Krever innleieforbud i hele helsesektoren

1 week ago 9



Rødt vil strupe all innleie, men har ikke regnet på kostnadene.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
VIL HA INNLEIEFORBUD: Rødt vil strupe all innelei helsesktoren. Fredag legger partiet frem sitt partiprogram Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 26.09.2024 17:09 Sist oppdatert 18 minutter siden

I forslaget til nytt arbeidsprogram for Rødt, krever partiet full stans i all innleie av leger, sykepleiere og annet personell i helsesektoren.

Forslaget er inspirert av innleieforbudet som er vedtatt i byggebransjen i Oslo-området. Partiet viser til at forslaget har støtte i LOs største forbund, Fagforbundet.

Partiets partiprogram legges frem fredag 27. september

– Vil spare penger

I utkastet til nytt program krever Rødt følgende:

  • At bemanningsselskaper må forbys. Inntil dette er gjennomført vil Rødt jobbe for flere regionale og bransjevise forbud mot innleie fra bemanningsbyråer, og at de som er ansatt i et bemanningsselskap, har trygge, faste og hele stillinger.
  • At unntaket fra innleie i helsesektoren avvikles. Det gjennomføres tiltak for å styrke sykehusbemanningen, som egen vikarpool/bemanningsenhet, og at mellomleder får mulighet til å flytte ressurser fra vikarbruk til fast ansatte i bemanningsbudsjettene.

– For høy promille i Høyre!

I april i fjor strammet regjeringen inn reglene for inneleie av arbeidskraft, men gjorde samtidig unntak for helsesektoren for å sikre en forsvarlig drift.

Men før sommeren vedtok et flertall bestående av Ap, Sp, Rødt, MDG og SV at regjeringen må utrede et forslag om å forby innleie av arbeidskraft også i helsesektoren, ifølge Aftenposten.

Høyre var da bekymret for pasientsikkerheten hvis ikke innleie er mulig, og frykter arbeidsbelastningen for de faste ansatte vil bli for stor, ifølge avisen.

– Tryggere arbeidssituasjon

Rødt har ikke regnet på de økonomiske kostnadene ved forslaget, men partileder Marie Sneve Martinussen mener de totalt sett vil spare penger på å kutte ut innleie.

– Vi tror vårt forslag vil føre at det offentlige sparer penger, ved at vi ikke lenger trenger å betale offentlige midler til innleieselskapene, sier Sneve Martinussen.

Men problemet i helsevesenet er jo først og fremst mangelen på kvalifisert arbeidskraft, særlig i Nord-Norge. Hvor skal dere hente alle som skal ansettes i faste stillinger?

Vil åpne for kortere ferie: – Elendig forslag

– Det blir verken færre eller flere kvalifiserte folk i helsesektoren av at vi stanser innleie, men det vil gi en tryggere arbeidssituasjon for de ansatte, og vi sparer de pengene som går til utbytter og overskudd i innleieselskapene, sier partilederen til TV 2.

Read Entire Article