Konge-kampen

1 month ago 43



Martin Ødegaard kan bli kongen av London. Men en norsk kompis kan ødelegge alt.

Publisert: 12.05.2024 08:35 | Oppdatert: 12.05.2024 08:55

Klokken er halv elleve søndag kveld. Promillen daler og energinivået på toget er på bånn etter snart åtte timer med reise.

Flere av Arsenals mest lidenskapelige supportere sitter slitne på vei hjem fra en av årets lengste borteturer.

Reisen til Newcastle i nord ble et sjeldent lyspunkt i lagets tittelkollapslagets tittelkollapsArsenal stormet lenge mot ligatittelen, men en overraskende svak avslutning på sesongen gjør at Manchester City og Erling Braut Haaland sniker seg forbi og vinner gullet. Arsenal vinner kun tre av sine siste ni kamper.. Men så piper det i telefonen, og alt snus på hodet.

Det er Martin Ødegaard som ringer. Nå tar det helt av.

– Mange fotballspillere hadde aldri gjort det. Han hadde nettopp kommet hjem, ville sikkert slappe av og se på TV og det var sent på kvelden, sier Zak.

– Likevel satte han av tid til å prate med oss. Det viser hvilken bra fyr han er. Vi snakker om det fremdeles, et helt år senere.

Livslange supportere som Zak mener knapt noen har vært mer innflytelsesrik i gjenreisingen av Arsenalgjenreisingen av ArsenalArsenal, en av verdens største fotballklubber, har i lang tid ikke vært i nærheten av å vinne toppdivisjonen i England, Premier League. Under manager Mikel Arteta har Arsenal igjen blitt en seiersmaskin. I fjor sviktet de i innspurten og ble nummer to. I år kan de vinne tittelen. enn hovmesteren fra Drammen.

Men reisen dit har vært kronglete.

15 år gammel er Martin fra Drammen fotballtalentet med verden for sine føtter.

Verdens største fotballklubberVerdens største fotballklubberFør Ødegaard signerte for Real Madrid reiste han på «Europa-turné» og prøvespilte hos flere storklubber. Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Bayern München og Ajax fikk alle besøk av det norske fotballtalentet. ligger langflate etter den unge ballkunstneren.

I januar 2015 har han bestemt seg. 16 år gammel signerer han for Real Madrid – kanskje verdens største fotballklubb.

Overgangen fra det trygge lokalmiljøet i Drammen til en treningshverdag med verdensstjerner som Cristiano Ronaldo ble alt annet enn enkel for tenåringen.

Tiden i Spanias hovedstad ble en ørkenvandringørkenvandringNordmannen får ikke tillit på førstelaget, og sendes på utlån etter utlån. I januar 2017 forsøker Ødegaard seg hos Heerenveen i Nederlands toppdivisjon. Halvannet år etter, i juni 2018, kommer han tilbake til Madrid, men blir sendt på et nytt lån til Nederland - denne gangen Vitesse. Etter ett år i Vitesse mener Real Madrid fremdeles at nordmannen ikke er en spiller for førstelaget, og han lånes ut i to nye år til Real Sociedad i den spanske toppdivisjonen LaLiga. Etter bare ett år avbryter Real Madrid lånet og henter Ødegaard hjem. Et halvt år senere, i januar 2021, finner de ut at de vil sende han på et nytt utlån til Arsenal..

16 år, fem måneder og seks dager gammel blir Martin fra Drammen tidenes yngste Real Madrid-spiller. Han byttes inn for selveste Cristiano Ronaldo. Foto: Daniel Ochoa de Olza, Ap

I januar 2021, midt i coronatiden, tar Arsenal sjansen og henter Ødegaard på lånlånHan er fremdeles Real Madrids eiendom, men Arsenal betaler en sum for å låne den Real Madrid-eide spilleren. .

Oppholdet blir ingen umiddelbar supersuksess, men Arsenal-manager Mikel Arteta ser noe spesielt i lysluggen fra Drammen. Han ønsker å kjøpe Ødegaard ut av kontrakten i Real Madrid – og får viljen sin.

– Jeg fulgte ham tett i Real SociedadReal SociedadFra august 2019 til sommeren 2020 er Ødegaard på utlån til spanske Real Sociedad og gjør sakene sine svært bra. For første gang viser nordmannen at han kan levere på øverste nivå. Tilfeldigvis er Arsenal-manager Mikel Arteta født i kystbyen San Sebastián, hvor Real Sociedad holder til, og følger naturligvis laget ekstra tett.. Han er et stort talent, og i de riktige omgivelsene er jeg sikker på at han kan bli en suksess for oss, begrunnet Arteta valget.

Nå skyter karrieren fart. Ødegaard blomstrer for fullt under Artetas vinger.

Foto: Phil Noble, Reuters

Raskt blir han utnevnt som klubbens nye kaptein av Arteta og får en nøkkelrolle i laget.

Også utenfor banen går livet på skinner: Han finner kjærligheten med TV-profil Helene Spilling.

– Hun har absolutt hatt en god effekt på både livet og karrieren min, fortalte Ødegaard om betydningen av forholdet i NRK-serien «Drømmen om EM».

– Det er deilig å ha noen å dele alt med, som ser alt, som kjenner deg godt, kan nyte gode opplevelser sammen og hjelpe deg opp igjen når det går dårlig.

Foto: Instagram, odegaard. 98 / helenespilling

Som kaptein blir Ødegaard fort Arsenals hærfører.

Han dirigerer medspillere, oppildner fans og lagkamerater, og er budbringer for managerens viktigste instrukser.

I fjor, hans første sesong som kaptein, stormet Arsenal mot sin første Premier League-tittelen på 20 år – men snublet i innspurtensnublet i innspurtenArsenal lå øverst på tabellen foran Erling Braut Haalands Manchester City i store deler av sesongen, men rotet det til i innspurten. Det ble kun tre seire på de siste ni serierundene i Premier League, og gullet glapp til rivalen fra Manchester..

– Det kommer til å svi resten av livet. Vi var veldig nærme å klare drømmen jeg har hatt siden jeg var veldig liten. Men vi må prøve igjen neste år, fortalte nordmannen om kollapsen til Viaplay.

En såret Arsenal-kaptein i 1–4-tapet mot Manchester City sist sesong som gjorde at Arsenal ikke lengre hadde tittelen i sine hender. Foto: David Klein, Reuters

Et år senere kan det sviende nederlaget revansjeres. Men det er ikke rom for noen feil.

Det er nærmest dødt løpnærmest dødt løpTo poeng, i favør Manchester City, skiller storlagene med to kamper hver igjen å spille. Arsenal møter Manchester United borte søndag og Everton hjemme søndag 19. mai, mens City møter Tottenham borte tirsdag og West Ham hjemme i siste serierunde 19. mai. i det intense tittelracet.

Som i fjor er superlaget City med sin norske stjernespiss Erling Braut Haaland hinderet for Arsenals første ligagull på 20 år.

Igjen står Ødegaard og Haaland, to kompiser som daglig holder kontakten gjennom sin Snapchat-gruppe med England-proff Sander Berge, midt i gulldramaet.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Begge de norske superstjernene er nominert til årets beste spiller i Premier League. Der Haaland stjal tittelen og overskriftene forrige sesong, kan historien få en annen slutt denne gangen.

Hvem ville du stemt på som årets spiller i Premier League?

JOHN SIBLEY / Reuters / NTB

JOHN SIBLEY / Reuters / NTB

Hvem ville du stemt på som årets spiller i Premier League?

Martin Ødegaard

Erling Braut Haaland

En annen spiller

– Martin Ødegaard har definitivt vært en av Premier Leagues aller beste spillere i år, sier VGs fotballkommentator Vegard Aulstad.

Vegard Aulstad

VG fotballkommentator

Aulstad var nylig til stede på Emirates Stadium for å besøke Arsenal i anledning serien VG tester Ødegaard-livet, og er ikke alene i sin hyllest av Ødegaard:

– Ødegaard spiller fortryllende for øyeblikket. I Premier League er han den beste i sin posisjon, mente anerkjente Gary Neville etter nordmannens herjinger for drøye to uker siden.

Gary Neville

Fotballekspert og tidligere Manchester United-spiller

– Jeg er her hver eneste kamp, sier lokale Zak iført den gamle Arsenal-drakten sin.

Han reiser land og strand hele året, både i England og ute i Europa, for å synge, applaudere og motivere laget i sitt hjerte.

Zaks personlige historier med Arsenal-kaptein Ødegaard får han til å mene at nordmannen er blåkopien av den perfekte leder.

– Jeg møtte ham for ikke så lenge siden. I forbindelse med at ansiktskunsten på stadionveggene skulle avdukes, forteller Zak.

Både han og noen andre trofaste Arsenal-patrioter som har fått ansiktet foreviget på stadionveggen fikk komme på åpningen hvor Ødegaard var til stede.

– Han sa først noen ord til de oppmøtte, men det var måten han etterpå tok seg tid til alle og faktisk pratet med dem som var så fantastisk.

– Alle vet at Martin er en fremragende person og fotballspiller. Men skal han skrive seg inn i klubbhistorien for alltid trenger han et stort trofé, sier en av verdens mest kjente Arsenal-supportere, Robbie Lyle (51), til VG.

Det kan Ødegaard nå gjøre.

Og ingen vil bli gladere av å se Ødegaard løfte trofeet enn nevnte Robbie. Han er hjernen bak YouTube-sensasjonen Arsenal Fan TVArsenal Fan TVI 2012 sluttet Robbie i sin vanlige jobb og startet Arsenal Fan TV. Fra starten var det en YouTube-kanal som intervjuet supportere og vurderte spillernes prestasjoner. I dag har de over halvannen million abonnenter på YouTube, egen nettside og nærmer seg to millioner følgere på Instagram og TikTok tilsammen. I tillegg til supportere intervjuer de spillere og klubblegender..

– Jeg har fulgt klubben hele livet mitt. Datteren min sitter i etasjen under. Hun har aldri sett Arsenal løfte ligatittelen.

Han har heltestatus og er svært populær, Martin Ødegaard. I en av verdens største klubber blir det likevel bare småtteri hvis man drar frem navn som Thierry HenryThierry HenryArsenal-legende som spilte i klubben fra 1999 til 2007. Vant to Premier League-titler og tre FA Cup-titler. Scoret 228 mål på 377 kamper., Dennis BergkampDennis BergkampArsenal-legende som spilte i klubben fra 1995 til 2006. Vant tre Premier League-titler og fire FA Cup-titler. Scoret 120 mål på 422 kamper., Patrick VieiraPatrick VieiraArsenal-legende som spilte i klubben fra 1996 til 2005. Vant tre Premier League-titler og fire FA Cup-titler som Arsenal-spiller. Spilte 405 kamper for klubben. og Tony AdamsTony AdamsArsenal-legende som spilte i klubben fra 1983 til 2002. Vant fire ligatitler og to FA Cup-titler. Spilte 624 kamper for klubben..

Foto: Max Nash, Ap

Men Arsenal-fansen ser ingen begrensninger for Martin.

– Det er ekstremt vanskelig å nå opp til disse navnene, men vet du hva?

– For å nå slik status må man vinne store trofeer. Og vinner vi ligaen i år så er han på god vei mot legendestatus allerede, mener Zak.

– Hvis Arsenal ender opp med å vinne første ligatittel på 20 år: Hvordan skal det feires?

– Det er vanskelig å forestille seg! Jeg er redd for å jinxejinxeÅ spå noe, men så skjer det motsatte. det, men det vil bli en vill natt.

Read Entire Article