Kun én av fire har fast jobb: – For lavt

1 week ago 12



Ferske tall fra Helsedirektoratet viser at svært få ansatte i kommunale omsorgstjenester har heltidsstillinger. Det får konsekvenser, sier Norsk Sykepleierforbund.

 Frode Sunde / TV 2
FÅ HELTIDSSTILLINGER: Litt over en fjerdedel av ansatte i kommunale helse- og omsorgstjenester har heltidsstilling. Foto: Frode Sunde / TV 2

Publisert 26.09.2024 10:00

Med en eldrebølge rett rundt svingen er det et enormt behov for flere ansatte i helsesektoren de neste årene. 

Før 2060 bør det ansettes minst 180.000 personer i helse- og omsorgstjenester. 

Kun 25,4 prosent av alle som jobber i i kommunale helse- og omsorgstjenester i institusjoner her i landet har heltidsstilling. Det viser ferske tall fra Helsedirektoratet.

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
IKKE NOK: Flere må få heltidsstillinger i kommunale helse- og omsorgstjenester, mener Helen Brandstorp i Helsedirektoratet. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Dette er ansatte i alt fra eldrehjem, til hjemmesykepleie og omsorgsboliger rundt omkring i landet. Leger og fysioterapeuter ikke inkludert i statistikken.

Går ut over de sårbare

Tallet har økt smått siden 2016, men divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Helen Brandstorp, er ikke fornøyd. 

– Deltidsproblematikken kan påvirke kvaliteten på tjenestene, slik som kontinuitet, forutsigbarhet og god informasjonsflyt i pasientbehandlingen, sier hun. 

Hun legger til at dette går særlig utover sårbare pasientgrupper og deres pårørende, i tillegg til ansatte som trenger stabilitet i arbeidshverdagen.

På spørsmål om hvor mye hun mener tallet burde økt, svarer Brandstorp at de ikke har et eksakt måltall for økning. 

– Men målet er mest mulig kontinuitet i personell for den enkelte pasient og bruker, legger hun til. 

– Må ty til innleie

Forbundsleder Lill Sverresdatter i Norsk Sykepleierforbund (NSF) mener tallene Helsedirektoratet har lagt frem er alt for lave. 

– Dette går utover trygghet og stabilitet i pasientoppfølgingen, og det kan føre til at kommunene i større grad må ty til innleie. Våre tall viser at Kommune-Norge bruker stadig mer på innleie av sykepleiere.

Tallene viser også at den gjennomsnittlige stillingsprosenten i institusjon er 58,5 prosent på landsbasis. 

 Jan Helge Rambjør / TV 2
FOR LAVT: Lill Sverresdatter i Norsk Sykepleierforbund er ikke fornøyd med tallene Helsedirektoratet har lagt frem. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Brandstorp i Helsedirektoratet mener likevel at målet ikke er at alle skal ha heltidsstilling. 

– Mange ønsker å jobbe deltid av ulike grunner. Målet er derfor ikke at 100 prosent skal jobbe heltid, men at andelen økes betydelig, understreker hun.

Dette er Sverresdatter Larsen uenig i. 

– Jeg kan bare snakke for sykepleierne, og våre egne undersøkelser viser at sykepleieren ønsker hele faste stillinger, sier hun. 

Norsk Sykepleierforbund har sitt eget «heltidsbarometer» som viser hvor mange utlyste sykepleierstillinger som er heltid og deltid, basert på utlysninger hos Nav. 

– Tallet er for lavt, men vårt barometer viser at det går den riktige veien når vi ser på antall utlyste heltidsstillinger for sykepleiere, sier forbundslederen.

Read Entire Article