La Langenes skole leve

3 weeks ago 14



Kristiansand kommune ønsker å legge ned Langenes skole og overføre elevene til Nygård skole for å kutte kostnader og antall skoler i kommunen.

Foto: Tormod Flem Vegge

Langenes skole oppgir at det i dag er kun 17 elever på Langenes som har krav på skoleskyss, mens størsteparten av de omtrent 245 elevene går eller sykler. For at en elev skal ha krav på skyss må eleven bo mer enn 4 km fra skolen, mens førsteklassingene får skyss om de har mer enn 2 km til skolen. I høringsutkastet argumenteres det at dersom elevene i Langenes skolekrets flyttes til Nygård skole kun vil føre til en økning på omtrent 35 skyss-elever, noe vi i aksjonsgruppa mener er et altfor lavt anslag.

Høringsutkastet legger til grunn at Fv456 kan brukes som skolevei mellom Langenes og Stausland. Dette er en trafikkert veistrekning på 1.5 km med smal, svingete vei uten midtstripe. Skoleveien har heller ikke gangfelt eller trafikklys, og medfører at skolebarn må krysse en enveiskjørt trang bro. Dette er med andre ord ikke en sikker skolevei og det finnes per i dag ingen plan om å utbedre strekningen i den nye fireårsperioden som varer frem til 2029. En eventuell utbygging av denne veistrekningen vil nødvendigvis koste samfunnet mange penger, det må sprenges ut i fjell, lages ny bro og eksproprieres god matjord. Dersom man utelukker Fv456 vil korteste sikre skolevei gå via Årosskogen og gjennom rundkjøringen i Hølledale. Dette er en betydelig omvei for mesteparten av elevene på Langenes skole, og vil føre til at over halvparten av elevene i Langenes skolekrets har rett på skyss.

Det er også sannsynlig at en stor andel av elevene som ikke har rett på skyss vil bli kjørt, spesielt på vinterhalvåret, da mesteparten av elevene bor langt fra Nygård skole, de fleste mer enn 3 km. Verd å nevne er at Google påstår at strekningen på 4 km tar 52 minutter å gå, og da er dette tidsberegnet for voksne fotgjengere. Dette mener nok mange foreldre er en for lang vei for barna deres.

Dette samlet vil føre til flere biler på veien, mer klimagassutslipp, og en merkostnad på rundt en million kroner i året for skyss som ikke er beregnet i dagens høringsutkast.

Forskning viser at konsekvensene av økt skoleskyss er elever som er i dårligere fysisk form (Solstad og Thelin 2006). Samtidig viser kartleggingsstudier fra FHI at omtrent 1 av 5 barn i alderen 8 og 9 år i Norge har overvekt eller fedme.

Helsedirektoratet vektlegger derfor viktigheten av fysisk aktivitet for forebygging av overvekt og fedme hos barn, og bruker skolevei som et forebyggende tiltak. Så derfor – La Langenes skole leve!

Langenes skolekrets aksjonsgruppe:

Dag Efjestad Rachel Caroline Papa Jørgen Qvist Steinar Andreassen Stig Hosteland

Read Entire Article