Maaemo har snudd rekord-underskudd: – Jeg har en bedre hverdag nå.

1 month ago 28



– Vi er i en heldig situasjon. Maaemo er fullt, sier kjøkkensjef og stjernekokk Esben Holmboe Bang.

Fra 2022 til 2023 gikk restauranten fra rekordunderskudd til overskudd. At folk har hatt dårligere råd, har tilsynelatende ikke gjort store utslag hos restauranten med tre stjerner i Michelin-guiden.

– Jeg velger å tro at gjestene våre ser Maaemo som en opplevelse man planlegger og ser frem til. I første omgang er det kanskje mer mellomsjiktet som påvirkes av økonomisk ustabilitet. Men hvem vet, jeg er ikke økonom, sier Holmboe Bang.

Tjente 89 millioner i fjor

Maaemo hadde en inntjening på 100 millioner kroner i 2022. Men driftsresultatet endte likevel på minus 9,9 millioner kroner.

– Vi hadde litt etterheng fra koronapandemien og i tillegg åpnet nye steder. Investeringskostnader ga negativ effekt på resultatet, sier Holmboe Bang.

I fjor var det andre boller. Selskapet hadde et overskudd på nesten 2,4 millioner før skatt i 2023. Regnskapet er det første som har endt i pluss siden før pandemien.

Esben Holmboe Bang fotografert i 2021.

Esben Holmboe Bang fotografert i 2021. Foto: Bjørge, Stein / Aftenposten

Inntektene lå imidlertid 11 millioner kroner lavere i 2023 enn i 2022. Som resultat av renteøkningene var folk litt mer avventende i fjor, tror Holmboe Bang.

– Det ser mye ut, men er helt forventet. Vi har egentlig ikke merket noen store forskjeller i det daglige.

Restauranten har sett en liten økning av utenlandske gjester. Om det er på grunn av valutaen eller tilfeldigheter, vites ikke.

– Vi har alltid hatt mange tilreisende, sier han.

Ville fokusere på Maaemo

Homboe Bang var tidligere involvert i en rekke serveringssteder. I 2023 trakk han seg ut av Kafeteria August, Mon Oncle, The Vandelay og cocktailbaren The Conservatory. De to sistnevnte stengte dørene for godt.

Ifølge Holmboe Bang var det ikke økonomiske årsaker til at han kastet inn håndkleet.

– Jeg gjorde det for å ha fokus på Maaemo. Det har vært deilig. Jeg har en bedre hverdag nå.

Danske Holmboe Bang åpnet Maaemo i 2010. I dag har restauranten tre stjerner og én grønn bærekraft-kløver i Michelin-guiden.

Fursetgruppen eier halvparten av Maaemo. Den andre halvdelen eies av sjefen selv.

Holmboe Bang forteller at han ikke har planer om å åpne nye steder i nær fremtid. Han er imidlertid medgrunnlegger av restauranten EHB i Shanghai. Den åpnet dørene i 2023 og har én stjerne i Michelin-guiden.

«Et minne for livet», skrev Vinks anmelder om Maaemo i 2022 – og ga stedet full pott.

Gå til Vink-forsiden

Følg Vink på sosiale medier

Read Entire Article