Macron vil diskutere kjernefysisk avskrekking i Europa

1 month ago 52



Trumps utskjelling av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Det hvite hus rystet europeiske ledere. Mange spør seg nå på om man kan stole på USA og amerikanske sikkerhetsgarantier – der atomvåpen spiller en avgjørende rolle.

Lørdag var Frankrikes president Emmanuel Macron på besøk i Portugal. I et intervju med kringkasteren RTP, som han delte på X, diskuterte han atomvåpen:

– Det har alltid vært en europeisk dimensjon til Frankrikes kjerneinteresser når det gjelder atomvåpendoktrinen vår, sa Macron.

Fransk «paraply»

Hvis europeiske ledere vil ha mer selvstendighet og autonomi, så er tiden kommet for å sette seg ned og snakke om det, ifølge Macron:

– Jeg er åpen for diskusjonen, hvis det lar oss bygge en europeisk styrke.

Emmanuel Macron i et TV-intervju

Emmanuel Macron diskuterte europeisk sikkerhet i et TV-intervju med den portugisiske kringkasteren RTP.

Faksimile: Emmanuel Macron / X/RTP

I Europa har Frankrike og Storbritannia egne atomvåpen. Men Frankrikes arsenal, «Force de frappe», er mer uavhengige fra USA og Nato enn britenes.

Macron er ikke den eneste som i det siste har snakket om en mulig ny, selvstendig atomvåpenstrategi i Europa.

Da CDU vant valget i Tyskland, foreslo partileder Friedrich Merz at Frankrike og Storbritannia kanskje kunne «dele» på sin kjernefysiske sikkerhet, slik at den også kunne gjelde for Tyskland.

En mann i blå dress snakker i en mikrofon

CDU-leder Friedrich Merz blir Tysklands nye kansler. Han har vært klar på at landet og Europa må gjøre seg mindre avhengig av USA.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / NTB

Macron skal også ha lagt frem en mulig plan for en fransk «atomvåpenparaply» i Europa da han tidligere i uka besøkte Donald Trump i Washington. Det skrev The Telegraph, med henvisning til anonyme kilder.

Fra USA til Frankrike

Frankrike har lenge vært en forkjemper for at Europa må bli mer uavhengig av USA når det gjelder sikkerhet. Macron har flere ganger tidligere foreslått at franske atomvåpen kan beskytte Europa.

Macron og Trump i Det hvite hus

Frankrikes president Emmanuel Macron skal ha lagt frem idéen om fransk kjernefysisk avskrekking i Europa da han besøkte Donald Trump i Det ovale kontor tidligere denne uka.

Foto: AFP

Det forteller Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold og ekspert på fransk politikk.

– Det som har endret seg, er ikke Macron. Det er den geopolitiske konteksten der Europa føler seg under angrep på grunn av russerne, og at USAs sikkerhetsgaranti ikke lenger tas for gitt, sier Orban til NRK.

En mann i grå dress og blå skjorte ser på kamera

Franck Orban er førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold. Han forteller at det ikke er første gang Frankrike tilbyr sine atomvåpen for å beskytte Europa.

Foto: Per Ole Hagen / Høgskolen i Østfold

Men det er ikke bare rett frem for Europa å bytte fra amerikansk til fransk atomvåpenbeskyttelse, forteller han.

Garanti og tvetydighet

For det første står Frankrike overfor et vanskelig dilemma når det gjelder å gi beskyttelse til land i Europa:

  • På den ene siden må landet forsikre sine allierte om at de tilbyr en fransk sikkerhetsgaranti.
  • På den andre siden vil Frankrike beholde en «strategisk tvetydighet» overfor Russland.

– Frankrike kan bestemme at deres strategiske interesser ikke lenger begynner ved den franske grensen, men for eksempel den polske, sier Orban.

– Men den beslutningen kommuniserer man ikke, fordi man må beholde strategisk tvetydighet. Russland kan ikke vite når og hvor atomvåpen skal brukes.

Fransk råderett

Den andre utfordringen er fransk atomvåpendoktrine:

– Det er presidenten som trykker på knappen og til syvende og sist avgjør om Frankrike skal svare å et angrep med atomvåpen. Beslutningen om å bruke atomvåpen skal ikke deles. Den forblir fransk, sier Orban.

Keir Starmer og Emmanuel Macron

Frankrikes president Emmanuel Macron og britenes statsminister Keir Starmer i Paris 17. februar. Frankrike og Storbritannia har begge egne atomvåpen.

Foto: Aurelien Morissard / AP / NTB

Dette har Frankrikes forsvarsminister Sébastien Lecornu nylig påpekt.

– Vår kjernefysiske avskrekking er fransk, og vil være fransk, skrev Lecornu på X.

Han understreket, som Macron, at Frankrikes interesser inneholder en «europeisk dimensjon». Men at det er presidenten som alene bestemmer når atomvåpen skal brukes for å beskytte disse interessene.

Det setter europeiske ledere i en vanskelig situasjon, ifølge Orban:

– Det tragiske er at europeerne ikke lenger kan være sikre på at amerikanerne vil dekke dem. Samtidig må de godta en fransk atomgaranti som de ikke har noen kontroll over.

– Vil de kunne godta at den franske presidenten til syvende og sist bestemmer over liv og død?

Europeisk samarbeid

Dermed kommer man til en tredje utfordring: Klarer europeerne å bli enige?

– Lenge har man heller stolt på amerikanerne enn på et autonomt europeisk forsvar, sier Orban.

Nå må europeiske ledere raskt finne svar på store spørsmål. Stoler man på USA og Nato? Skal man opprette nye militære kommandostrukturer? Kan man fortsatt kjøpe amerikanske våpen?

– Dette er en vond prosess for mange europeere, sier Orban.

Han understreker at ikke minst må Frankrike samarbeide med Europas andre atommakt, Storbritannia, om hvordan en europeisk atomgaranti for kontinentet faktisk skal fungere.

– De må finne ut hvor langt de vil gå. De kan alltid si at deres strategiske interesser vil dekke hele Europa. Men hvis det skulle komme en trussel må de finne ut hvordan dette i praksis skal foregå. Det er en hårfin balanse.

Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:

Publisert 02.03.2025, kl. 12.59

Read Entire Article