Kommunal tomt redder kreftforskning

1 month ago 36



Kreftforskningsmiljøet kan bli verdensledende. Men mangler plass. Etter år i stampe ble avtalen om kjøp av kommunens tomt signert tirsdag.

Forhåpningene til hva som skal skje i denne bygningen er enorme. Illustrasjon: Nordic Office of Architecture.

Publisert: 20.08.2024 16:30 | Oppdatert: 20.08.2024 16:51

Kortversjonen

– Dette er rett og slett fantastisk!

Thomas London, sjef for Oslo Science Hub, har nettopp signert sitt livs viktigste avtale: Oslo kommune selger en tomt på 3,2 mål med to slitne omsorgsboliger helt inntil Radiumhospitalet.

Planen nå er å gi plass til kreftforskning og innovasjon i verdensklasse. Og skape en «mikrobydel» med tilbud til både pasienter og nærmiljø.

Campus Radiumhospitalet samler allerede et stort miljø for behandling og forskning på kreft: I tillegg til Radiumhospitalet holder blant annet Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark og Inkubator til her.

Men tomten er smekkfull. Den amerikanske giganten Thermo Fischer er allerede etablert, men har ikke plass til å satse videre. Thomas London og makkeren eier noen av nabotomtene og ville bidra til å utvide området.

Trengte mer plass

Og her starter den problematiske historien: De to prøvde å kjøpe Oslo kommunes nabotomt på 3,2 mål. Men salget kjørte seg fast.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) viste til kommunens regler for tomtekjøp og mente tomten ikke kunne selges før den var ferdig regulert.

Et samlet kreftmiljø ivret etter å komme videre. Etter tre år, skrev generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen et personlig brev til Johansen og ba ham involvere seg for å finne en løsning.

Etter hvert ga Oslo Science Hub opp og trakk seg ut.

Det vil kunne bli plass til 2000 arbeidsplasser i den nye bygningen. Laboratorier og kontorer blir det også mange av. Illustrasjon: Nordic Office of Architecture.

Byrådslederen ville «rydde opp»

De borgerlige partiene sparte ikke på kritikken. Eirik Lae Solberg (H) hadde saken på listen over ting han skulle «rydde opp i» hvis han ble byrådsleder.

Og i dag ble altså avtalen om salg signert på hans kontor.

– Både nasjonale og internasjonale selskaper har vist interesse for å komme til nettopp dette miljøet. Det vil styrke Oslo som kompetansesenter for kreftforskning i verden, sier Lae Solberg.

Også byråd for byutvikling, James Stove Lorentzen (H), var engasjert i saken i opposisjon. Nå er han svært glad for å kunne gjennomføre salget.

– Å videreutvikle et område for kreftforskning, med Radiumhospitalet som nærmeste nabo, går rett inn i Oslos campus-strategi, sier han.

Og tilføyer:

–Jeg er stolt og glad for at vi nå kan presentere en løsning.

Salgssummen er foreløpig 23 millioner. Men først når området er regulert, vil det bli mulig å sette en reell markedspris som etterbetales.

Det planlagte bygget vil ligge langs Ullernchausseen ved siden av det nye Radiumhospitalet. Illustrasjon: Nordic Office of Architecture.

Mikrobydel med tilbud

Oslo Science Hub investerer 2 milliarder i prosjektet og satser nå på at det kan stå ferdig i 2030. De regner med inntil 2000 nye arbeidsplasser innenfor kreftforskning, bioteknologi og legemiddelindustri og en miks av private og offentlig leietagere.

I tillegg skal det bli publikumsrettede tilbud som butikker og kafeer.

– Vi vil lage en «mikrobydel» med tilbud både til pasienter, pårørende og alle som jobber her, sier Jonas Einarsson, leder for Rad-forsk, en stiftelse som finansierer forskning.

Et torg utenfor, og kafeer og butikker på innsiden skal bidra til et hyggeligere miljø på sykehusområdet. Illustrasjon: Nordic Office of Architecture.

Han har stor tro på fremtiden.

– Dette er startpunktet for å utvide det internasjonale miljøet som er her allerede. Det blir mer attraktivt for store legemiddelbedrifter å komme hit.

– Men vil ikke private investorer tjene seg søkkrike på det som blir utviklet her?

Thomas London starter med å si at uten gode tall og økonomi får man ikke utvikling.

– Vi skal investere 2 milliarder som skal forrentes. Men det er ikke drivkraften for oss. Vi har begge hatt kreft i nære relasjoner. Dette er ikke en vanlig eiendomstransaksjon.

Nå er den i hvert fall i boks.

Grønne tak er en del av planen ... Illustrasjon Nordic Office of Architecture.
Read Entire Article