Lederkonflikten i KrF kan få partiet til å rakne helt

1 month ago 16



KOMMENTAR: Lederkonflikten i KrF kan få partiet til å rakne helt.

KrFs leder Olaug Bollestad sammen med sine nestledere, Dag Inge Ulstein og Ida Lindtveit Røse. Foto: Jon Ingemundsen
  • Hilde Øvrebekk

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconKommentar

Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

KrF-leder Olaug Bollestad anklaget nestlederne og generalsekretæren i partiet for kuppforsøk på et sentralstyremøte i partiet den 6. august. Det meldte flere medier tirsdag.

Fra talerstolen skal Bollestad, ifølge Vårt Land, ha anklaget både nestleder Dag Inge Ulstein, nestleder Ida Lindtveit Røse og generalsekretær Ingunn E. Ulfsten for å planlegge hennes avgang som KrF-leder, samt å overtale henne til ikke å ta gjenvalg som stortingsrepresentant.

Sjokkerte

Olaug Bollestad sjokkerte, ifølge TV2, partikollegene da hun fortalte at presset fra sine nestledere om å gå av opplevdes så tøft at uten familien ville livet vært tungt å leve.

Ifølge TV2s kilder refererte hun til Tønne-saken, der Ap-politiker Tore Tønne tok sitt eget liv i 2002 etter et enormt medietrykk og avsløringer om hans bruk av offentlige midler og at Økokrim tok ut tiltale mot ham for grovt uaktsomt bedrageri.

Til sentralstyret fortalte Bollestad at prosessen med å få henne til å trekke seg startet allerede for ett år siden. Bollestad gikk i detaljer på sentralstyremøtet om hvordan hun hadde blitt motarbeidet og presset til å gå av. Hun ble sykmeldt i denne prosessen.

Krevende

En uke etter sentralstyremøtet, 14. august, kom det et varsel mot Olaug Bollestad, som fortsatt er sykmeldt ut august.

Sykmeldingen gjør at Bollestad, senest tirsdag ettermiddag til Aftenbladet, svarer alle meldinger med: «Sykmeldt. Ingen kommentar».

Det er krevende. For det Bollestad fortalte på sentralstyremøtet er hennes versjon. De som sitter på den andre siden av fortellingen, er også ordknappe, men kom tirsdag med en felles uttalelse:

«Dette er en svært krevende situasjon for alle i KrF. Vi kjenner oss ikke igjen i fremstillingen som kommer fram i TV2», skrev Ulstein, Røse, Ulfsten og stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad i uttalelsen.

Ifølge VGs opplysninger skal KrF-leder Olaug Bollestad selv ha tatt opp med partiledelsen at hun ønsket å gå av. Deretter stilte hun opp i sentralstyremøtet og anklaget partiledelsen for å legge press på henne.

Og det er jo en litt annen fortelling.

Grasrota

Varaordfører i Stavanger, Henrik Halleland, sier han er sjokkert over det som skrives om saken.

«Dette som nå kommer fram, er bare trist og beklagelig. Vi er mange som står på for partiet både på stands og møter. Jobber kvelder og helger for noe vi tror på. Så får vi det ene sjokket etter det andre fra sentralt hold», sa han til Aftenbladet.

Halleland sier, med rette, at dette må ryddes opp i.

For denne uløste konflikten i toppledelsen av partiet er utrolig skadelig for resten av grasrota i KrF.

Det er forståelig at man føler på både press og urettferdighet når det kommer et varsel.

Umulig situasjon

Men det Bollestad har gjort her er å sette seg selv og partiet i en umulig situasjon.

Bollestad selv har nå definitivt ikke resten av ledelsens tillit, og hun har med dette bortimot avskrevet seg selv som partileder.

Det blir også et spørsmål om hvordan resten av partiledelsen skal kunne klare å komme seg videre etter dette. Og hvordan hele resten av partiet, som ikke har vært en del av denne uenigheten, skal kunne samles etter noe sånt.

Publisert:

Publisert: 20. august 2024 21:18

Kommentator Hilde Øvrebekk

Read Entire Article