– Det er veldig hyggelig og veldig overraskende, sier Sven Bisgaard Sundet.
Han har sammen med kompisen Michael Stilson vært frontfigur for serien «Avlogga», som har vært å se på NRK denne høsten.
Konseptet for serien er enkelt:
Sundet og Stilson logget av smarttelefonen i et helt år, og fikk bare bruke skjerm for øvrig én time daglig. Ved hjelp av forskere undersøkte de samtidig hva som skjedde med hjernene deres i denne skjermfrie tida.
For denne blandingen av selveksperiment, underholdning og forskningsformidling har Hjernerådet valgt å gi prisen som Årets hjernehelsejournalist 2024 til nettopp Sundet og Stilson.
– Da de ringte fra Hjernerådet trodde jeg først de hadde oppdaget noe feil i serien – at vi hadde gjort en grov bom, ler Stilson.
– At vi skulle få en pris var ikke forventet, men veldig stas.
Tungt, men lett
Hjernerådet er en organisasjon som arbeider for god hjernehelse i befolkningen.
De har siden 2018 delt ut hjernehelsejournalistprisen for å hedre journalister som har bidratt til å spre kunnskap og engasjement rundt hjernehelse. Prisvinnere har laget journalistikk på alt fra barnedemens og ALS, til nå altså skjermbruk.
Generalsekretær i Hjernerådet, Henrik Peersen, sier styret har blitt imponert over Sundet og Stilsons innsats.
– Gjennom et helt år har de gått personlig inn og erfart hva mobilbruk gjør med hjernen. Og de har klart å engasjere og prate til publikum på en måte som inspirerer, sier Peersen.
– De har gjort faglig, tung hjerneforskning lett tilgjengelig for folk flest, og de har klart å vise at måten vi bruker hjernen på, påvirker hjernen i seg selv.
Den verdifulle dødtida
I løpet av tida de var avlogga, viste det seg at Sundet og Stilson faktisk fikk økt hjerneaktivitet.
– Det er jo egentlig litt bakvendt at du skal få mer hjerneaktivitet av å gjøre mindre, men det er det som skjer, forteller Sundet.
– For ved å logge av, så måtte jeg begynne å bruke kart, notere ting, og huske avtaler selv, i stedet for at telefonen skulle gjøre det for meg.
Sundet og Stilson har også fått mer tid – tid til å være til stede med familie og venner, og tid til å gjøre ingenting og la hjernen få litt ro.
– Jeg har merket hvor utrolig deilig det er med stillhet. I en tid hvor stimuli kommer så lett, så er det vanskelig å finne tomrommene, men å gi hjernen dødtid er viktig, sier Stilson.
Sundet legger til:
– Dette begrepet dødtid, det er et så dårlig ord, for det høres ut som noe negativt. Men det er jo da hjernen får hentet seg inn. Man burde heller kalle det for hjernerestitusjon.
Suget er der
18. september var året som avlogga over for Sundet og Stilson. Etter det har de kunnet bruke datamaskin, se på TV og skrolle på telefonen så mye de vil.
Sundet har imidlertid valgt å beholde sin «dumme telefon».
– Smarttelefonen er som en magnet, og jeg frykter å falle tilbake på kjøret – jeg har for dårlig selvkontroll, ler han.
Stilson har på sin side gått tilbake til iPhone.
– Jeg gjorde det av nysgjerrighet. Jeg hadde lyst til å sjekke om jeg har endret noe i meg selv. Har jeg fjernet suget?
Siden suget faktisk er der fortsatt, har han innført restriksjoner.
– Jeg har slettet alt som er forlokkende, og jeg legger ofte telefonen i et annet rom. Jeg vil verne om veldig mye av det jeg har syntes har vært så godt uten telefonen.
Bare Haaland har nok selvkontroll
Henrik Peersen i Hjernerådet sier at serien har bidratt til at også han har blitt mer bevisst.
– Jeg har fått pressa realiteten over meg, og jeg har kanskje heller ikke vært så flink som jeg tror, sier han.
– Jeg må innrømme at jeg avinstallerte noen apper etter å ha sett serien, og jeg har begynt å følge mer med på min egen skjermtid.
Sundet forteller at de har blitt kontaktet av flere foreldregrupper som ønsker at de skal holde foredrag for dem, samt lærere som har vist serien i klasserommet og diskutert den med elevene.
Og det var nettopp det å få folk til snakke om hva mobiltelefonen gjør med oss, som var håpet for serien, sier Stilson.
– Så håper jeg at folk forstår at din skjermtid ikke bare handler om deg selv, men også omgivelsene rundt deg. Hvis alle tenker sånn, så tror jeg at vi får et litt hyggeligere samfunn.
Sundet håper de har inspirert folk til å ta grep, inkludert politikere.
– Man kan ikke la folk fortsette å regulere seg selv. Vi regulerer kjøtt, sukker, nikotin, alkohol, hvor man kan fly med drone... Det er helt utrolig at smarttelefoner og sosiale medier ikke blir regulert, sier han.
– Det er bare Erling Braut Haaland som klarer å regulere seg selv. Vi andre trenger litt hjelp.
Prisen Årets hjernehelsejournalist deles ut i forbindelse med Hjernehelsekonferansen i Oslo, torsdag 7. november kl. 14, av stortingspolitiker Tove Elise Madland (Ap).
Publisert 07.11.2024, kl. 12.00