Kommer med løfte til kona

5 hours ago 2



– Jeg kommer til å savne Nato, jeg kommer til å savne Brussel. Jeg kommer til å savne å være en del av veldig viktige og vanskelige beslutninger, sier Jens Stoltenberg. 

Om to uker er tiden i Nato historie. Han sitter på en takterrasse i Brussel etter å ha holdt sin offisielle avskjedstale. Planen hans var å være i Brussel i fire, maks fem år. 

– Det er rart fordi det har dominert og fylt hele livet mitt i ti år. Det er en underlig følelse å vite at nå er dette over. Men jeg får glede meg over det jeg har fått lov til å være med på. 

Se fem «råd» fra Stoltenberg etter ti år som NATO-sjef nederst i saken 

Får han vakter og medarbeidere ? 

Han er fortsatt veldig hemmelighetsfull om fremtiden.  Men han er klar på at han skal jobbe. Og bo i Norge. 

Stoltenberg har levd med livvakter nesten sammenhengende i tjue år. Først som statsminister, så som NATO-sjef.  Under besøk i Norge har PST-ansatte hatt ansvaret for vaktholdet.  Han har knapt sittet bak et ratt i alle disse årene. 

Stoltenberg vil trolig måtte ha ulike sikkerhetstiltak rundt seg i en tid framover, selv om han fratrer en av verdens mektigste stillinger. 

Etter at Gro Harlem Brundtland sluttet som sjef for Verdens Helseorganisasjon, stilte Utenriksdepartementet opp med en medarbeider for henne, blant annet på reiser.  Dette varte i en i en periode etter at hun fratrådte FN-jobben. 

Brundtland deltok for eksempel på den årlige FN-uka i New York,  i følge med en norsk diplomat. 

Stoltenberg vil ikke bekrefte om regjeringen vil betale for noen personalressurser for ham, i en tid fremover. 

– Alt dette får vi komme tilbake til etter 1. oktober, sier han.  

Han er NATO-sjef inntil siste dag, helt til han overleverer «nøkkelkortet» til Nederlands tidligere statsminister, Mark Rutte. 

– Hva er du mest fornøyd med etter ti år? 

– Vi har mer beredskap. Vi har mer styrker i øst. Det gjorde at når invasjonen av Ukraina kom, var vi klare til å støtte Ukraina. Og til å sende en klar beskjed til Putin om ikke å prøve seg mot noe NATO-land. 

Smertefullt i Afghanistan

Han er stolt av at Nato nå er sterkere. Medlemslandene investerer mer i forsvar.   

– Hva er du minst fornøyd med?

– Det er alltid vanskelig å svare på det, men jeg tror at vi kunne gjort mer for å støtte Ukraina tidligere. 

Han sier det er umulig å vite sikkert, men det hadde gjort terskelen for et russisk angrep høyere. 

Stoltenberg er også kritisk til hvordan han og Nato handlet i Afghanistan

– Det var smertefullt at vi trakk oss ut av Afghanistan. Jeg mener det var riktig, men afghanerne betaler en høy pris for det i dag. 

Han går langt i å si at Nato burde trukket seg ut mye tidligere. 

– Det var et mye større prosjekt enn at vi kjempet mot terror og det kunne vi alle ha erkjent tidligere, men det blir veldig etterpåklokskap. 

Han vil ikke bekrefte at han skal bli styreleder for München Security Conference i februar. Det eneste han vil bekrefte er at han er i gang med en bok om NATO-tida. 

– Det er viktig å prøve og oppsummere det jeg har vært gjennom i disse ti årene. Derfor har jeg lyst til å lage en bok. Jeg får komme ordentlig i gang med det i høst.

 Santiago Vergara/TV 2
SKRIVER: Først når han har gått av som NATO-sjef kan han bruke mer tid på å skrive boka om tiden i Brussel. Foto: Santiago Vergara/TV 2

Kommer med løfte til kona

Han har fortsatt noen jobbedager igjen. Snart setter han seg på flyet til New York hvor verdens politiske topp-ledere møtes til den årlige FN-uka. 

Det spekuleres i fredsforhandlinger om Ukraina før det amerikanske valget. Flere av de største allierte militærmaktene presser på. 

– På et eller annet tidspunkt bør denne krigen ende på en måte som gjør at Ukraina overlever, som et selvstendig demokratisk land i Europa. 

– Men er det mulighet for det nå?

– Det er ikke mulig å si noe sikkert. President Zelenskyj, som jeg treffer om noen dager i New York, har gjort det klart at de er klare til å snakke med russerne. Det er mulig å tenke seg en løsning der Ukraina overlever, som en selvstendig stat. Men vi vet ikke hva som skal til for å overbevise president Putin om å akseptere det.

Comeback i rikspolitikken er uaktuelt, men han kommer til å være aktiv i sitt lokallag. 

 Scanpix/NTB
SAMMEN: Ingrid Schulerud og Jens Stoltenberg på slottsmiddag for 14 år siden. Nå blir det igjen mer tid sammen for ekteparet. Foto: Scanpix/NTB

Barna hans er voksne og ektefellen, diplomaten Ingrid Schulerud, har bodd i Brussel i noen år. Hun var Norges ambassadør til Belgia fra 2015 til 2019. Han innrømmer at han har savnet dem mye. 

– Jeg skal leve i Norge. Jeg skal leve et annet liv Jeg tenker at jeg fortsatt skal jobbe og gjøre fornuftige ting, men kanskje jobbe noe mindre og ha litt mer tid med Ingrid, sier han. 

Stoltenberg legger til at han skal ha et mer normalt liv. 

Fem «råd» fra Jens Stoltenberg etter ti år som NATO-sjef

Vi må være villige til å betale for fred

Frihet er viktigere enn frihandel

Militær styrke er forutsetningen for dialog

Militær makt har sine begrensninger.

Vi må aldri ta båndet mellom Europa og Nord-Amerika for gitt

Kilde: Stoltenbergs fem «lærdommer» etter ti år i NATO. Fra avskjedsavtale i Brussel 19.september.

Read Entire Article