Kursk «symbolsk»: – Fornedrende for Putin

1 month ago 20



2000 og 2024: Til venstre Vladimir Putin fotografert i 2000 da han skulle håndtere ubåtulykken med «Kursk». Til høyre er han avbildet i et møte i det russiske sikkerhetsrådet etter det ukrainske angrepet inn i Kursk-regionen. Foto: REUTERS og EPA

«Kursk» betyr trøbbel for Vladimir Putin (71).

mandag 19. august kl. 07:58

Kortversjonen

  • Ukrainske styrker har tatt kontroll over store områder i Kursk-regionen.
  • Det russiske tapet vekker minner om ubåten «Kursk», som sank i 2000.
  • Slaget om Kursk under den andre verdenskrig har også en spesiell symbolverdi for russerne.
  • Russland-ekspert Stig Fredrikson sier dette er svært fornedrende for Putin.
  • Mange av de russiske soldatene som er tatt til fange er unge vernepliktige.

– Det er en symbolsk betydning ved at det ukrainske angrepet er inn i Kursk-regionen, sier den svenske Russland-kjenneren og forfatteren Stig Fredrikson til VG, og fortsetter:

– Ulykken med ubåten «Kursk» representerer en fiasko for Putin helt i begynnelsen av hans makt i 2000. Nå er det enkelte som mener at Putins dager som Russlands sterke mann også vil ende med Kursk.

  • 2000: 118 mann mister livet da atomubåten «Kursk» synker i Barentshavet etter en eksplosjon om bord. Det er mye kritikk mot Putin, blant annet fordi han ikke tidligere ba om norsk hjelp.
  • 2024: Putin og Moskva blir tatt på sengen når ukrainske styrker går inn i Kursk-regionen og tar kontroll over store områder der. Russerne spør seg om Putin har kontroll.

Skal ha ødelagt flere viktige broer, blant annet denne – se video:

– Dette er fornedrende for Putin og hans styre, mener Stig Fredrikson.

– Det symbolske ved at det igjen er Kursk som skaper trøbbel, er at slaget ved Kursk, mellom sovjetiske og tyske panserstyrker, stoppet den tyske fremrykkingen og var et vendepunkt i krigen på Østfronten.

– Vi skal ikke glemme at dette er første gang siden 2. verdenskrig at russisk territorium angripes av en utenlandsk stat, fortsetter Fredrikson.

– Hvordan har Putin reagert?

– Han kaller det fortsatt en antiterroroperasjon. Det virker som han fortsatt lever i en helt annen verden.

Ukrainas angrep i Russland: Dette kan skje nå

Samtidig som det er første gang siden andre verdenskrig at utenlandske soldater går inn på russisk territorium, blir det også tatt flere russiske soldater til fange enn noen gang etter krigen.

Ukrainske myndigheter sier til Financial Times at det er «hundretalls», og det uavhengige russiske mediet Vazjnyje istorii melder at mange av disse er unge vernepliktige.

– Det er ofte gutter som ble kalt inn for et par måneder siden, sier Ivan Tjuvilajev, representant for antikrigsbevegelsen Idite lesom.

Landsby etter landsby har blitt inntatt av det ukrainske styrkene.

Men samtidig som manges øyne er rettet mot den ukrainske offensiven i Russland, kommer russiske tropper stadig nærmere den strategiske østukrainske byen Pokrovsk.

Vladimir Putin lovte i starten på fullskala krigen i 2022 at han ikke skulle sende vernepliktige til krigen. Men det er altså nettopp vernepliktige som nå ender i kamper med ukrainerne.

– Hva betyr dette for Putins stilling? Spørsmålet går til Russland-ekspert Stig Fredrikson:

– Dette er det ikke mulig å skjule for den russiske allmenhten, selv om statlige medier prøver å tone det ned. Men det er vanskelig å si hva det betyr for Putins stilling. Foreløpig ser jeg ingen trussel mot hans posisjon. Men på sikt kan det bli skapt et inntrykk av at han ikke klarer å beskytte sin egen befolkning.

– Putin fremstår mer og mer som en papirtiger som truer og truer, men så er det ikke så mye bak ordene, mener Russland-kjenneren.

Vladimir Putin i et videomøte med guvernøren i Kursk-regionen. Foto: GAVRIIL GRIGOROV / AFP / NTB

Nettsiden Atlantic Council mener at dette er den tredje ydmykelsen for Putin i denne krigen. Den første var at russerne mislyktes i å innta Kyiv i starten og Ukraina klarte å gjeninnta store områder høsten 2022, og den andre var Wagner-sjefen Jevgenij Prigozjins opprør og marsj mot Moskva i juni 2023.

Ukrainske myndigheter hevder at deres tropper kontrollerer omkring 1000 kvadratkilometer russisk territorium og 80 bosetninger i regionen.

De viser stadig fram det som skal være russiske fanger. Ifølge Washington Post er det minst 320 russiske fanger.

– Jeg takker alle de soldater og befalingsmenn som fanger russiske soldater og dermed bringer løslatelsen av våre soldater og sivile nærmere, sier president Volodymyr Zelenskyj ifølge Ukrainskaja Pravda.

Washington Post skrev lørdag at det ukrainske angrepet satte en stopper for mulige hemmelige fredsforhandlinger i Qatar.

Ukrainske soldater forsøker å flykte – se video:

Read Entire Article