Anders Fannemel hoppet sammen med Johan Remen Evensen, Anders Jacobsen og Daniel Andre Tande. Selv vil han ikke innrømme juks.
Andreas Hopen, VG
Publisert: 14.03.2025 17:32 | Oppdatert: 14.03.2025 17:53
Onsdag kveld ble han ny norsk landslagstrener.
Noen timer tidligere sto hans tidligere lagkamerater Anders Jacobsen, Johan Remen Evensen og Daniel André Tande frem og fortalte at de bevisst har jukset gjennom karrieren.
– Det de snakket om må de nesten stå for selv. Akkurat nå har jeg mest fokus på å følge opp de utøverne jeg har med, sier Fannemel til VG.
Han er på plass i Vikersund hvor hopperne skal gjennom kvalifisering til lørdagens renn i Raw Air.
– Har du noensinne brutt de gjeldende reglene?
– Jeg har alltid prøvd å være innenfor regelverket, sier Fannemel.
– Du har prøvd å være innenfor regelverket, sier du. Har du noensinne spekulert i reglene, eller brutt dem fordi du vet sannsynligheten for å bli tatt i kontroll er liten?
– Man håper alltid at man kommer gjennom kontrollen, men i en marginal idrett der små detaljer betyr forskjell på pall eller fiasko, er en nødt til å legge seg så langt opp til grensen som mulig, sier honndølenhonndølenHonndøl er en person som bor eller er fra Hornindal..
Nika Prevc gjorde som Fannemel og satt ny verdensrekord for kvinner i Vikersund fredag:
Kommentator i TV 2, Mina Finstad Berg forstår at spørsmålene kommer rundt Fannemel.
– Hele hoppmiljøet sliter nå med en mistanke over seg etter hva de tretreJacobsen, Tande og Remen Evensen har fortalt. Det rammer alle som var aktive samtidig som dem, og så kan det være urettferdig, sier hun til VG.
Mina Finstad Berg
Sportskommentator, TV 2.
Det er NRKs kommentator Jan Petter Saltvedt enig i.
– Man kan ikke stole på noen. Det kan jeg si åpent og med respekt, fordi det er akkurat slik den norske hoppverden er akkurat nå, sier han til VG.
Han begrunner det med at man har fått et innblikk i en ukultur som eksisterer, og har vart i flere år. Akkurat nå mener Saltvedt at Fannemels historikk er norsk hoppsports minste problem.
Jan Petter Saltvedt
Sportskommentator, NRK
– Spørsmålene er relevante, men sjansen for at de aller fleste med relevant bakgrunn for jobben har vært en del av en ordentlig ukultur ser kjempestor ut, sier Saltvedt før han fortsetter:
– Det hadde vært bedre at han hadde innrømmet det, men jeg skjønner at han ikke gjør det. Det kan ikke kalles annet enn en tapper tjeneste at han tar over jobben slik situasjonen er, sier sportskommentatoren.
Under debatten torsdag fortalte Daniel-André Tande om en teknikk som fikk ham gjennom utstyrskontroll:
Fannemel blir konfrontert med flere av gangene han selv ble disket. Han lister selv opp flere tilfeller.
- I Engelberg i 2015 ble han disket for skrittmål på toppen før hoppet.
– Da hadde jeg litt for lang dress, og fikk ikke opp skrittmålet uten å løfte skuldrene. Jeg klarte ikke å stå riktig på måleren på toppen. Det var unødvendig, sier Fannemel.
- I Klingenthal samme år ble Fannemel disket for knestørrelsen.
– Da hadde vi litt for mye fokus på midjen og andre plasser, og dobbeltsjekket ikke målene rundt kneet.
- Under Raw Air i 2017 i Holmenkollen var det skrittmål igjen.
– Der var det som i Engelberg.
– Jeg har mine disker, jeg også. Som de fleste andre har, sier honndølen videre.
VG spør han om han noensinne har hatt feil mål på hanskene, brukt ulovlige bindinger, brukt ulovlig undertøy, eller på noen som helst måte har brukt utstyr som ikke er i henhold til de da gjeldende reglene.
– Vi gikk fra winair til slatnar-bindingene (bindingene de fleste bruker nå, utenom det tyske landslaget) da de kom, men det var lov. Det har alltid vært greie regler på hansker. Hva andre hopper med, vet ikke jeg, sier Fannemel før han går inn på undertøyet:
– Det har kommet flere og grundigere regler på slikt etter hvert. Nå er det veldig basic og en fin regel, svarer Fannemel.
– Det er kanskje ikke sett på som juks i miljøet, men du sier du sto «feil i kontrollen» og hadde «feil knestørrelse». Forstår du at det kan fremstå som forsøk på juks for folk flest?
– Som i alle idretter handler det om å optimalisere kropp og utstyr, men for å lykkes i skihopp er små detaljer kanskje enda viktigere. I en utstyrskontroll er det små marginer som avgjør om man er innafor eller utafor, og når man har en kropp som forandrer seg, en dress som er bevegelig og utstyr som utvikles, så er det ikke mange millimeter som skal til før man havner på feil side av grensen. Å «stå riktig» er en nødvendighet for å få likest mulig mål fra kontroll til kontroll, svarer Fannemel.
Saltvedt mener det svaret viser hvor stort behovet er for endring i hoppsporten.
– Det han sier understreker det akutte behovet for en endring i regelverket til hele sporten. Hvis ikke FIS erkjenner det ordentlig så kommer dette bare til å fortsette, avslutter Saltvedt.