AFTENBLADET MENER: Det foreslås kutt etter kutt etter kutt i de mange kommunale og fylkeskommunale budsjettene. Noen av dem stikk i strid med politikernes uttalte mål.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.
Vi er ikke vant til dette. Vi er stort sett vant til at det er penger til det meste, ikke at kommuner og fylkeskommune kommer med kutt der det virkelig svir i hverdagen vår. Vi så det da Innlandet fylke kuttet i skoletilbudet, til store protester og stor fortvilelse. For skolene er viktige i seg selv, og på mindre steder, som allerede sliter med å holde på barnefamilier, blir det enda viktigere. Når det blir lengre mellom skolene, blir det etter hvert lengre mellom husene med lys i.
Ingen politikere legger ned skoler med letthet, de vet hvor tung den beskjeden er å få for dem det rammer.
I vårt fylke foreslås det også kutt i tilbudet i videregående skoler, blant annet for idrett på St. Svithun, IB-linja på St. Olav, forskerlinjene, musikk på Vågen og for YSK ved Sauda og Dalane. Sistnevnte gir både fagbrev og studiekompetanse. Samtidig snakker «alle» politiske partier nasjonalt om behovet for en mer variert skole, mindre teoritung, og med større innslag av praktiske og estetiske fag.
Nå er det videregående skole som har det desidert mest varierte tilbudet, det står langt verre til i både ungdomsskolen og barneskolen. Men at det kanskje må kuttes i variasjonen her, står likevel i skarp kontrast til manges ønsker for hva skolene skal være.
Fylkeskommunen er i tillegg ansvarlig for kollektivtilbudet. Også her strammes det til, ved at billettprisene økes for reisende med buss og båt. Det kuttes også i hurtigbåttilbudet, samtidig som prisen for en enkeltbillett mellom Vassøy og Stavanger stiger fra 45 til 57 kroner, mens en reisende fra Hommersåk fra 1. januar 2025 må ut med 80 kroner, mot 45 kroner nå.
Kolumbus regner med at prisøkningen vil føre til 33.000 færre hurtigbåtreiser i året. Samtidig øker billettinntektene med 950.000 kroner.
Størst prisøkning blir det ellers på 24-timersbilletten som stiger fra 100 til 120 kroner, og ungdomsbilletten som øker fra 299 til 360 kroner. Det finnes klare, uttalte mål om å få flere til å ta buss og båt, og færre til å kjøre bil. Kuttene er stikk i strid med målene.
Det er ikke sikkert alle disse kuttene blir noe av. Men det er alvor nå, det er slutt på at det finnes penger til alt. Det skal bli tøft for politikerne å velge, og det gjør det ikke lettere at mange av kuttene står i strid med egne, uttalte mål og ønsker.
Politikken rykker oss andre nærmere når kuttene rammer rett i hverdagen. Hvis det også får opp engasjementet blant oss, er jo det bra. Men det er likevel en fattig trøst.
Publisert:
Publisert: 11. november 2024 08:47