Kroppen min er ikke «trendy» lenger

1 month ago 15



Nå er det «inn» å være «heroin chic», kan NRK Nyheter fortelle oss på Instagram.

 PrivatFor min del, som har store, runde pupper og stor rumpe, blir det godt å høre til i en marginalisert gruppe igjen, skriver Sunniva Tillson. Foto: Privat
onsdag 4. september kl. 11:39
Sunniva Tillson

Står bak kontoen @StSunniva

Første gang jeg hørte om begrepet «heroin chic» var jeg 13 år. Jeg leste det i TOPP - et magasin for tenåringer - skrevet av voksne i 30-årene.

De siste to årene har begrepet dukket opp igjen, sist på forsiden av en Instagram-post lagt ut av statskanalen vår. Der tar de en ellers kritisk sak ut av kontekst, med teksten «Heroin chic er tilbake», sånn at barn som doom-scroller på Instagram kan få det kjapt med seg.

Så blir det en greie. Og det blir skrevet kronikker, mediene intervjuer, moteeksperter er på banen, foreldre roper varsku og alle mister hodet.

Tenk: Hadde ikke hvert eneste mediehus dekket denne trenden, så hadde ingen fått med seg at kroppen deres ikke er trendy lenger.

For min del, som har store, runde pupper og stor rumpe, blir det godt å høre til i en marginalisert gruppe igjen.

Det er åpenbart at NRK prøver å nå ungt og prøver seg på «click bait» for å få folk til å gidde å lese innholdet deres, men det finnes andre måter å skrive om tendenser i motebransjen på?

Vi tar ikke unges psykiske og fysiske helse på alvor når vi er mikrofonstativ for en motebransje som er avhengig av at det finnes homogene kroppsidealer.

Hvorfor ikke heller lage en sak på hva som skjer med kroppen når du sulter deg i ung alder? Eller er det ikke «catchy» nok?

 PrivatSunniva Tillson er mest kjent under navnet St.Sunniva. Foto: Privat

Men, men. Nå som vi har bestemt at «heroin chic» er tilbake, oppstår det en gyllen mulighet for oss andre til å begynne å kapitalisere på å ikke passe inn.

Alt man trenger å gjøre, er å unnskylde seg hver gang man legger ut et bilde av kroppen sin, og forklare hvorfor man viser dem frem.

Da får du ikke bare økt eksponering, men man sørger også for at vi snakker enda mer om hvordan kropper egentlig burde se ut.

Det kan være ganske inspirerende for en ung 14-åring som har behov for å vite hva som er en god nok kropp, og hva som er modig å vise frem.

 Kristoffer Kumar, VGSunniva Tillson er mest kjent under navnet StSunniva. Foto: Kristoffer Kumar, VG

På den måten fortsetter jeg og andre voksne å skape bilde av hvordan en kropp skal se ut, som da jeg i tenårene trodde Beyonce var den tjukke i Destiny’s Child fordi jeg leste det i media.

Vi legger ansvaret over på de unge, og later som det er de som styrer narrativet om hvordan kropper skal se ut.

Som om det var de som kom på at «heroin chic» skulle bli inn igjen.

Men om noen av oss har fulgt med, har generasjon Z bedt oss om å holde kjeft om kropp i flere år nå.

Kanskje på tide å høre på dem?

Hva tenker du?Snakkes det for mye om kropp?aJabNeicVet ikke

Til nå har jeg slettet negative kommentarer jeg får på kroppen min på sosiale medier, fordi jeg vet at det ikke er noe galt med kroppen min, og jeg vil ikke at en ung jente eller gutt som følger meg skal tro noe annet.

(Og fordi, hallo, kommentarene kommer fra en som ikke tør å ha seg selv som profilbilde engang).

Desto mer vi snakker om kropp - vår egen eller andres - er vi en del av problemet. Dessuten er det helt utrolig kjedelig å prate om.

La oss heller prate om noe gøy. Som for eksempel meg.

For ordens skyld: Sunniva Tillson er programleder i VGTV-serien «Skikkelig sterke intervjuer».

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article