Lærere får pris for rasismekronikk

1 month ago 130



Skjermdump av historier Rasisme i Norge publiserte på sin Instagram-konto. Meldingen til høyre ble sendt direkte til Oslo katedralskoles Instagram-konto. Foto: Audun Braastad, NTB/Skjermdump Instagram. Collage: Ingeborg Senneset

Publisert: 19.08.2024 09:28 | Oppdatert: 19.08.2024 09:39

«Flere er engstelige for å bli filmet når vi underviser om kontroversielle temaer. Vi føler at vi beveger oss på tynn is.»

Slik innledet lærerne ved Oslo katedralskole sin kronikk i Aftenposten i mai i år . Temaet var utfordringene ved å undervise om kontroversielle temaer i skolen, og kronikken utløste en større debatt.

Nå får lærerne Fritt Ords Honnør for kronikken – for å skape opplyst debatt om ubehagelige ytringers plass i undervisningen. Det skriver Fritt Ord på sin hjemmesider.

– De ble kritisert for å inkludere tekster i norsktimene der «n-ordet» ble brukt. Utgangspunktet for kronikken er påstander om at lærerne gjør elevene urett ved å innlemme tekster i undervisningen som beskriver rasisme og bruker belastende ord. I kronikken tar lærerne et klart standpunkt om at også tekster som er ubehagelige og vonde, har en selvsagt plass i skolen, skriver Fritt Ord.

Prisen deles ut i dag, på årets første skoledag.

De 37 lærerne skrev kronikken etter at de ble omtalt på Instagram-kontoen «Rasisme i Norge». De ble kritisert for å inkludere tekster i norsktimene der «n-ordet» ble brukt.

Teksten har skapt debatt og tar opp viktige spørsmål som fortsatt vil bli – og bør bli – diskutert fremover, skriver Fritt Ord.

Read Entire Article