Må sette ned nemnd: Stor økning i elever som ikke kan ta skolebuss

1 month ago 28



Akershus

I Akershus har vel 25.000 elever rett på skoleskyss. Cirka 21.000 klarer seg med regulær skolebillett, mens de resterende 4.200 ble innvilget spesialtransport.

– Statistikken er ikke delt inn etter eleven diagnose, kun etter innvilgesgrunnlag i opplæringsloven som eksempel medisinsk og avstand til skole, opplyser Øystein Dahl Johansen.

Han er pressetalsperson i Ruter, som behandler skoleskyssaker.

– Dette er politisk bestemt av våre eiere og en jobb vi fortsetter så lenge det ikke kommer andre politiske føringer.

Agder

Kjell Sverre Drange hos Agder Kollektivtrafikk AS opplyser at de ikke har en samlet oversikt eller kategorisering av årsakene til at elevene har tilrettelagt transport. De kjenner derfor ikke til om det har vært en økning av skoleskyss på bakgrunn av psykisk helse.

– I mange tilfeller er det et sammensatt bilde som medfører at en elev må ha drosjeskyss til skolen. Uavhengig av årsak, så er fokuset på å oppfylle elevers skyssrett med drosje eller buss.

Han sier videre at de ikke konkret har vurdert en egen nemnd som for godkjenning av skoleskyss, men at det kan være interessant.

Slide 👉

Buskerud

Buskerud fylke opplever økning i søknader som skyldes psykisk helse, opplyser Gunnar Haugerud på vegne av kollektivselskapet Brakar.

Han sier videre at de har vurdert bruk av legenemnd, men at Brakar alene ikke har «nok» saker til å legitimere denne bruken.

– Men vi har vurdert ulike samarbeidsformer med andre kollektivselskaper, og gjør det løpende.

Slide 👉

Finnmark

Finnmark har de siste årene vært sammenslått med Troms i Troms og Finnmark fylkeskommune, og har derfor ikke reelle og konkrete tall for Finnmark separat for de siste årene.

Lars H. Engeren, seksjonsleder for kollektivtransport, sier at ja, på generell basis har antall søknader om særskilt skoleskyss har vært kraftig økende.

– Uten at vi har noen konkrete tall, er nok oppfatningen at det er flere søknader nå enn tidligere basert på psykiske årsaker. Vi er kjent med legenemnda og at flere fylker vurderer det samme, sier Engeren, og legger til at dette er en diskusjon også i Finnmark.

Slide 👉

Møre og Romsdal

I Møre og Romsdal har cirka 600 elever fått tilrettelagt skoleskyss i skoleåret 23/24.

Ifølge teamleder Arild Fugleseth i Fram har antallet elever med tilrettelagt skyss økt med 20 prosent fra skoleåret 20/21 til skoleåret 23/24.

Årsakene er sammensatte, men Fuglseth sier at de ser det er flere som trenger tilrettelagt skyss av årsaker som ikke har med fysisk funksjonsnedsettelse å gjøre. De har ikke gjort en nærmere gjennomgang av legeattestene. Møre og Romsdal har ikke vurdert egen nemnd for å se på skoleskyssakene.

Slide 👉

Nordland

Selve statistikken indikerer en økning i tilrettelagt skyss i Nordland, men fordi legeerklæringene ikke blir oppbevart lenger enn nødvendig, har fylket ikke et statistisk godt tallgrunnlag, opplyser Jens Morten Nystad, fagleder for rutetilbud og drift.

– Vi sitter likevel med en følelse av at det er en økning i tilfeller som skyldes psykiske helseutfordringer. Vi har så langt ikke vurdert en egen nemnd eller tilsvarende tiltak, men tilrettelagt skyss er både kostnadskrevende og etter hvert også utfordrende å gjennomføre. Spesielt i distriktene der det er begrenset tilgang på drosjer.

Slide 👉

Oslo

I Oslo har kommunen ingen oversikt, opplyser Linda Sørfjord i Osloskolen.

– Det er den enkelte skole som fatter vedtak om skoleskyss. Vi har derfor ikke noe oversikt om det er en økning i søknader med utgangspunkt i psykisk helse, skriver hun i en e-post til NRK.

Slide 👉

Rogaland

– Vi har ingen tall å vise til, men vår opplevelse er at psykisk helse oftere er grunnlaget for innvilgelse av skyss. Spesielt i overgangen mellom grunnskolen og den videregående skolen, sier Øystein Nybø, fagleder skoleskyss i kollektivselskapet Kolumbus.

Når det gjelder legenemnd, har Kolumbus sammen med eier Rogaland fylkeskommune jobbet med å få til en tilsvarende løsning, ifølge Nybø.

Tanken var at legenemnda for tilrettelagt skyss (TT-ordningen) også skulle vurdere tilrettelagt skoleskyss. Dagens ordning hadde dessverre ikke kapasitet til å ta på seg ytterligere oppgaver.

Slide 👉

Telemark

– Vurdering av «barnets beste» er en vanskelig øvelse. Det som kan være barnets beste på kort sikt, kan ofte være det motsatte på lengre sikt, sier Wenche Beate Rangnes Fougner, teamleder for skoleskyss, TT-kort og løyver.

Hun minner om at opplæringsloven også pålegger skoleeier et medansvar for å bidra til at barn og unge settes i stand til å meste hverdagen og tilværelsen, slik at de kan fungere i samfunnet etter endt opplæring.

– Det er en vanskelig balansegang å vite når man må støtte, og når man må «pushe». Ingen er i lengden tjent med å bli sykeliggjort, sier Fougner.

Slide 👉

Troms

Basert på de siste tre skoleårene er antall søknader om tilrettelagt skoleskyss med drosje på bakgrunn av medisinsk årsak jevnt økende.

Årsakene sorteres ikke på ulike diagnoser. Assisterende avdelingsleder Kurt Bones ved Troms fylkeskommune sier at de derfor ikke har oversikt om hvorvidt det er en økning i søknader på grunn av psykisk helse eller ei.

Slide 👉

Trøndelag

– Foruten at flere kan ha dårligere psykisk helse, eller at tersklene for å bruke denne begrunnelsen er endret, kan det også ha med endringer som mer bruk av spesialskoler og omplassering av elever mellom skoler, sier Rolf Granlund, seksjonsleder for kvalitet samferdsel.

Å bo to steder kan medføre kompliserte reiseveier:

– Vi ser at flere søknader om drosjeskyss fra bosted to begrunnes i psykiske belastninger med å reise med ordinær kollektivtrafikk.

Behovet for fagekspertise er større enn tidligere, så fagnemnd kan bli et fremtidig behov, uten at det er utredet per i dag.

Slide 👉

Vestfold

I Vestfold opplever de en jevn økning de siste årene i antall elever som søker om skoleskyss på medisinske årsaker.

– Hvilken diagnose som ligger til grunn for søknadene har vi ikke oversikt over, presiserer Lars Sandnes, teamleder for seksjon mobilitet ved Vestfold fylkeskommune.

Det gir utfordringer både på kostnad- og kapasitetssiden, med tanke på antall disponible kjøretøy.

Egen legenemnd har vært oppe til vurdering, uten at fylkeskommunen eller kollektivselskapene har konkludert, opplyser Sandnes.

Slide 👉

Østfold

I Østfold ser de en økning i søknader som tar utgangspunkt i psykisk helse.

– Det er viktig for oss at barn og unge får en trygg og pålitelig skoleskyss når de har krav på det, slik at de får den utdanningen og støtten de trenger for å trives og utvikle seg, sier Jonas A. Kårtveit Olsen i Østfold kollektivtrafikk.

Han opplyser videre at Østfold ikke har sett behovet for egen legenemnd til nå, men følger fortløpende med på erfaringer fra andre fylkers.

Slide 👉

Read Entire Article