– Vi kan ikke leve med å ikke ha et beredskapslager mot akutt forurensning mellom Kristiansund og Hammerfest, sier stortingsrepresentant Bent-Joakim Bentzen (Sp).
I luftlinje er det over 1000 kilometer mellom de to byene, enda lengre dersom man skal frakte viktig utstyr, for å hindre at et oljeutslipp når kysten eller de viktige fiskefeltene i nord.
På Horvneset i Sandnessjøen ligger det en base for oljevernberedskap, som kan rykke ut med ustyr ved et oljeutslipp.
På basen skal de være i beredskap dersom det skjer et utslipp fra et olje- og gassfelt. Utenfor Nordland ligger blant annet Skarvfeltet og Aasta Hansteen.
Men etter jul legges basen i Sandnessjøen ned. De nærmeste basene vil da være i Kristiansund og Hammerfest. Det er over 1000 kilometer mellom disse.
De øvrige basene vil ligge i Finnmark og fra Møre og Romsdal og sørover.
Flere olje- og gassfelt ligger utenfor Helgelandskysten, som Norne, Skarv og Heidrun. Sandnessjøen fungerer som en viktig forsyningsbase for disse feltene.
Det er selskapene som driver olje- og gassfeltene som har ansvaret for å håndtere utslipp. Det er Norsk Oljevernforening For Operatørselskap (NOFO) som representerer dem.
Aasta Hansteen-feltet 300 kilometer vest av Sandnessjøen. Den flytende plattformen er høyere enn Eiffeltårnet.
Foto: Roar Lindefjeld and Bo B. RandulffDe skal sikre en rask respons og sørge for å minimere miljøskader ved et utslipp.
I dag har de fem baser langs norskekysten. De har hatt base på Helgeland siden 2010, men fra nyttår går kontrakten ut, NOFO sier de ikke lenger ser noe behov for den.
På de 15 årene basen har ligget i Sandnessjøen, har det ikke vært noen aksjoner, ifølge NOFO.
Herpå Horvnes i Sandnessjøen ligger oljevernbasen.
Foto: Frank Nygård / NRKTo stillinger i dag
De mener de vil spare rundt to millioner kroner i året på å legge ned basen i Sandnessjøen.
– Det er for lite aktivitet i Sandnessjøen for oss til at det er hensiktsmessig å opprettholde en egen base. Basen er heller ikke nødvendig beredskapsmessig. Vi må ta det neste skrittet og redusere ned til fire baser, sier administrerende direktør Rune Martinsen i NOFO.
Her øver NOFO med å begrense utslipp av popcorn. De skal legge planer og sette i gang tiltak for å begrense eventuelle oljeutslipp.
Foto: NOFOI dag er det to stillinger på basen, som bistår fartøy kommer til basen for å trene på bruk av utstyr, eller få levert nytt utstyr.
I tillegg er 16 personer i en beredskapsstyrke. De blir ikke berørt av den endringen som skulle komme her, forklarer Martinsen.
– Den viktigste beredskapen er fartøyene som allerede ligger permanent ved olje- og gassfeltene. De er de første til å sette i gang med å begrense skader ved et utslipp.
Stortingsrepresentant Bent-Joacim Bentzen (Sp) er kritisk til at en stor del av kysten ikke har en base med utstyr for å rykke ut til et utslipp fra olje-og gassfelt.
Foto: Eirill DeLongeAt det ikke har vært aksjoner på 15 år og at det ligger fartøy ved feltene endrer ikke noe for Senterpartiet.
– Det er naivt og uansvarlig å legge ned når vi skal utvinne mer olje og gass på Helgeland. Da er det helt åpenbart at man må ha denne basen, mener Bent-Joacim Bentzen.
Han viser til at i 2019 kritiserte Riksrevisjonen staten for manglende oljebredkskap i nord.
– Vi krever at olje- og energiministeren kommer på banen for å sørge for at beredskapen opprettholdes.
I mars ble det oppdaget et utslipp av råolje fra Equinor-feltet Njord A nordlandskysten i år. På nyttårsaften hadde 375 badekar med produsert vann ble sluppet ut i havet.
Seks uker senere ble det plutselig oppdaget oljeklumper langs Trøndelagskysten. I mars hadde utslippet nådd kysten av Nordland. Da ble det avdekket at utslippet inneholdt for mye råolje.
Her ved Helgelandsbase i Sandnessjøen ligger oljevernbasen på Helgeland.
Foto: Linda Reinholdtsen / NRK– Derfor mener jeg dette er en politisk sak. Men også med tanker på den sikkerhetspolitiske situasjonen vi. Flere rapporter tilsier at det komer mer skipstrafikk i nordområdene. Et utslipp herfra vil treffe sårbane områder med sjøfugl og fiskerier.
Ordfører bekymret
Også på Helgeland er de bekymret.
– Det er jo helt uakseptabelt at man tenker på å svekke beredskapen sånn at man tar bort et punkt på Helgeland og sitter igjen med en oljevernbase i Kristiansund, sier ordfører i Alstahaug, Peter Talseth.
Han skal i møte med Equinor i august. De er et av de største selskapene som utvinner olje- og gass på norsk sokkel, håpet er å få en dialog og svar.
–Så lenge man nå egentlig øker aktiviteten i nord, så må man jo ikke svekke beredskapen. Det er jo helt uakseptabelt, avslutter Talseth.
Publisert 14.07.2025, kl. 06.35