Alle tror valget er avgjort. Så dukket Boris Johnson plutselig opp.

2 days ago 12



Angrepene på Labour har fortsatt til siste slutt selv om alle tror valget er tapt for de konservative. Siste stikk handlet om Keir Starmers familietid.

Tidligere statsminister Boris Johnson dukket overraskende opp som taler på et valgkamparrangement i 11. time. Foto: Hollie Adams, Reuters / NTB
  • Ingeborg Moe

Publisert: 04.07.2024 08:34

Kortversjonen

Plutselig dukket han opp igjen. Boris Johnson har holdt en lav profil etter at han måtte forlate både statsministerboligen og parlamentet. De konservative har vært i tvil om han vil være et pluss eller minus.

Frykten for at Labour skal bli altfor stort i valget torsdag, gjør at de konservative nå tar alle virkemidler i bruk. Bare timer før britene kunne gå til stemmeurnene, var Johnson på scenen.

Johnson kom med kraftige advarsler om hva en Labour-seier vil bety, blant annet økt skatt. Og sa at Nigel Farage og Reform-partiet «kryper for Kreml».

Johnson kom også med et stikk til saken som Labour-leder Keir Starmer mener beviser hvor desperate de konservative er. De anklaget Starmer for å ville bli en statsminister «på deltid» fordi han hadde sagt at han pleide å prioritere fredag kveld med familien. Siden Starmers kone er jødisk, samles familien ofte ved innledningen på sabbaten.

Det er flere grunner til at disse angrepene kommer nå:

1. Supermajoritet?

Labour har ledet så overlegent på meningsmålingene at de konservative har endret taktikk. Nå snakker ikke toryene først og fremst om frykten for at Labour skal vinne. De snakker om frykten for at Labour skal få «supermajoritet». «Supermajoritet» er egentlig ikke noe begrep, ifølge eksperter. Enten har du flertall, eller så har du det ikke. Men advarselen handler om at Labour skal bli for mektig og i praksis ikke ha noen opposisjon.

Ifølge The Guardian overdrev faktisk arbeidsminister Mel Stride onsdag morgen hvor stor Labours seier ligger an til å bli.

– Det som betyr noe nå, er hva slags opposisjon vi får, hvilken mulighet parlamentet har til å granske regjeringen, sa Stride.

2. For kjedelig?

Dette ses som et forsøk på å unngå at torypartiettorypartietDet konservative partiet kalles toryene. blir helt utradert. Eller, som Labour-leder Keir Starmer mener, at de konservative prøver å få folk til å la være å stemme fordi de tror valget er avgjort på forhånd. Selv om alt tyder på at det blir regjeringsskifte, kan valgdeltagelsen få betydning for hvor stort Labours overtak blir. Og meningsmålinger kan ta feil.

Keir Starmer ble anklaget for å ville jobbe for lite fordi han sa at han pleide å prioritere fredagskveldene med familien. Desperat utspill, mener Starmer. Foto: Stefan Rousseau, AP / NTB

3. Lykkes Farage?

Brexit-forkjemperen Nigel Farage har hatt stor innflytelse på britisk politikk, men har aldri sittet i parlamentet. Nå gjør han sitt åttende forsøk, som leder av partiet Reform UK. I valgkampen har flere av partiets kandidater kommet med rasistiske uttalelser. En kandidat forlater partiet fordi hun mener det er «rasistisk, kvinnefiendtlig og intolerant». Men partiet har stormet frem på meningsmålingene. Det er et problem for de konservative, for det er først og fremst deres velgere Reform-partiet stjeler.

4. Hva med Skottland?

Det er langt mer spenning rundt valget i Skottland enn i England. Tidligere var Skottland tradisjonelt Labour-land. Men så kom det skotske nasjonalistpartiet (SNP) og har dominert denne delen av de britiske øyene. Nå øyner Labour håp om å gjenerobre Skottland. Men de to partiene ligger nokså jevnt på meningsmålingene, ifølge siste meningsmåling.

Overlever Rishi Sunak et valgnederlag? Mange lurer på om han kan fortsette som leder i de konservative partiet. Foto: Leon Neal, AP / NTB

5. Når starter oppgjøret?

Maktkampen i det konservative partiet har vart lenge. Blir valgnederlaget som ventet, regner mange med at statsminister Rishi Sunak sitter utrygt i lederstolen i det konservative partiet. Tidligere justisminister Suella Braverman, som fikk sparken fra Sunaks regjering, tok tapet på forskudd i en artikkel i The Daily Telegraph onsdag. Der sier hun at «Det er over, vi har mislykkes». Og mener partiet må gjenvinne sin sjel på høyresiden med tøffere innvandringspolitikk og lavere skatter. Nå er det ventet et voldsomt internt oppgjør om hvilken retning det konservative partiet vil gå i.

Neppe ny Bellingham

«Kan Boris Bellingham snu det i siste øyeblikk?» spør The Times kommentator etter Boris Johnsons opptreden tirsdag kveld. Fotballspilleren Jude Bellingham reddet det engelske fotballandslaget i EM-kampen mot Slovakia. Kommentatoren har liten tro på at Johnson vil klare å sikre en konservative seier i ellevte time.

Read Entire Article