Märtha Louises bryllup viser tydelig hvor problematisk det kan være å holde seg med en kongefamilie

1 month ago 18



AFTENBLADET MENER: Märtha Louises bryllup denne helgen viser tydelig hvor problematisk det kan være å holde seg med en kongefamilie.

Märtha Louise og Durek Verrett gifter seg i Geiranger denne helgen. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek Verrett gifter seg i Geiranger lørdag. Det er selvsagt en gledelig anledning når noen feirer et bryllup og kjærligheten mellom to mennesker. Men samtidig viser dette bryllupet fram en side av monarkiet som er svært problematisk.

En avtale som ble inngått i 2019 gjorde det klart at Märtha Louise ikke skal bruke prinsessetittelen eller sin tilknytning til kongehuset i kommersielle sammenhenger. En oppdatering av retningslinjene i 2022 gjorde at det samme gjelder for Durek Verrett.

Bilderettighetene til bryllupet har de likevel solgt til det britiske magasinet Hello!. I tillegg holder Netflix på med en dokumentar om brudeparet. Hello! har på halvannen uke brukt prinsessetittelen nesten 50 ganger for å fortelle om bryllupet de skal dekke.

Det er jo helt klart at verken Hello! eller Netflix hadde vært interesserte i å kjøpe rettigheter til bryllupet eller å lage en dokumentar om brudeparet dersom det ikke hadde vært for Märtha Louises kongelige tilknytning.

Og det er ikke første gangen Märtha Louise har brutt denne regelen, og trosset den avtalen hun har inngått med sin far. Nylig også ved å bruke prinsessetittelen på ginen brudeparet fikk laget til bryllupet. Dette er nå fjernet.

Også i sosiale medier og intervjuer knyttet til kommersielle aktiviteter har hun fortsatt å nevne sin kongelige tilknytning.

Märtha Louise kunne selvsagt valgt å trekke seg tilbake og leve et liv utenfor offentligheten. Men det har hun ikke gjort. Hun sier på den ene siden at hun ikke ønsker medieoppmerksomhet, men synes samtidig å søke slik oppmerksomhet.

Kong Harald kan i prinsippet frata datteren prinsessetittelen. Men hun vil uansett fremdeles være den hun er og høre til den familien hun gjør.

Kongehuset har bygget opp en tillit i det norske folket over tid. Og det er ingen tvil om at kong Harald gjør en god jobb. Men å holde seg med et monarki, der mennesker er født inn i en rolle de verken har valgt eller kan velge vekk, er svært problematisk.

Vi kan ikke fortsette å forlange at noen skal bli født til å holde landet og historien sammen, eller kaste kostbar og opphøyet glans over oss. De kan ikke være sirkus og magi for oss lenger. Det er for problematisk, for utdatert.

Helgens bryllup viser dette helt tydelig.

Publisert:

Publisert: 31. august 2024 08:39

Read Entire Article