Langer ut: – Arbeiderpartiet og Høyre er helt like

7 hours ago 5



– Arbeiderpartiet og Høyre er i realiteten helt like, sier Emilie Enger Mehl (Sp) til TV 2. 

Hun ser med forskrekkelse på hvordan Arbeiderpartiet i en rekke saker har søkt samarbeid med Høyre på Stortinget etter at Senterpartiet trakk seg ut av regjeringen. 

– Jeg mener dette er en stor bekymring inn mot neste periode, sier Mehl. 

 Daniel Sannum Lauten / TV 2
NY GIV: Arbeiderpartiets oppslutning har skutt i været etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen og Jens Stoltenberg kom inn. Samtidig har Arbeiderpartiet dannet flertall mot høyre i flere symboltunge saker i Stortinget. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

– Hvis Arbeiderpartiet og Høyre fortsatt skal samarbeide på den måten de har gjort til nå, da spiller det egentlig ingen rolle hvilken side som styrer i Norge. 

Les Arbeiderpartiets svar lenger ned.  

Kan ryke ut  

Slik meningsmålingene ser ut nå, ligger Mehl an til å miste plassen på Stortinget, åtte år etter at hun ble valgt inn for første gang som 24-åring. 

Fire år senere ble hun tidenes yngste justisminister i Norge da Senterpartiet dannet regjering sammen med Arbeiderpartiet. 

Men i vinter var det slutt. 

– Vi gikk ut av regjering fordi vi ikke ville være med på å innføre EUs energidirektiver i Norge. Vi ville ikke gi mer makt til Brussel, vi ville at makta skulle ligge her i Stortinget, sier Mehl. 

Nå frykter hun at folkestyret skal bli svekket. 

– I sak etter sak setter Arbeiderpartiet og Høyre systemet først, i stedet for å være representanter for folket. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
INN OG UT: Her byttes Mehl ut med Astri Aas-Hansen i Arbeiderpartiet som ny justisminister 4. februar. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Frykter ny sentraliseringsbølge 

For å konkretisere uroen legger Mehl fram en liste med fire punkter der hun frykter at Arbeiderpartiet og Høyre skal finne sammen etter valget: 

Kommunesammenslåinger: I Kommuneproposisjonen sier regjeringen at den er positiv til at kommuner slår seg sammen. Da Stortinget behandlet saken, stemte Arbeiderpartiet imot et forslag fra Senterpartiet, SV og Rødt om at slike sammenslåinger ikke skal gjennomføres med tvang. Mehls frykt er at Arbeiderpartiet skal gå inn for nye tvangssammenslåinger etter valget, med støtte fra Høyre. 

 Skolenedleggelser: I Innlandet allierte Arbeiderpartiet og Høyre seg lokalt for å legge ned flere videregående skoler. Mehl tror dette er noe vi vil se mer av framover. 

EØS: Arbeiderpartiet fikk viktig drahjelp fra Høyre da EØS-direktivene som i vinter fikk Senterpartiet til å forlate regjeringen, ble stemt igjennom i Stortinget. Mehl venter at de to partiene vil fortsette å samarbeide for å få igjennom EU-vennlig politikk. 

Budsjettpraksis: Arbeiderpartiet og Høyre er enige om å utrede en endring av budsjettsystemet på Stortinget. Senterpartiet mener endringen vil gi de store partiene økt makt på bekostning av mindre partier. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
SAMMEN: Statsminister Jonas Gahr Støre og daværende justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl, her i forbindelse med framleggingen av totalberedskapsmeldingen. Tre uker etter at bildet ble tatt, brøt regjeringssamarbeidet sammen. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Det er systemtenkning som vinner, oppsummerer Mehl. 

– Senterpartiet gikk jo ut av regjeringen. Har ikke Senterpartiet seg selv å takke for dette? 

– Det er velgerne i Norge som bestemmer. Dette er en bekymring jeg har til valget, sier Mehl. 

– Etter valget til høsten tror jeg vi vil få en veldig krevende periode med nedleggelser, enten det er skoler, politistasjoner, helsetjenester eller ambulanse. Og vi vil også få et mye tettere samarbeid med EU, som er veldig uheldig. 

Uklar om løsning

Arbeiderpartiets såkalte slalåmkjøring i Stortinget, der partiet går til venstresiden i noen saker og høyresiden i andre, er også blitt kritisert av Rødt. 

Rødts forslag er derfor at det inngås en samarbeidsavtale der Arbeiderpartiet forplikter seg til å søke flertall med de andre partiene på venstresiden. 

En slik løsning vil Mehl ikke svare på om hun støtter – trass i gjentatte spørsmål fra TV 2. 

– Nå vil Senterpartiet gå til valg, og så er det velgerne som avgjør på valgdagen, sier hun. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
NUMMER TO: Emilie Mehl står på 2. plass på Senterpartiets liste i Hedmark. Slik målingene ser ut nå, får partiet kun inn én kandidat fra dette valgdistriktet, nemlig partileder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Vil dere at Arbeiderpartiet skal binde seg til samarbeidet med Senterpartiet i stedet for Høyre? 

– Jeg mener at det er velgerne som må bestemme hvem som skal styre Norge, gjentar Mehl. 

– Så må Arbeiderpartiet velge hva slags parti de ønsker å være. Hvis de ønsker å være et sentraliseringsparti som overkjører folk og legger ned videregående skoler, sykehus og ambulansetilbud, så er det opp til dem. Men da ville jo ikke jeg ha stemt på dem. 

– Det høres ikke ut som dere har tenkt å gjøre noe med det? 

– Vi stiller til valg i Senterpartiet, og så må velgerne avgjøre hvordan Stortinget ser ut etter valgdagen. 

– Men ikke noen samarbeidsavtale? 

– Vi stiller til valg for Senterpartiet, og så må velgerne avgjøre hvordan Stortinget ser ut etter valgdagen. 

Arbeiderpartiet: – Stemmer ikke 

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Bjørnar Skjæran tar kritikken med et smil. 

– Og jeg merker meg at det nærmer seg valgkamp, sier Skjæran. 

– Det er helt greit, men påstandene stemmer ikke med virkeligheten. Med Senterpartiet og SV har vi sikret flertall for statsbudsjettet, revidert nasjonalbudsjett og for mange lovforslag og meldinger i Stortinget, som norgespris, jordbruksoppgjøret, norsk lønn i norske farvann, havbruksmeldingen og besøksbidrag, ramser han opp. 

 Emilie Holtet / NTB

Ta tv 2s valgomat:

Hvor enig er du med Mehl og Vedum?

Skjæran står samtidig fast på at det er stor forskjell på Arbeiderpartiet og Høyre, og at høstens valg er et retningsvalg. 

Men han forbeholder seg retten til å fortsette å søke flertall med Høyre i Stortinget når det passer seg sånn. 

– Vi vil søke samarbeid med SV og Sp framover slik vi også har gjort hittil, men det utelukker ikke at vi også ønsker å finne løsninger med andre partier når det er best for landet. 

Read Entire Article