Krokodille-kjæledyr blir politisk kamp i Australia

1 month ago 21



En krokodille i Adeleide, Northern Territory. Foto: Stefica Nicol Bikes / Reuters / NTB

Innbyggerne i staten Northern Territory kjemper for retten til å ha krokodiller som kjæledyr.

søndag 25. august kl. 03:01

– Det er ingenting som ligner dem ... krokodiller er Harley Davidson av kjæledyr, sier krokodilleeier Trevor Sullivan til BBC.

Sullivan har elleve krokodiller boende på eiendommen sin. Nå risikerer han å måtte gi dem fra seg, etter at det styrende politiske partiet har vedtatt å forby krokodiller som kjæledyr.

Opposisjonspartiet, Country Liberal Party, støtter derimot praksisen og lover å gjennomgå den «forhastede» beslutningen hvis de vinner valget, som vil bli holdt en eller annen gang før utgangen av 2025.

En krokodille i ferd med å klekke. Foto: BROS POV / AFP / NTB

Det som i denne delen av verden kan høres ut som en myte, er helt virkelig for Sullivan og de andre krokodille-eierne nord i Australia. Sullivan har sammen med familien ikke bare én krokodille til kjæledyr, men 11.

Og den kjæreste av dem alle?

Big Jack.

Krokodillen ble klekket samtidig samme dag som datteren i familien for 22 år siden, og har bodd på gården deres sør for Darwin siden.

– Datteren min omtaler ham som en bror, sier Sullivan til BBC.

Også bitte-krokodille-lille Cricket på tre måneder er blitt en del av familien. Det gjelder også Shah, som skal være mer enn hundre år gammel.

Hva tenker du?Hva er det ultimate kjæledyret?aKrokodillebKoalacKengurudIngene

Matfar Sullivan hevder til BBC at Shah en gang drepte en mann og mistet en halve underkjeven i en kamp på en krokodillegård før han kom til Sullivans hjem – men dette har det ikke lyktes VG å faktasjekke.

Det er ikke bare Sullivan som står på barrikadene for å forsvare og beholde den kuriøse kjæledyr-praksisen. Det har også blitt en het potet før valget.

For staten Northern Territory er et av de siste stedene i landet dette kjæledyrholdet er tillatt. Miljøministerens kontor har i et estimat BBC har fått tilgang til anslått det er rundt 100 stykker som har tillatelse til å eie krokodiller i staten.

BBC har også snakket med 40 år gamle Tom Hayes, som sier at å eie en krokodille var en viktig grunn for at han og familien flyttet til regionen tidligere i år.

Australske Steve Irwin ble kjent verden over gjennom programmet «The Crocodile Hunter». Han ble drept av en piggrokke da han i går dykket på Great Barrier Reef i forbindelse med innspilling av en ny TV-serie. Her med kona Terri (og en krokodille) i 1999. Foto: Russell McPhedran / AP / NTB

Dyrevernsforkjempere er på sin side fornøyde med at det ser ut til at kjæledyrholdet går mot slutten. De mener ville dyr ikke kan få dekket sine behov i fangenskap.

– Det er ingen måte å gjenskape plassen og friheten disse krokodillene ville hatt i naturen, spesielt gitt at de lever i opptil 70 år, sier Olivia Charlton fra World Animal Protection, i en uttalelse.

Krokodilleeiere anklager regjeringen for å ha gjemt regelendringen i en større forvaltningsplan for å unngå debatt.

De mener at reptilene er overraskende lettstelte og avviser argumenter om at det er skadelig å holde dem som kjæledyr.

Dette avvises blant annet av Charles Giliam, fra dyrevernsorganisasjonen RSPCA NT, som har uttalt sa at det at krokodiller er farlige, gjør det ekstremt vanskelig for myndighetene å regulere kjæledyrholdet og sikre at reptilene har en akseptabel levestandard og medisinsk behandling.

Read Entire Article