Kommunen fulgte ikke opp Bjørns demenssyke far på to år – brøt loven

1 month ago 25



– For pappa har hele situasjonen vært ekstremt traumatisk, og han knekker fremdeles sammen de gangene vi snakker om det som har skjedd, sier Bjørn Myrer til NRK.

Høsten 2023 oppdaget han nemlig at hans demenssyke far var plassert i en kommunal bolig uten tilsyn.

Den eneste hjelpen faren hadde var naboen, en tidligere rusmisbruker, som handlet dagligvarer og klipte negler.

Bjørn sendte raskt inn en varslingssak til Statsforvalteren i Nordland.

De har nå konkludert med at Vefsn kommune har brutt loven om kommunale helse- og omsorgstjenesters krav til forsvarlighet.

Konklusjonen fra Statsforvalteren bekrefter vårt syn på saken – at kommunen brøt loven i behandlingen av vår far. Dette er et tydelig bevis på at kommuner må ta ansvar for sårbare innbyggere på alvor, og at Vefsn kommune ikke har gjort det, sier sønnen Bjørn.

NRK har stilt spørsmål til Vefsn kommune etter Statsforvalterens avgjørelse, men de har foreløpig ikke besvart henvendelsen.

Kommunen slo selv alarm

Historien starter høsten 2020 da Myrer fikk tildelt en kommunal bolig i Vefsn.

Da hadde han bodd i bilen sin en stund, men hadde fått hjelp av en bekjent til å søke om å få en kommunal bolig.

Allerede året etter slo det kommunale boligkontoret alarm.

De sendte en bekymringsmelding til tjenestekontoret rundt Myrers situasjon våren 2021.

Her fremgikk det at Myrer trengte ny bolig, men fremstod ikke til å være i stand til skaffe seg det på egen hånd. I tillegg var boligkontoret usikker på om Myrer var i stand til å skaffe seg mat, betale strøm og øvrige regninger.

Tjenestekontoret videresendte bekymringsmeldingen til Myrers fastlege for en helsemessig vurdering, som kalte han inn til en time.

Fastlegen fikk imidlertid ikke noe inntrykk av at Myrer led av kognitiv svikt, og ga heller ikke tilbakemelding til tjenestekontoret.

Statsforvalteren presiserer at det ikke er opprettet tilsyn mot Myrers fastlege.

Tjenestekontoret fulgte heller ikke opp fastlegens vurdering, eller tok kontakt med Myrer selv for å kartlegge hans behov.

Og her stoppet kommunens oppfølging av Myrer.

Det var ikke før sønnen Bjørn sendte en ny bekymringsmelding, to år senere, at kommunen satte inn en rekke tiltak, både på boligen og overfor Myrer.

– Mistet to år med behandling og verdighet

Sønnen Bjørn sier at det er vanskelig å tenke på hvordan situasjonen for faren var i de to årene han ikke fikk tilsyn i den kommunale boligen.

– Det er fremdeles vondt å tenke på hvor dårlig forfatning han var i, og hvor unødvendig dette var. For pappa har hele situasjonen vært ekstremt traumatisk, og han knekker fremdeles sammen de gangene vi snakker om det som har skjedd, sier han.

Han mener også at farens sykdomsforløp hadde sett annerledes ut med bedre hjelp.

– Dessverre har han mistet to år med behandling og verdighet. Dette er to år han aldri får tilbake, og disse årene forverret sykdommen hans. Dette er forhold som folk med demens ikke kan utsettes for i Norge.

Fulgte ikke opp bekymringsmelding godt nok

Statsforvalteren i Nordland mener Vefsn kommune burde skjønt at Myrer kunne ha behov for hjelp, men at de ikke fulgte opp saken godt nok.

«Ut ifra innholdet i bekymringsmeldingen vurderer Statsforvalteren det åpenbart at det var grunn til å anta at Myrer kunne ha behov for omsorgstjenester.

Statsforvalteren kan ikke se at kommunen ved mottak av bekymringsmeldingen i 2021 utredet og innhentet informasjon om Myrers behov for omsorgstjenester på en forsvarlig måte», heter det i avgjørelsen.

Avgjørelsen fra Statsforvalteren er også endelig og kan ikke påklages.

Statsforvalteren i Nordland

Statsforvalteren i Nordland har avgjort at Vefsn kommune har brutt loven i saken om Myrer.

Foto: Statsforvalteren i Nordland

For at Statsforvalteren kan avslutte saken ber de om at kommunen må forklare hvordan de i fremtiden vil innhente informasjon og sikre utredning når de får melding om innbyggere i kommunen som kan ha behov for hjelp.

Kommunen hadde heller ikke på det aktuelle tidspunktet ansatt en kommuneoverlege, slik de plikter, og Statsforvalteren ber om at dette må skje snarest.

Nå lever han et liv med verdighet

Bjørn håper farens sak kan belyse hvor sårbare enslige mennesker med demens er.

– Det som har skjedd kan ikke skje igjen, og vi må sikre at rettighetene til demenssyke er bedre og tydeligere.

Bjørn Myrer

Bjørn Myrer har engasjert seg veldig i saken om pappaen de siste årene. Torsdag fikk saken et punktum.

Foto: Sondre Skjelvik / NRK

Situasjonen for faren har i alle fall bedre seg siden sønnen Bjørn slo alarm i 2023.

– Pappa har det bedre nå og tilstanden hans har blitt betraktelig bedre. Språket hans er bedre, han har lagt litt på seg og ser lysere ut på livet. Han trives i sin nye omsorgsbolig og nyter tiden han tilbringer på Fredlundsskogen, sier han og legger til:

– Nå lever han et liv med verdighet, og vi må rette en stor takk til de som tar vare på ham.

Publisert 26.09.2024, kl. 20.28 Oppdatert 26.09.2024, kl. 20.30

Read Entire Article