-KrF trenger å fornyes

3 weeks ago 13



AFTENBLADET MENER: KrF må rydde seg en plass i det rogalandske politiske landskapet dersom partiet skal ha håp om å bygge seg opp igjen. Men partiet har selv bidratt til å innsnevre egne muligheter.

Knut Arild Hareide var i Stavanger i forbindelse med KrFs landsmøte i 2019. Han ville at partiet skulle kunne gå både til venstre og høyre. Foto: Carina Johansen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

– KrFs politikk trengs mer enn noen gang, sier partiets kommende listetopp i Rogaland, Hadle Rasmus Bjuland. Som slagord betraktet er det bakoverskuende, og lite velegnet for et parti som gjennom egen opptreden har bidratt til å sparke bein under seg selv. KrF trenger å fornyes.

Rogaland er en av partiets tidligere bastioner. Det er her partiet har mulighet til å erobre et stortingsmandat om ett år.

Rogaland er også fylket der KrF i fylkestinget stemte imot gratis ferje til de minste øysamfunnene. Det hjalp lite at de som stemte, høylydt sa at dette var imot det de selv stod for. I den grad verdisaker også handler om omsorg og støtte for å bygge opp om levende lokalsamfunn, var dette et brudd med egne holdninger som mange KrF-velgere i de berørte områdene husker godt. Også at saken til sist ble berget av den regjeringen som KrF går til valg på å fjerne.

Stavangerpolitikken lider nå under et kaos etter at ordfører Sissel Knutsen Hegdal bebudet sin avgang. KrF står fast på sitt sidevalg, og støtter lojalt opp om Frp og Høyre. Men det sittende flertallet i Stavanger er skjørt; bare en stemmes overvekt. KrF har sementert sin rolle som Frps støttespiller og samarbeidspartner.

I det kaoset som er oppstått går Stavanger attpåtil inn i en budsjetthøst med fallende inntekter og stigende utgifter. Det er bebudet kutt. Hvor rammer de kuttene? KrF må også støtte kutt i eiendomsskatten, altså i inntektsgrunnlaget. Partiet har allerede måttet svelge at skolematen er borte. Det rammer de svakeste. Hva med ekstra-hjelp på sykehjemmene for å avhjelpe de allerede for få fagutdannede pleierne som jobber der?

I Aftenbladets siste meningsmåling falt KrFs oppslutning fra 8,1 prosent i valget 2021 til 6,8 prosent i Rogaland. Det er ikke tvil om at noe må skje dersom partiet skal klare å tiltrekke seg flere velgere.

Da partiet fortsatt var et sentrumsparti, var parolen at KrF kunne samarbeide både til høyre og til venstre. Det mente Knut Arild Hareide var et argument da han skrev sin berømte bok og anbefalte å gå til Ap. Det skjedde som kjent ikke etter det ekstraordinære landsmøtet i november 2018. I stedet gikk KrF inn i Høyreregjeringen og satte seg ved samme styringsbord som Frp til tross for valgkampløftene om at det ikke skulle skje.

Nå skal partiet ha ekstraordinært landsmøte i januar neste år. Både de nasjonale og ikke minst de lokale og regionale erfaringene tilsier at partiet burde «ta en Hareide», også lokalt, på det møtet.

Publisert:

Publisert: 16. september 2024 11:20

Read Entire Article