Lagmannsholmen – reell brukermedvirkning?

1 month ago 27



Brukermedvirkning i stedsutvikling er for mange et spill for galleriet her i Norge.

Foto: Lena Lislevand

Det ble skrevet i FVN den 12.08 at vi måtte se til hvordan Tjuvholmen/Aker Brygge hvordan deltakelse og medvirkning hadde gjort seg gjeldene i utviklingen av stedene.

Hvorfor skal vi alltid «se til Oslo»? La oss likegodt se til Sverige og Island også da.

Jeg har spurt et større antall politikere, men kan telle på én finger de som er åpne for at befolkningen kan stemme over arkitektur o.l.

I Selfoss på Island får man derimot valuta for pengene. Der ble det holdt en folkeavstemning om hvorvidt byens sentrum skal utvides med tradisjonell arkitektur. 89% stemte for.

Kort oppsummert handler det om at Selfoss var en by med et sentrum på nivå med Førde. For noen år siden bestemte man seg for å rive hele delen og bygge en ordentlig by. Første runde stemte ca. 65% for å bygge med tradisjonell arkitektur, til lokale arkitekters store fortvilelse. Når halvparten var bygget, var det ny avstemning og da stemte hele 89% for at man skulle fortsatte med den klassiske stilen.

I Upplands Väsby nord for Stockholm fikk innbyggerne stemme over hvilke fasader nye boligblokkene skulle få. Daværende leder for Socialdemokratene ble overrasket over hvor lite politikerne brydde seg om utseende på byggene som ble ført opp. Han mente at det var et demokratisk problem at det ble bygget så lite av det folket faktisk ønsker.

Han fikk jo selvfølgelig massiv kritikk fra arkitekter, kultureliten og andre politikere. På en kommunal tomt utlyste man en arkitekturkonkurranse (400 boliger skulle oppføres). Det kom inn 18 bidrag og disse ble til 6 alternativer. De seks mest populære alternativene ble stemt frem gjennom en digital avstemning der folket ble invitert til å kåre en vinner. Det kom inn over 3000 stemmer, og gjett hva? Alle de 6 alternativene var av klassisk stil, ikke et eneste høyhus, signalbygg eller modernistisk arkitektur. Det er med andre ord rimelig klart hva folket ønsker.

Så da er spørsmålet: Kunne man gjort noe av det samme i Kristiansand for Lagmannsholmen? Og hva er begrunnelsen fra politikere for å ikke gjøre dette?

Er arkitekter, politikere og andre aktører redde for at folket ønsket noe annet enn den modernistiske arkitekturen vi ser ellers over hele landet? At folket vil ha noe mer enn «helt greit»?

Kunne man hatt en avstemning om arkitektur og byplan, og dermed bygd en del, og så ny avstemning om man skal fortsette, slik som på Selfoss?

Man snakker hele tiden om at Kristiansand skal være moderne, fremoverlent, skille oss ut, satse på folk og kultur og nyskapende. Hadde man gjennomført noe av dette, så hadde man virkelig vært en fremoverlent, nyskapende og inkluderende by.

Men tør politikere å være så fremoverlent, nyskapende og «dristige» i denne byen?

Jeg utfordrer politikere til å se nøyere på dette som en metode. Lagmannsholmen tilhører byen og folket, selvfølgelig skal man strekke seg lengre for medvirkning og deltakelse for denne «indrefileten»

Read Entire Article