Mangler penger til å gjenta illeluktende suksess i Lofoten

7 hours ago 3



Hver sommer blir natur og hager i Lofoten nedgriset av avføring fra turister.

Spesielt ille var det i Lofotodden nasjonalpark der besøkende gjorde fra seg nær bekker der folk fyller vannflaskene sine.

Bæsjeproblematikken førte til at Lofoten var først ute med å teste bæsjeposer for mennesker.

Det ble en suksess. Mer enn 600 poser ble delt ut til turister i nød, noe som førte til en halvering av menneskelig avføring i naturen.

– Disse er jo geniale. Vanligvis har jeg med meg spade på tur og graver hull i bakken. Det uttalte den tyske turisten Daniel Ernst til NRK den gang.

Men nå er det slutt, og det kan bety ny bæsjeproblematikk i nasjonalparken.

Ole-Jakob Kvalshaug

Nasjonalparkforvalter Ole-Jakob Kvalshaug forsøkte å gjenta suksessen med bæsjeposer for mennesker i fjor. – I fjor var det stort sett bare meg. Det er bare én ansatt i nasjonalparken, og også jeg har sommerferie.

Pengene fra staten forsvant

Det er nemlig ikke penger til å opprettholde tilbudet.

Den illeluktende suksessen ble delvis gjentatt i fjor sommer. Men uten pengene fra Miljødirektoratet og NINA, forteller nasjonalparkforvalter Ole-Jakob Kvalshaug.

– Posene ble kjøpt inn og plassert ut. Men vi oppdaget raskt at uten folk til å drifte posestasjonene, passe på hvem som tar poser og drive veiledning, gikk det ikke. Det ble kun en passiv kommunikasjon via skilt. Og folk er dårlige på å lese skilt, sier Kvalshaug.

Utsikt over Kvalvika

Utsikt over Kvalvika, et yndet turistmål i Lofoten.

Foto: Eirik Sønstevold

Han forteller at han observerte dagturister tok med seg to-tre poser, slik at det ikke ble noen igjen til de som skulle overnatte.

– Vi fikk ikke den effekten vi ønsket. Derfor kuttet vi helt ut bæsjeposene i år. Det blir rett og slett for dyrt, sier Kvalshaug.

Det kan bety mer forurensing ved bekker og de populære strendene.

Vi har besøkende fra hele verden som kommer. Vi ser allerede del toalettpapir og toalettavfall som ligger i områder der folk skal campe, spise maten sin, kose seg. Det er ubehagelig. Så er det dette med smittsomme sykdommer.

Kvalvika på Moskenesøya i Flakstad

Nasjonalparken i Flakstad og Moskenes er en av Norges minste nasjonalparker, men den ligger i et svært populært turistområde. Rundt 50.000 besøker den hvert år.

Foto: Trygve Skogrand

Fylte flaskene med E. coli

Uten posene, kan det gå tilbake til situasjonen som var før de ble lagt ut.

Norsk institutt for naturforskning (NINA) tok vannprøver i ulike bekker i nasjonalparken, og fant høye verdier av skumle E. coli-bakterier.

Flere fortalte at de hadde blitt syke etter å ha drukket vann fra bekkene

– Det er hovedsakelig på strendene Kvalvika (bildet) og Bunessanden toalettavfall er et problem. Heldigvis gjelder ikke hele nasjonalparken, sier Ole-Jakob Kvalshaug.

Bunes sett fra veien opp til Helvetestind

Bunes, sett fra veien opp til Helvetestind i Lofoten.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Håper turistskatt vil hjelpe

NINA-forsker Sigrid Engen erkjenner utfordringen nasjonalparken står i.

I år strakk ikke pengene til for å videreføre prosjektet. Derfor er det satt litt på pause. Vi hadde ønsket at man kunne få til et eventuelt et løft der reiselivsnæringa bidro inn. For nasjonalparkbudsjettet er jo ganske begrenset.

Både Engen og nasjonalparkforvalter Ole-Jakob Kvalshaug ser for seg et spleiselag med turistnæringen.

Når besøksbidraget kommer for fullt, at det kanskje kan benyttes til sånne ting, sier Engen.

Også Kvalshaug håper på at turistskatten skal kunne bidra til å ansette naturveiledere og vertskap i Lofoten.

Det vi trenger i Lofoten generelt, er vertskap, slik de har på Reinebringen. Da kunne vi ha passet på hvem som tar poser. Da ville de ikke forsvinne like fort som i fjor.

Publisert 03.07.2025, kl. 10.55

Read Entire Article