Kommunen! Kan dere gjøre Byterminalen til et tryggere sted?

2 weeks ago 10



AFTENBLADET MENER: Byterminalen i Stavanger er viktig. Særlig for ungdommer som skal komme seg rundt på egen hånd.

Byterminalen i Stavanger har vært en gjenganger i sakene om ungdomskriminalitet. Foto: Pål Christensen

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Aftenbladet har skrevet mye om ungdomskriminaliteten i Stavanger. Og Byterminalen er en gjenganger i flere saker, der ungdommer raner andre ungdommer, der vold eller trusler om vold kan skje, der kniver kan bli vist fram. Som et strakstiltak satte politikerne i sommer inn flere vektere i helgene.

Men ifølge politiet foregår det like mye i ukedagene som i ukene. Denne uken startet med at to menn, riktig nok i tjueårene, ranet en tredjeperson av ukjent alder ved jernbanestasjonen før klokka hadde blitt 17 en tirsdag ettermiddag.

Byterminalen er et knutepunkt, og særlig viktig for unge som ikke kan velge bilen i stedet. For å komme seg til og fra trening selv, til og fra kompiser, til og fra skolen, til og fra og rundt forbi der unge treffes og ferdes. Det er viktig. Det er en del av å bli voksen og selvstendig, kunne ta gode valg når noe oppstår, ha et privatliv.

Det hjelper ikke akkurat hvis det viktigste knutepunktet for busser og tog også er et sted du bør unngå, fordi du lett kan bli utsatt for ran, trusler eller vold, og at det ser ut til særlig å gjelde ungdommer. Som selvsagt også er avhengige av buss og tog for å kunne komme seg fra A til B uten mors og fars hjelp.

Flere voksne til stede er etterspurt, som folk fra Uteseksjonen, miljøarbeidere, fagfolk som vet å komme i kontakt med ungdommene, i tillegg til at politiet må få tid til å være mer der ungdommene er, også som et forebyggende tiltak.

Vi vet at politiet pågrep seks ungdommer i forbindelse med ranene i sommer. De er alle løslatt, én er sjekket ut, men etterforskningen er ikke ferdig. Vi har hørt at politikerne vil prioritere arbeidet mot ungdomskriminalitet også i et stramt budsjett. Nasjonalt trådte nye tiltak i kraft fra 1. september. Tiltak som skal begrense og regulere atferd, som at domstolen kan ilegge forbud mot å oppholde seg på et bestemt sted, forbud mot å drikke alkohol eller ruse seg, og i de mest alvorlige tilfellene kombinere ungdomsstraff med ubetinget fengsel.

Men kan man også gjøre enklere, mindre kostbare ting? Hva med fysisk å endre forholdene ved Byterminalen? Hva med å sørge for at hele området og alle kroker er skikkelig godt opplyste? Alltid? Hva med å endre mønsteret vi beveger oss i? Sørge for at det ikke er plasser du kan gå, men ikke synes? Og at der du går, går alle de andre også?

De fleste som er ute og går en sein kveld, vil velge seg opplyste veier der også andre ferdes som det tryggeste alternativet. Det er vanlig sunn fornuft.

Kan kommunen bidra til å gjøre Byterminalen til et slikt sted?

Publisert:

Publisert: 25. september 2024 21:10

Read Entire Article