Kollektivtransport kan aldri konkurrere fullt ut med bilen

1 month ago 14



Våre folkevalgte i kommunene gjør i disse dager seg klare til å vedta en upopulær byvekstavtale.

Foto: Torbjørn Witzøe / Fædrelandsvennen

En avtale som vil fordyre hverdagen enda mer for en allerede presset befolkning som sliter med høye renter og dyrtiden generelt. Avtalen er et sammensurium av lite gjennomtenkte bom plasseringer og hva politikerne tror de vil oppnå med avtalen. Det er utrolig naivt av politikere å tro at avtalen vil være en gevinst for befolkningen og miljøet.

Byvekstavtalen blir fremstilt som en løsning på byens transportutfordringer, men i realiteten kan den ha flere negative konsekvenser. Selv om målet om å få flere til å bruke buss ved å forbedre tilbudet kan virke tiltalende på papiret, er det en utopi å tro at dette vil fungere i praksis. Mennesker er avhengig av bil for å få hverdagen til å gå opp, spesielt i en tid hvor fleksibilitet og tid er avgjørende. Til tross for forbedringer i kollektivtilbudet, er det ikke realistisk å forvente at folk vil velge buss fremfor bil. Kollektivtransport kan aldri konkurrere fullt ut med den friheten og bekvemmeligheten bilen tilbyr. For mange vil det fortsatt være langt mer praktisk å kjøre selv enn å vente på en buss, uavhengig av hvor bra busstilbudet er. Ved å innskrenke friheten til å kunne bruke bilen vil dette gjøre hverdagen mer utfordrende for folk flest.

Slike tiltak skaper frustrasjon og motstand blant innbyggerne, og kan i verste fall føre til at folk flytter ut av byen i stedet for å omfavne kollektivtilbudet som naive politikere tror hva denne avtalen vil resultere i. Kort sagt, byvekstavtalen kan virke som en ideell løsning, men den overser de praktiske behovene til byens innbyggere. Å tro at folk vil endre sin transport atferd radikalt bare fordi bussene blir litt bedre, er ikke bare naivt, men også i strid med realitetene i folks dagligliv. Her må innbyggerne huske ved neste års valg hvem av de politiske partiene som inngår en avtale som vil gjøre hverdagen verre for folk flest og lommeboken enda tynnere for folk flest. Husk at de som bruker bilen gjør det i de fleste tilfellene for å gjøre samfunnsnyttig arbeid for fellesskapet.

Read Entire Article