører opp i ettertid.

Operasjonsleder Linn Andersen skrev klokken 18:25 at hendelsen fremstår som et hendelig uhell det ikke blir opprettet sak på med mindre det er snakk om personskade.

En av fire motorsykler i følge kom for langt ut i veikanten og veltet. Foto: Torrey Enoksen

16:42 21.09.24 Ruben Duvold

→ Del

Brann i toalettbygg

Det begynte å brenne i toalettbygget ved lomsesanden, lørsdag ettermiddag Foto: Lars Erik Larsen

Politiet i Agder meldte klokken 16:38 på X om at det skal ha vært brannutvikling i et toalettbygg på Lomsesanden i Farsund.

-Brannen skal ha startet i en søppeldunk, forteller operasjonsleder Linn Andresen

Klokken 16:44 skrev politiet at brannen skal være slukket.

Politiet vil ifølge operasjonsleder Linn Andresen opprette sak på forholdet og følge opp med undersøkelser på stedet.

Read Entire Article