Kongeparet måtte vente i over 43 minutter

1 month ago 19



Da prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett giftet seg i Geiranger lørdag, ble bryllupet forsinket med nesten en hel time. Vielsen, som fant sted på Vinjevollen, skulle egentlig startet klokken 13.00.

Årsaken til forsinkelsen forklarte presse- og kommunikasjonsansvarlig Simon Valvik slik:

– Det var en del forskjellige mindre enkelthendelser, som til sammen førte til en litt større forskyvning på tid, sa Valvik til TV 2 lørdag, og la til at også gjestene ble forsinket grunnet forflytning. 

Har du tips til saken? Kontakt oss på Signal på +47 94174647. 

Men en tre minutters kjøretur unna selve vielsesstedet, satt kong Harald og dronning Sonja i en bil og ventet utenfor Havila Hotel i over 43 minutter.

 Ole Ebbesen / TV 2
VENTING: Her må bilene vente utenfor Havila Hotel i over 40 minutter. Foto: Ole Ebbesen / TV 2

TV 2 har beregnet ventetiden basert på metadata på egne bilder fra Geiranger.

Veien, som er den eneste bilveien gjennom Geiranger, var stengt nesten hele perioden – og fikk også konsekvenser for trafikkavvikling. 

TV 2 var selv vitne til bilene, som stod og ventet utenfor Havila Hotel. TV 2s journalister, som hadde rom på hotellet, hadde også fritt innsyn til bilene der kongen og dronningen satt.

– I utgangspunktet var det planlagt for en kort stenging av veien knyttet til transport av personer med beskyttelsestiltak, sier stabssjef Hans-Martin Gridseth i Møre og Romsdal politidistrikt.

– På grunn av faktorer utenfor politiet sin kontroll, var det en lengre stenging enn planlagt. Vi sitter ikke med eksakt tidsperiode, men kan bekrefte at det er omtrentlig slik dere sier i estimatet.

 Ole Ebbesen / TV 2
KAIEN: Kong Harald og dronning Sonja, som venter i bilen ved kaien i Geiranger. Foto: Ole Ebbesen / TV 2

Han legger til at spørsmål om hvorfor det var forsinkelser må rettes til arrangør. 

– Politiet hadde gode planer for å løse oppdraget. I det ligger det også en fleksibilitet til å dekke opp forsinkelser eller uventede endringer som kan oppstå.

– Trent opp

TV 2 har vært i kontakt med PST, som har ansvar for å ivareta kongefamiliens sikkerhet. De kan ikke kommentere selve forsinkelsen i Geiranger, men svarer på generelt grunnlag:

– Livvaktene våre er trent opp til å håndtere ulike uforutsette situasjoner. Vårt fokus er på å beskytte de kongelige, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til TV 2.

 Gorm Kallestad / NTB
PST: Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST. Foto: Gorm Kallestad / NTB

TV 2 har stilt PST flere konkrete spørsmål, men det vil de ikke svare på. Dette er spørsmålene TV 2 har stilt:

* Ble det tatt noen ikke-planlagte grep for å sikre kongens kortesje da den måtte stoppe opp?

* Hadde PST kontroll over bygg, luft og terreng i området der kongen stoppet opp – eller sikret dere det da kongen stoppet opp?

* Ble det vurdert som en sikkerhetsrisiko at bilen med kongen måtte stoppe opp?

Vil ikke kommentere

TV 2 har også stilt Kongehuset spørsmål om forsinkelsen. Kommunikasjonssjef Guri Varpe opplyser at de ikke vil kommentere saken.

Simon Valvik, som har vært presseansvarlig for bryllupet, sier det var en rekke mindre hendelser som førte til forsinkelsen.

 Heiko Junge / NTB
ARRANGERTE: Simon Valvik var pressesjef under bryllupet. Han sier sikkerheten ble ivaretatt. Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er alltid dumt når det oppstår sånne forskyvninger, men likevel gikk det veldig bra. Jeg kan på generelt grunnlag si at sikkerheten i bryllupet ble ivaretatt og var under full kontroll, sier Valvik til TV 2.

Han henviser til politiet for ytterligere kommentarer om sikkerheten.

– Vi opplever at alle gjestene viste stor forståelse for det, og at det ikke var noen sure miner, sier han.

– Utsatt for trusler

Sikkerhetsekspert Jahn-Helge Flesvik mener at en slik uplanlagt stopp ikke er heldig for sikkerheten rundt kongen.

Han viser til at det både er bygninger med flere vinduer og et skogholt der kongen måtte stoppe opp.

 Mathias Moen / TV 2
UTSATT: Daglig leder Jahn-Helge Flesvik i sikkerhetsselskapet Aeger Group sier at man blir ekstra utsatt når en VIP-transport må stoppe opp slik kongens måtte. Foto: Mathias Moen / TV 2

– Du er mer utsatt når du blir stående statisk, både for psykiatri og andre trusler, sier Flesvik til TV 2.

Han er daglig leder i sikkerhetsselskapet Aeger Group i Oslo. 

Flesvik sier på generelt grunnlag at et team som skal sikre et objekt, i en slik situasjon da må stokke om på ressurser og sikre området de blir stående i.

– Ikke optimalt

– Det er ikke en optimal situasjon, som jeg er ganske sikker på at de som hadde ansvaret for sikkerheten, ikke var fornøyd med, sier Flesvik.

 Mathias Moen / TV 2
TRANGT: Sikkerhetseksperten peker på kartet og forklarer at stedet der kongen stoppet opp er utfordrende fordi det er trangt, midt mellom et hotell og et skogholt. Foto: Mathias Moen / TV 2

Han understreker at han tror politiet og PST hadde god kontroll over Geiranger generelt på bryllupsdagen.

– Under en biltransport mellom to sikre steder er man ekstra eksponert, særlig hvis man blir stående statisk over tid, sier Flesvik.

– Lite respekt

TV 2s kongehusekspert Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen reagerte på det han så i Geiranger da kongens bil måtte stoppe opp og vente.

– Det er ikke heldig. Sikkerhetsmessig vil jeg tro at alle vurderinger er gjort og at en slik forsinkelse ikke skal utsette kongefamilien for noe økt fare, men det har en sikkerhetsekspert mer innsikt i, sier han til TV 2.

 Agnes Mogstad / TV 2
REAGERER: Kongehusekspert Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen reagerer på at kongefamilien måtte vente. Foto: Agnes Mogstad / TV 2

– Men det handler også om respekten for kongefamilien. De var klare på riktig tidspunkt, og de måtte vente – for de skal komme sist. Ellers hadde det vært brudd på all kutyme, sier kongehuseksperten.

Han påpeker at alt er planlagt ned til minste detalj når kongen er ute på tur. 

– Det fremstår som litt tullete at dette skulle skje. Det inngår i det vi fikk en følelse av med en gang, at ting skulle bli endret for å fremme eksklusiviteten, sier Schulsrud-Hansen.

Read Entire Article