KrF-nedtur i ny TV 2-måling

1 month ago 23



Verians ferske septembermåling for TV 2 gir Kristelig Folkeparti (KrF) en oppslutning på bare 3,6 prosent. 

Det er et fall på 1,1 prosentpoeng fra august. 

Med et slikt valgresultat ville KrF ha blitt liggende under sperregrensa, med bare to mandater på Stortinget. 

– Målingene varierer, men dette er så klart ikke en oppslutning vi er fornøyd med, sier KrFs fungerende leder Dag Inge Ulstein i en skriftlig kommentar til TV 2. 

– Vi skal gjøre jobben frem til valget for å komme over sperregrensa igjen ved neste valg. 

 Aage Aune / TV 2
FERDIG: En tydelig preget Olaug Bollestad kunngjorde for halvannen uke siden at hun går av som partileder i KrF. Foto: Aage Aune / TV 2

Nedturen kommer etter en svært dramatisk start på den politiske høsten for KrF. 

En bitter konflikt i partiledelsen kulminerte med et langt krisemøte i KrFs sentralstyre torsdag 22. august. Etter møtet kunngjorde Olaug Bollestad at hun går av som partileder. 

I forrige uke sprakk dessuten nyheten om at ektemannen til KrFs nestleder Ida Lindtveit Røse er siktet for snikfilming på et bad

Intervjuene til TV 2s partibarometer er for det meste gjort før dette ble offentlig kjent. 

I bakgrunnstallene til målingen kommer det fram at KrFs velgerlojalitet er betydelig svekket sammenlignet med forrige måling. KrF lekker spesielt til Konservativt (tidligere kjent som Partiet De Kristne). 

Den statistiske usikkerheten er likevel stor, og KrF-nedgangen ligger innenfor målingens feilmargin. 

Stort fall for Støre

Målingen viser også bevegelser i resten av partilandskapet. Dette er hovedpunktene: 

Arbeiderpartiet har hatt en oppadgående trend de siste månedene, men faller nå ned igjen til en oppslutning på 18,6 prosent (-2,5). 

Arbeiderpartiet og Senterpartiet samlet får støtte fra 24,8 prosent av de spurte. Det ville ha gitt dem 46 mandater på Stortinget. Bakgrunnstallene fra målingen viser at rundt 350.000 av de to regjeringspartienes velgere fra 2021 har satt seg på gjerdet, det høyeste antallet til nå. 

Høyre er største parti med en oppslutning på 27,6 prosent (+3,2). 

Fremskrittspartiet går fram 0,6 prosentpoeng til 16,9 prosent og ligger dermed bare 1,7 prosentpoeng bak Arbeiderpartiet. Blant mannlige velgere er Frp større enn Ap. 

De fire borgerlige partiene ville ha fått 94 mandater og dermed klart flertall i Stortinget hvis denne målingen ble valgresultat. Høyre og Frp får 82 mandater til sammen, bare tre mandater fra flertall. 

Støre: – For dårlige tall

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er klar på at meningsmålingen ikke er god nok. 

– Nei, det er for dårlige tall, sier han til TV 2. 

– Men nå jobber vi med å sikre økonomien til folk, for at de skal få bedre råd. Det skjer nå. Prisstigningen er på vei ned, og lønnsoppgjøret er bra. Så vi må fortsette å jobbe på for å forklare det og ha tro på den politikken. 

– Her puster Frp dere i nakken? 

– Ja, men vi mener at vi har et bedre alternativ for å løse folks hverdagsproblemer enn Frp. Så er det vår oppgave å overbevise folk om det.

– Hvis denne trenden fortsetter på målingene, risikerer Arbeiderpartiet å bli tredje største parti i valget. Hvilke tanker gjør du deg om det? 

– Vi skal gjøre alt for at ikke det skal skje. Jeg har tro på den politikken vi fører. 

Listhaug med regjeringskrav

Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug sier til TV 2 at førsteprioritet nå er å få Støre ut av regjeringskontorene. 

Men når en ny regjering skal dannes, vil hun ikke ha med Venstre og KrF. Listhaugs ønske er en Høyre-Frp-regjering. 

– Det er fordi vi har gode erfaringer med det fra tidligere. Og da er det viktig med et sterkt Frp, slik at vi får dratt politikken i riktig retning, sier Listhaug. 

Hun mener Høyre og Arbeiderpartiet i mange saker er blitt for like. 

– Jeg tror folk ser at vi er tydelige, sier Listhaug. 

Høyre-leder Erna Solberg mener for sin del at misnøye med regjeringen er hovedforklaringen på velgerbevegelsene. 

– Det virker som om Arbeiderpartiet og i og for seg Senterpartiet fører en politikk som folk faktisk ikke vil ha. De ønsker en annen type politikk, og det tror jeg er det store svaret, sier hun.  

Ordknappe om KrF 

Om KrFs problemer sier Listhaug at dette er noe partiet må løse på egen hånd. 

– Jeg ser at det er utfordringer. Men det må nesten KrF få lov til å håndtere selv. Det viktigste jeg kan gjøre, er å jobbe for at vårt parti styrker seg fram mot valget. Det er ikke nok å bytte politikere. Vi er nødt til å bytte politikk, og da er et sterkt Frp helt nødvendig, sier hun. 

Solberg sier hun håper KrF løfter seg over sperregrensa igjen. Men: 

– Det er vanskelig når det er uavklart hvem som skal være leder framover. Men jeg tenker det aller viktigste de gjør, er at de i ro og mak velger hvem som skal være leder framover, rett og slett fordi det forhåpentligvis blir en leder som skal sitte lenge, sier Solberg. 

– Og så tenker jeg at vi skal jobbe for et borgerlig flertall som kan bære uansett om ett parti ikke kommer over sperregrensa. 

Om tallene

Undersøkelsen er utført av Verian for TV 2. Et landsrepresentativt utvalg på 1000 personer er intervjuet i perioden mandag 26. til fredag 30. august 2024. Usikkerhetsmarginen er mellom +/-1,4 og +/-2,8 prosentpoeng.

Read Entire Article