– Må satse på at det går bra

1 week ago 12



Spente før helikopterbytte:

I Florø er det snart er det slutt på lang og tro tjeneste for Superpuma-helikopteret og dets besetning. Større og tyngre SAR Queen skal inn.

Etter sju år med oppdrag nesten hver dag, forlater CHC Helikopter Service basen i Florø. Foto: «Reddet», Strix for TV 2

Publisert 26.09.2024 22:30

Langs Norges langstrakte kystlinje og høyt oppe i bratte fjell oppstår det daglig situasjoner hvor mennesker i nød trenger hjelp fra helikopter. 

De siste sju årene har beredskapshelikopteret til CHC Helikopter Service i snitt hatt et redningsoppdrag om dagen, til sammen 2401 oppdrag fra SAR (search and rescue)-hangaren ved Florø lufthavn.

 Rune Helland
AVSLUTNING: CHCs Superpuma blir avløst av Luftforsvarets AW 101 1. oktober. Foto: Rune Helland

På mandag forlater besetningen og helikopteret basen når kontrakten med Justisdepartementet via NAWSAR er slutt for redningstjenesten med to Superpuma-helikopter ut fra Florø. 

 Lars Rune Aasland
TAKKNEMLIG: Sondre Lindstad Brattlien takker Tore Villard og CHC Helikopter Service for livet. Foto: Lars Rune Aasland

Administrerende direktør Tore Villard beskriver blandede følelser når han overlater ansvaret til Luftforsvaret. 

– Det er vemodig.

Stolt sjef

Torsdag samlet han ansatte til en markering på basen.

– Besetningsmedlemmene har utført noen av de mest krevende redningsoperasjonene langs norskekysten, sier Villard.

En av de som møtte opp i hangaren på torsdag takker CHC for livet. 

Da Sondre Lindstad Brattlien falt stygt under klatring i Molladalen på Sunnmøre 7. august 2020, var det et redningshelikopter fra CHC som reddet den hardt skadet klatreren fra fjellhyllen.

– Jeg skulle rappellere ned fra et fjell, men falt, rundt 1200 meter over havet.

Takknemlig

Med brukket arm og ødelagt kne, var Brattlien ute av stand til å komme seg ned fra fjellveggen, og kameraten ringte 113. 

– Luftambulansen klarte ikke å komme til, men da redningshelikopteret kom, ble jeg spjelket, lagt i bekkenslynge, og firt opp i en båre. Jeg hadde ikke vært her i dag, hadde det ikke vært for CHC!

Han delte sin historie i TV 2-serien «Reddet», og håper selv å bidra i redningstjenesten etter at han er ferdig utdannet lege til sommeren. 

 Hovedredningssentralen
BRESPREKK: En skiløper falt ned i en bresprekk på Skagastølsbreen i Jotunheimen 21. april 2023, men ble reddet av CHC Helikopter Service Foto: Hovedredningssentralen

Også da en skiløper kjørte ned i en bresprekk på Skagastølsbreen ved Turtagrø i Jotunheimen i fjor, måtte luftambulansen ha assistanse fra redningshelikopteret og Norsk alpin redningsgruppe (NARG) for å få skiløperen i trygghet.

Hovedredningssentralen (HRS), som overtok fag- og budsjettansvaret for redningstjenesten 1. januar, roser innsatsen til mannskapet som nå får avløsning.

– CHC Helikopter Service har håndtert oppdraget med å operere Florøbasen i påvente av SAR Queen på en utmerket måte, sier seniorrådgiver for kommunikasjon i HRS, Anja Kristin Bakken.

 Hovedredningssentralen
ROS: Anja Kristin Bakken hedrer innsatsen. Foto: Hovedredningssentralen

1. oktober er kontrakten med Justis- og beredskapsdepartementet slutt, og Luftforsvaret overtar. 

– En milepæl

– Det er en milepæl. Det er den sjette og siste basen som SAR Queen nå skal operere fra, understreker Bakken. 

Fra før har Luftforsvaret redningshelikoptertjenesten på Banak, Bodø, Rygge, Sola og Ørland. 

Leder for Norske alpine redningsgrupper (NARG) på Sunnmøre, Odd Staurset, sier at det er bra at de har samme helikopter (AW101) på Florø og Ørlandet når de blir bedt om å bistå. 

– Det er en fordel for oss med samme oppsett, uavhengig om helikopteret letter fra Sola eller Florø, sier Staurset og ser frem til en samøvelse med Luftforsvaret neste uke. 

Utfordrende i høyden

 Privat
FJELLVANT: Odd Staurset er leder for Sunnmøres alpine redningsgruppe. Foto: Privat

Samtidig er den erfarne redningsarbeideren spent på hvordan en større og tyngre maskin skal fylle drivstoff og heise fra store høyder.

– Vi er spente på hvordan AW 101 vil være i de aller høyeste fjellene i Norge. Det er store, sterke maskiner med god kapasitet, så vi må satse på at det vil fungere bra. Det er jo politisk bestemt. 

Også hans kollega Roar Saure er spent. 

– SAR Queen er litt større og noen tonn tyngre. Jeg er spent på hvordan det blir for oss, for det er en fordel å være lett i høyden. 

Det bekrefter fjellklatrer Brattlien som sier selv det lettere Superpuma-helikopteret som kom ham til unnsetning måtte kvitte seg med utstyr underveis. 

– Redningshelikopteret måtte komme tett inntil fjellveggen, med en kjempelang vinsj, og måtte legge fra seg så mye utstyr som mulig i Molladalen. Jeg kan forestille meg at det ville vært verre for det svære SAR Queen-helikopteret. 

 Redningshelikopter Florø/ Hovedredningssentralen Sør-norge
FORLIS: CHC reddet åtte personer fra det nederlandske lasteskipet Eemslift Hendrik ved å fire dem opp med slynge da de kom i havsnød 5. april 2021 i Norskehavet utenfor Ålesund. Foto: Redningshelikopter Florø/ Hovedredningssentralen Sør-norge

At Luftforsvarets helikopter er større, tyngre, og kraftigere gir ikke praktiske begrensninger, betrygger oberst Lars Røine, sjef for Redningshelikoptertjenesten i Luftforsvaret.

Ser oppdraget an

Han sier de alltid tilpasser utstyr, drivstoff og besetning etter hvilken type oppdrag de har. 

– SAR Queen har vært operativt i fire år, og vi har testet siden 2017. Også å heise ut mennesker som henger fast i høyden, så Justisdepartementet har valgt rett, det er det ingen tvil om, understreker han. 

 Isac Skjevik Kvello / TV 2
HAVARI: SAR Queen etter helikopter havarerte utenfor Sotra 28. februar 2024. Foto: Isac Skjevik Kvello / TV 2

Bakken legger til at Hovedredningssentralen er trygg på at SAR Queen vil være «et positiv tilskudd, også i høyden». 

– SAR Queen har lengre rekkevidde, og er et nyere og større helikopter med en betydelig større kabin og dermed bedre arbeidsforhold for lege og redningsmann for behandling av pasienter, spesielt ved behandling av flere pasienter samtidig. 

Når besetninger og helikopter forlater basen ved kontraktens slutt 30. september, vil CHC vil fortsatt ha base i Tromsø, på Svalbard og på Heidrun offshore, mens Luftforsvaret tar over redningstjenesten i Florø. De markerer overtakelsen 2. oktober. 

(Video fra traileren til TV-serien «Reddet» på TV 2 og TV 2 Play).

Read Entire Article