Sykehusklovnene viste kronprinsesse Mette-Marit hvordan de prøver å hjelpe barn å dempe angst, og ufarliggjøre narkose og nålespisser.
Onsdag 5. mars kl. 17:04Onsdag var kronprinsessen på besøk på Oslo universitetssykehus for å se hvordan sykehusklovner jobber.
Hun fikk se to sykehusklovner i aksjon, møte helsepersonell og treffe barn med en rekke utfordrende diagnoser og pårørende på barnemedisinsk sengepost på Ullevål.
– Vi er alltid på lag med barnet. For oss er det viktig at barnet kjenner mestring. Vi prøver for eksempel å ufarliggjøre veien fram til en narkose og dempe angst, sier skuespillerne Hedda Munthe og Arturo Tover, som er sykehusklovnene Bella Bing Bong og Coco, i en epost til NTB.
– Det er viktig på et sykehus at det er minst mulig tvang.
Klovnene bidrar også til å redusere stress, redsel og bruk av beroligende midler.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Over hele landet
I over 25 år har helsefremmende klovning vært brukt på norske sykehus. I det unike møtet mellom klovn og pasient stimuleres det friske i barnet, som igjen gir utløp for energi og mestringsfølelse.
– Klovnens vesen er lik et barns – åpen, ærlig og nysgjerrig, og sykehusklovnene ser alltid det friske i barnet, sier daglig leder Ellen Arnstad i stiftelsen Sykehusklovnene.
– Vi pleier å si at vi er verdens beste reseptfrie medisin – helt uten bivirkninger.
I dag jobber 50 profesjonelle skuespillere som sykehusklovner. De har gjennomgått halvannet års opplæring for å utføre den improviserte kunstformen til glede for barna, og for å skape et pusterom for barn på 20 sykehus i hele Norge.
Ser sykehuset som scene
Arnstad var glad for det kongelige besøket, og at kronprinsessen viste et stort engasjement.
– Det var veldig fint å høre hvordan kronprinsessen snakket om hvor imponert hun er over den jobben sykehusklovnene gjør og hvordan de tilpasser seg ulike aldersgrupper på sykehuset.
– Det tar ett og et halvt år å bli nettopp sykehusklovn, og de ser på mange måter sykehuset som en «scene», sier Arnstad.