Konfronterte Trump

1 week ago 13



Central Park Five-saken:

PHILADELPHIA (TV 2): For 35 år siden mente Donald Trump at Yusef Salaam burde få dødsstraff. I natt konfronterte Salaam den tidligere presidenten.

 Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB
KONFRONTERT: Yusef Salaam gikk opp til Donald Trump etter nattens debatt. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB

Publisert 12.09.2024 00:04

Mens Donald Trump gjorde intervjuer i presserommet etter debatten sto Yusef Salaam bare noen meter unna og prøvde å få den tidligere presidentens oppmerksomhet. 

– Jeg heter Yusef Salaam. Jeg er en av de Frikjente Fem, sa Salaam til Trump. 

Trump så ikke ut til å dra kjensel på Salaam i kaoset siden flere titalls journalister ropte ut spørsmål samtidig. 

– Så du er på min side, det er bra, sa Trump til Salaam. 

– Nei, jeg er ikke på din side, sa Salaam. 

Mer fikk han ikke sagt før Trump gikk videre til en annen journalist.

De to har aldri møttes før, men begge er knyttet til Central Park Five-saken, et av de største justismordene i USA i nyere tid. 

 Evelyn Hockstein / Reuters / NTB
DEBATT: Donald Trump møter pressen etter debatten i Philadelphia. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB

Nekter å beklage

I 1989 da Salaam var 15 år ble han og fire venner arrestert for en voldtekt i Central Park i New York som de ikke hadde begått. De sier de ble presset til å tilstå i politiavhør. 

Angrepet på en ung kvinne i en by som på den tiden hadde store problemer med høy kriminalitet gjorde at newyorkere følte seg både utrygge og rasende. 

Donald Trump var med på å piske opp stemningen ved å kjøpe reklameplass i fire aviser, deriblant New York Times, der han oppfordret til dødsstraff for de fem tenåringene. 

Salaam og hans fire venner ble kjent som Central Park Five. Selv foretrekker han Frikjente Fem. 

Under debatten i natt nevnte Kamala Harris Central Park Five da hun ble spurt om Trump og rasespørsmål i USA. 

 Brian Snyder / Reuters / NTB
TEMA: Central Park Five ble et tema under debatten mellom Donald Trump og Kamala Harris. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB

– Husk at dette er den samme personen som tok ut en helsides annonse i The New York Times hvor han krevde henrettelse av fem unge svarte og latino-gutter som var uskyldige, de såkalte Central Park Five, sa Harris. 

Men Trump nektet å si at han tok feil. 

– De bringer opp ting som det hun nettopp sa, som går mange, mange år tilbake, da mange mennesker, inkludert ordfører Bloomberg, var enige med meg om Central Park Five. De innrømmet — de sa, de tilsto skyld, sa Trump. 

Frikjent

I et intervju med TV 2 etter debatten var Salaam tydelig oppgitt over Trump sitt utspill. 

– Som du vet, ble de Frikjente Fem nevnt i debatten. Og han mener fortsatt at vi var skyldige, sier Salaam til TV 2. 

I 2002 tilsto den tidligere voldtektsdømte Matias Reyes at det var han som sto bak voldtekten i Central Park. Dette ble bekreftet av DNA-bevis.

 Bebeto Matthews / AP / NTB
MARKERING: For to år siden ble en av inngangene til Central Park døpt om til «Gate of the Exonerated.» Foto: Bebeto Matthews / AP / NTB

Salaam slapp ut av fengsel i 1997 etter å ha sittet inne i syv år, og slet med å få seg jobb de neste fem årene før Reyes ble avslørt som gjerningsmannen. 

De Frikjente Fem gikk senere til søksmål mot myndighetene i New York og i 2014 fikk de 41 millioner dollar i oppreisning. 

Støtter Harris 

Etter at Salaam ble frikjent og fikk livet sitt tilbake har han gått inn i politikken. I fjor ble han valgt inn i byrådet i New York. Han representerer sitt gamle nabolag i Harlem. 

Nå støtter han Kamala Harris og ble invitert til å holde tale på demokratenes landsmøte. 

 Mike Segar / AP / NTB
LANDSMØTE: Fire av de fem medlemmene av Central Park Five holdt tale under landsmøte til Demokratene. Foto: Mike Segar / AP / NTB

Han var også blant politikerne som Harris-kampanjen sendte ut for å snakke med pressen etter debatten. 

– Det fantastiske med dette er at vi får muligheten til å se en ekte presidentkandidat i Kamala Harris. Vi kan sette sluttstrek for Trump-kandidaturet for alltid og se frem mot en ny morgen, og det er det det handler om, sier Salaam til TV 2.

Selfie med Trump 

Selv om Salaam ikke har møtt Trump før, sier han at dette ikke er første gangen han har vært så nære Trump. 

For ikke lenge siden kjørte han forbi Trump Tower på Manhattan, hvor den tidligere presidenten har tilbragt mye tid i det siste. Da han stoppet på rødt lys innså han at Trump gikk rett forbi bilen hans. 

 Mathias Ask / TV 2.
POLITIKK: Yusef Salaam har blitt politiker og representerer nå sitt gamle nabolag i byrådet i New York. Foto: Mathias Ask / TV 2.

– Det var stillestående trafikk, og jeg så over og tenkte «herregud, det er Donald Trump.» Jeg tok en selfie. Han visste ikke at jeg var der. Jeg delte det aldri, men jeg har det på telefonen min, sier Salaam. 

Read Entire Article