– Skulle ønske jeg hadde kontrollert dette før

5 hours ago 2



Har betalt tilbake penger:

Kari Nessa Nordtun tilbakebetaler over 18.000 kroner til Stavanger kommune. Hun fikk refundert klesutgifter i strid med regelverket.

 Ingrid Wollberg / TV 2
HAR BETALT TILBAKE: Kunnskapsminister og tidligere ordfører Kari Nessa Nordtun har betalt 18.464 kroner tilbake til Stavanger kommune. Foto: Ingrid Wollberg / TV 2

Publisert 20.09.2024 14:45 Sist oppdatert 2 minutter siden

Stavanger kommune ga daværende ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) 18.464 kroner i refusjon for klær. Det skulle hun trolig ikke fått.

Disse pengene har hun nå på eget initiativ tilbakebetalt, bekrefter den nåværende kunnskapsministeren til Altinget.

– Om jeg har fått noe jeg ikke skulle ha fått, betaler jeg tilbake. Derfor har jeg betalt tilbake det opprinnelige beløpet i sin helhet, sier Nordtun. 

 Elias Håvarstein  / TV 2
TAR GREP: Ifølge Altinget har Nessa Nordtun tatt grep for å rette opp etter refusjonen for innkjøp av klær ikke ble rapportert til skattemyndighetene.. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med Kari Nessa Nordtun og leder for politisk sekretariat i Stavanger kommune Hanne N. Vatnaland, uten svar foreløpig. 

– En ripe en ripefri lakk

– Det er ved første øyekast «nok en sånn sak». Denne ser mindre alvorlig og dramatisk ut enn Sissel Knutsen Hegdal-saken som det er naturlig å sammenligne den med.

Det sier politisk kommentator i Stavanger Aftenblad, Leif Tore Lindø.

– Det er lett å si at de to sakene ser like ut, men de gjør ikke det, sier han. 

 Elias Håvarstein / TV 2
IKKE KRISE: – En kjedelig og vond sak, men ikke så alvorlig som andre vi har sett i Stavanger i det siste, sier Leif Tore Lindø. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

Han understreker at kommunen tar sterk selvkritikk på at det ikke er riktig. 

Saken kommer i kjølvannet av at nåværende ordfører Sissel Knutsen Hegdal har søkt om fritak fra sitt verv etter å ha misbrukt over 50.000 kroner av Stavanger Høyres partimidler. 

 Elias Håvarstein  / TV 2
PÅ VEI UT: Ordfører i Stavanger, Sissel Knutsen Hegdal, har søkt om fritak fra vervet etter å ha misbrukt partimidler. Hun tilbakebetalte over 50.000 kroner, og er under politietterforskning. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

– Hun har åpenbart spurt om dette og fått beskjed om at hun kan melde dette inn som refusjon, og så viser det seg i etterkant at det kan hun ikke, sier kommentatoren. 

– Er dette en krise for Kari Nessa Nordtun? 

– Nei. Det er ikke en krise, men det er en ripe i lakken. Og den lakken var ganske skinnende og ripefri. 

Han peker på at det ser ut ut til å være en skylddelingssak mellom flere parter, men understreker at som ordfører har man til det øverste ansvaret for hva man gjør. 

– Hun beklager på sett og vis, selv om hun ikke bruker de ordene. Hun har innsett feilen og gjør det hun kan for å rette den opp, sier Lindø.

Har tatt grep

Til avisen sier Nessa Nordtun at hun, i tillegg til å ha betalt tilbake pengene, har bedt Skatteetaten «vurdere om det bør gjøres endringer i ligningen for 2019 og 2020.»

«Renseriutgiftene for årene 2023, 2022 og 2021 har jeg lagt inn i skattemeldingene, slik at det kan beregnes korrekte skatteoppgjør for disse årene». sier hun til avisen.

Den tidligere Stavanger-ordføreren opplyser også til Altinget at hun har fått rundt 8000 kroner fra Stavanger Ap til å kjøpe klær til representasjon i løpet av valgkampen. 

Disse sier hun er korrekt innrapportert og skattet av. 

 Kristian Myhre / TV 2
TAR SELVKRITIKK: Stavanger kommune, ved Hanne Navdal Vatnaland (t.h), tar selvkritikk for håndteringen av refusjonene. Bildet er fra da Nessa Nordtun var ordfører i Stavanger. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Vil gjennomgå regelverket

Innkjøpene ble gjort i 2019 og 2020, i løpet av hennes første år som ordfører. Ettersom sakene er over tre år gamle, krever ikke kommunen at hun betaler tilbake. 

– Regelverket regulerer ikke utlegg til klær til representasjon. I ettertid ser vi at refusjonene burde ha vært håndtert annerledes, bekrefter Hanne N. Vatnaland, avdelingssjef for politisk sekretariat i Stavanger til Altinget. 

Vatnaland peker til Altinget på en feil i rutinene, som nå skal være rettet.

– Det er et delt ansvar mellom politikk og administrasjon at dette skulle vært fanget opp. Det skyldes en feil i de interne rutinene hos oss, som vi nå har rettet opp i

Saken oppdateres!

Read Entire Article