Forbundet skriver i en pressemelding at Carl testet positivt på stoffet clenbuterol under en test som ble tatt utenfor konkurranse i sveitsiske Andermatt. Hun skal da ha vært del av det tyske militærlandslaget.
Det er det samme stoffet som sykkelstjernen Alberto Contador ble utestengt i to år for i 2012. Han ble også fratatt sammenlagtseieren fra Tour de France i 2010 og Giro d'Italia-seieren fra 2011.
Stoffet skal ha vært i et legemiddel Carl ble foreskrevet av en lege.
– Jeg var syk, hadde alvorlige hosteanfall og tok medisinen på legens ordre. Jeg var ikke klar over at den inneholdt et forbudt stoff. Jeg håper virkelig at omstendighetene vil bli forstått og vurdert rettferdig, sier Carl i en uttalelse.
– Et mareritt
Clenbuterol er listet som et forbudt anabolt stoff hos det internasjonale antidoping-stiftelsen WADA. Stoffet kan ha en effekt i å øke muskelmasse og utholdenhet.
– Sannsynligvis har hun handlet i god tro. Hun har stolt på legens anbefaling av medisin. Det gjør de fleste utøverne. Samtidig har utøveren et personlig ansvar for å sjekke om medisinen berøres av dopingreglementet, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.
– Hvordan er det for en utøver å havne i en sånn situasjon?
– Det er et mareritt rett og slett å bli beskyldt for doping, oppsummerer Bjørn.
Carl tok OL-gull sammen med Katharina Hennig på lagsprinten i OL 2022. I VM i Trondheim i vinter var hun en del av det tyske stafettlaget som tok bronse.
Victoria Carl her avbildet under VM i Trondheim i vinter.
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP / NTB– Likhetstrekk med Johaug-saken
– Dette er nok en kjedelig sak for langrennssporten. Victoria Carl er en viktig profil i internasjonal langrenn. Her har hun godt på en blemme som burde vært unngått, sier NRKs langrennskommentator Jann Post og fortsetter:
– Som i Johaug-saken så er forklaringen at det er en lege som har gjort en kjempetabbe. Blir hun trodd på dette kan hun likevel få en straff. Er det noe vi har lært av Johaug-saken så er det at det er utøveren selv har ansvaret for hva som kommer inn i egen kropp, sier Post.
Therese Johaug ble i 2017 utestengt for doping i 18 måneder etter at det forbudet stoffet clostebol ble funnet i en dopingstest.
Forklaringen til den norske skistjernen var at hun hadde fått en krem fra landslagslegen for å behandle en solforbrenning på leppene – og at hun ikke fikk beskjed om at kremen inneholdt clostebol.
– Saken her har så mange likhetstrekk med Johaug-saken, at jeg er litt overrasket over at Carl går i den fellen og at det tyske forbundet og Carl utelukkende skylder på legen, sier TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad.
– Carl har som enhver utøver 100 prosent ansvar for hva som puttes i egen kropp. Jeg anbefaler det tyske forbundet og Carl om å være ydmyk og stå inne for det som har skjedd. Johaug fikk sannsynligvis 18 måneder i stedet for 13 for å ikke være sitt ansvar bevisst, reflekterer Skinstad.
– Stolt på en medisinsk anbefaling
Det medisinske teamet til det tyske militæret hevder at utøveren ikke har skyld i den positive testen og at legen som administrerte legemiddelet unnlot å nevne tilstedeværelsen av clenbuterol.
Vedkommende skal heller ikke ha søkt om medisinsk fritak for Carl.
Det tyske skiforbundet skriver at det etter deres mening ikke er utøverens skyld at hun har testet positivt.
– Det tyske skiforbundet støtter Victoria Carl i denne situasjonen. Utøveren har sagt alt riktig, har alltid overholdt reglene tidligere, og i dette tilfellet stolt på en medisinsk anbefaling, skriver forbundet.
Tysklands antidopingbyrå NADA etterforsker nå saken.
– Vi står for ren idrett, men også for rettferdighet og ansvarlighet, sier styremedlem Stefan Schwarzbach.
– Victoria Carl står for øyeblikket overfor mulige konsekvenser som hun ikke er medisinsk ansvarlig for. Etter vår mening vil en utestengelse, spesielt med tanke på de kommende olympiske leker, verken være rettferdig eller proporsjonal, legger han til.
Publisert 25.06.2025, kl. 15.11 Oppdatert 25.06.2025, kl. 16.54