Temu-produkter: – Det kan bli brann

4 hours ago 2



TV 2 hjelper deg har tatt med en rekke produkter kjøpt på Temu til Nemko utenfor Oslo. De tester og godkjenner elektriske produkter i Norge. 

Alle varene er tilfeldig utvalgt.

Saken oppsummert

  • TV 2 hjelper deg har testet elektriske produkter fra Temu ved Nemko i Oslo, hvor produktenes sikkerhet og kvalitet ble evaluert.
  • En 7-i-1-lader fra Temu viste seg å være farlig ved testing, med stor risiko for elektrisk støt og brann, til tross for CE-merking.
  • Flere produkter, inkludert mobilladere og en hårføner, levde ikke opp til sine sikkerhetskrav. Temu har fjernet disse fra sin nettside etter Nemkos tester.
  • Temu utfører egne tester og stikkprøvekontroller for å sikre produktkvalitet og konsumentsikkerhet, og har fjernet flere produkter basert på Nemkos funn.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Labansvarlig Tore Ledaal fester to klyper til stiftene på støpselet til den svært smarte 7-i-1-løsningen til Temu. Her er det tre stikkontakter og en rekke USB-ladere samlet i en liten kloss.

Skeptisk

– Den er CE-merket og skal være trygg å bruke i Europa, sier Ledaal.

Han ser likevel skeptisk ut.

 Ståle Winterkjær/TV 2 hjelper deg
SKEPTISK: Tore Ledaal i Nemko. Foto: Ståle Winterkjær/TV 2 hjelper deg

– Før var det sånn at alt kom innom Nemko og fikk et godkjenningsstempel; en N med ring rundt. Så kom CE-merkingen og da ble det slutt på den ordningen. CE-merking er bare produsenten selv som sier: «Jeg tilfredsstiller alle kravene for å selge dette produktet i Europa. Hilsen meg», sier Ledaal.

– Farlig

Når han sender strøm gjennom produktet, begynner det å pipe i måleinstrumentet. Resultatet er nedslående. 

– Det er dårlig kvalitet, og det er farlig. Her er det stor fare for elektrisk støt, og det kan blir brann. Sikkerheten er veldig redusert, sier han, før han legger til:

– Heldigvis er det slik at det sjelden går galt, men det er litt som ikke å bruke sikkerhetsbelte i bilen.

Temu har allerede fjernet denne 7-i-1-laderen fra nettsiden. Når vi prøver å bestille produktet igjen er nemlig siden borte.

Siden Temu er en markedsside for mer enn 100.000 kinesiske tilbydere, ifølge Marketplace Pulse Research, finner vi raskt et produkt som ser helt identisk ut. 

TV 2 hjelper deg kan ikke fastslå at det er samme produkt, og ber Temu undersøke. 

Les svaret lenger ned.

Temu forklarer hvordan de undersøker og fjerne produkter lenger ned i saken.

Støt i telefonen

Nemko tester også de fem andre mobilladerne.

– Det er ingen av dem som lever opp til CE-merkingen på produktet, sier Ledaal. 

Det er ikke bare fare for brann som er tilstede:

– På disse laderne kan du i verste fall få 220 volt rett i telefonen, og da kan du ha ødelagt en telefon til 10-15000 kroner. Du får et bra støt i tillegg, sier labansvarlig hos Nemko.

Han går videre til hårføneren og blir ikke imponert.

– Den virker helt som den skal når vi prøver den. Null problemer. Men når vi åpner den opp, ser vi at ledningene ikke er festet som de skal og vil føre til at de over tid kan løsne. Det kan gjøre at det blir dårlig kontakt og det kan oppstå en gnist, sier Ledaal.

De har allerede varmetestet plasten i hårføneren. I videoen ser du hvordan det går.

– Plastmaterialet skal tåle 650 grader. Det er en type sikkerhet som skal ligge i produktet. Hvis det blir en glødende ledning i hårføneren, skal plastmaterialet rundt sikre at det ikke oppstår brann. Når vi gjør en test  med en glødende vaier, antenner plasten på denne føneren umiddelbart, sier Ledaal.

Fjerner produktene

Temu skriver til TV 2 hjelper deg at de har søkt opp produktene vi har undersøkt basert på bildene vi har sendt. De ble kjøpt inn av TV 2 hjelper deg i mai måned.

– Tre ladere som matcher beskrivelsen er allerede tatt bort etter en stikkprøvekontroll i juli, forklarer PR-rådgiver for Temu, Michael Falk.

Temu mener 7-i-1-laderen som så identisk ut, men hadde en annen selger, er blitt undersøkt. De ønsker likevel å teste produktet igjen for å være sikre på at problemene er de samme som Nemko slo ned på. 

Temu fjerner alle laderne som ikke levde opp til CE-testen til Nemko.

– Hårtørkeren tas også bort vår plattform som et føre var-tiltak i påvente av evaluering.

Kontrollerer selgerne

Temu sier de selv gjør tester av produktene og har jevnlige stikkprøvekontroller. 

– Produktkvalitet og konsumentsikkerhet er høyeste prioritet hos oss. Temu anstrenger seg alltid for å følge lover og regler i de markedene vi opererer i, skriver Falk.

Temu forklarer at de kontrollerer selgere og produkter som finnes på deres plattform og at alle selgere må registrere seg og levere inn nødvendig dokumentasjon. 

De «skriver under på en avtale som garanterer at deres produkter er sikre og følger reglene for de markedene de retter seg mot».

– Når selgerne er godkjent, fokuserer vi på å granske informasjon om deres produkter, skriver Falk.

Read Entire Article