Kristiansand INP sier NEI til å legge ned skoler

2 weeks ago 9



Tjener Kristiansand kommune noe i det lange løp på å legge ned skoler?

Foto: Kjartan Bjelland / Fædrelandsvennen

I desember 2023 kom vedtaket om å legge ned Øvre Slettheia skole i Kristiansand. Kommunen kunne spare 3 millioner i året på dette. Skolen skulle bygges om til barnehage. Det at skolen fungerte som et grendehus med tilhørighet og tilknytning til nærmiljøet betød ingenting.

Budsjettsprekk Ombyggingen av skole til barnehage skulle koste 15 millioner kroner. Dette tallet har nå visstnok doblet seg. Selv om noen utgifter kan fjernes fra skoleposten gjennom behovsplanen, vil utgiftene til samme barn kunne treffe andre kommunale poster senere, og kanskje også over en lengre periode. Skolene står i en unik posisjon for å inkludere og tilpasse for at barna skal finne sin plass i samfunnet over tid, spesielt i et Agder med høyeste andel utenforskap av alle fylker i landet. Vi kan ikke spare oss til fant på mennesker.

Forskning Det finnes forskning både for, og imot små eller store skoler. Thomas Nordal (Høgskulen Innlandet) slår fast i en rapport at ideell skolestørrelse for læringsutbytte er skoler med 500 – 700 elever. Forklaringen kan handle om at elever lærer av hverandre og det er viktig at det er en viss størrelse på, og variasjon i, elevfelleskapet. I tillegg kan det faglige miljøet mellom lærerne bli noe begrenset ved mindre skoler, hvilket ser ut til å redusere kvaliteten på og omfanget av samarbeidet mellom lærere.

Karl Johan Solstad (Nordlandsforskning) finner i sine forskningssøk og forskning positive sider ved kvaliteten på små skoler.

En kort oppsummering viser følgende: Europeisk forskning viser ingen systematisk forskjell mellom små og store skoler når det gjelder læring i morsmål, matematikk og fremmedspråk. Man finner ingen systematisk sammenheng mellom skolestørrelse og leseferdigheter. Vilkårene for sosial læring kan være gunstige på små skoler, fordi elevene ved slike skoler har bredere sosiale kontaktflater på tvers av alder og kjønn. (Solstad, K. T., Andrews, T., & Løvland, J.,2016. Skolebehovsplanen

I mai kom den nye skolebehovsplanen for Kristiansand. Her foreslås det å legge ned hele 8 skoler for å spare 40 millioner i året. Pengene som blir spart skal visstnok gi elevene lærere med kompetanse i alle fag, mer likeverdig tilbud av valgfag og bedre tilgang til skolehelsetjeneste og PPT.

Spare? Vi i INP lurer på hva som er tatt med i dette “spareregnestykket”? Er skysskostnader for elevene som må busses til annen skole med? Hva med kostnadene til å bygge ut eksisterende skoler for å få plass til alle de nye elevene? Er det lagt inn penger til å vedlikeholde de eksisterende byggene? Er det tatt høyde for betydningen grendeskolene har for nærmiljøet, elevene og nabolaget? INP frykter at det å legge ned skoler vil føre til større utgifter for kommunen i fremtiden. Vi frykter det vil gi større klasser pr lærer, og flere elever som vil trenge oppfølging. Vi er også bekymret over valget elvene nå har til å bytte skole hvis de ikke får innpass i skolemiljøet på den skolen de går på.

Skolene i lokalsamfunnet blir brukt til så mye mer enn undervisning. De er samlingsted for barn og voksne på ettermiddager og kvelder. Der feires 17.mai, bursdager og konfirmasjon.

Flere utrygge barn, lengre og farligere skolevei og lokalsamfunn som mister sitt samlingssted, mener vi ikke vil spare kommunen for penger. Verken i det korte eller lange løp. Barna våre er noe av det mest dyrebare vi har, og det å skulle prøve å spare på deres oppvekst og utdanning er ikke den rette veien å gå. Kristiansand INP sier nei til å legge ned skoler.

Styret i Kristiansand INP Rosita Kultorp, Åshild Haga, Ian Martin Reed, Atle Thorstensen, Trond Urestad, Øystein Røstad, Laila H. Rønnevik Jørgensen og Mathias Strand Rud.

(Kilder: Thomas Nordal: Skolestørrelse og sammenhenger med elevenes trivsel og læring. Solstad, K. T., Andrews, T., & Løvland, J.,2016: Spredt eller samla?)

Read Entire Article