– Det synes jeg er veldig positivt, og gir økt motivasjon, sier Cathrine Toremo Johansen. Hun er helsefagarbeider og fredag fikk hun 100.000 kroner mer i årslønn.
– Nå håper jeg bare mange vil søke jobb hos oss. For her vil du få mange fine kolleger, og ei fin gruppe med pasienter.
Fra 1. november starter fjellkommunen nordøst i Trøndelag jakten på flere ansatte i helse- og omsorgssektoren. Kommunen tilbyr 200.000 kroner i tillegg for sykepleiere, og 100.000 kroner for helsefagarbeidere.
– Vi har fått mange henvendelser og registrerer stor interesse fra helsepersonell rundt om i hele Norge. Så responsen og interessen har vært mye større enn vi regnet med, sier Røyrvik-ordfører, Kennet Tømmermo Reitan.
Stor interesse
Tidlig i oktober gikk ordføreren ut og lokket med god lønn for å komme til dem.
Før en eneste stilling er lyst ut har over 30 personer tatt kontakt med kommunen, og spurt om både barnehageplass, og jobb for ektefeller.
I dag har kommunen fire fast ansatte helsefagarbeidere, og seks sykepleiere i faste stillinger.
Forhandlingsavdelingen i Norsk Sykepleierforbund sier at ingen tidligere har fått et så høyt lønnstillegg. I tillegg mener de at de fast ansatte sykepleierne i Rørvik er de best betalte i Norge, ifølge fagbladet Sykepleien.
Men det er for lite til å få turnusene til å gå rundt.
– Derfor må vi leie inn helsearbeidere fra bemanningsbyråer, og det er veldig dyrt. Vi vil spare mye penger hvis vi klarer å ansette våre egne, sier Reitan.
Bruker 1,6 millioner i året
Kennet Tømmermo Reitan forklarer at kommunen betaler 1,6 millioner kroner i året for en innleid sykepleier. For en helsefagarbeider er det snakk om nesten 1,3 millioner.
Nå håper Røyrvik å spare 400.000 kroner per årsverk ved å ansette egne medarbeidere.
– Vi trenger rundt 10 til 12 nye ansatte, og det håper vi å lykkes med når vi nå lyser ut stillingene, sier ordføreren.
Det vakte stor nasjonal interesse da Røyrvik annonserte tilbudet. Og det har vært omstridt.
For Røyrvik kommune sliter økonomisk, og har havnet på den såkalte Robek-lista. Det betyr at Statsforvalteren kontrollerer økonomien i kommunen.
I år styrer Røyrvik kommune mot et underskudd på rundt 38 millioner kroner, og 28 millioner av dem vil bli brukt på bemanningsbyrå på sykehjemmet.
Frykter «stjeling» av ansatte
I tillegg har mange vært redde for at Røyrvik vil «stjele» ansatte fra nabokommuner som Namsskogan, Lierne og Grong.
– Vi har så langt ikke fått henvendelser fra noen i nabokommunene. Røyrvik kommune har ingen interesse av å rekruttere kritisk personell fra naboene våre, understreker Reitan.
Namsskogan-ordfører Elisabeth Bjørhusdal ble også engstelig for å miste medarbeidere da Røyrvik vedtok å betale bedre for sypleiere og helsefagarbeidere.
– Ja, jeg innrømmer at jeg ble engstelig. Men vi har en god dialog med Røyrvik, og jeg føler meg beroliget. Jeg er ikke redd for å miste folk til nabokommunen, sier hun.
Gleder seg over økt lønn
Helsefagarbeider Johansen i Røyrvik støtter tiltaket. Og er spent på om det kommer noen nye kolleger.
– Røyrvik ei fin bygd å bo i. Vi har mange aktiviteter, fin natur og mye friluftsliv, sier hun.
Tilbake på ordførerkontoret er Kennet Tømmermo Reitan veldig optimistisk med tanke på å få løst bemanningsproblemene i helsesektoren.
– Jeg tror virkelig vi vil få besatt de ledige stillingene. Når det gjelder boliger til nye ansatte, vil det bli en del ledig når vi avslutter samarbeidet med bemanningsbyråene. Ellers har vi dessverre stor mangel på boliger, sier ordføreren.
Publisert 03.11.2024, kl. 07.51