Knallhard kritikk mot sykehusene: – Har noe å skjule

2 days ago 4



Kommunikasjonen som sviktet:

Flere babyer har dødd de siste årene, men Helse Vest nekter å gi TV 2 innsyn i alvorlige feil de har gjort. Det får foreldrene til Ella og Ole til å reagere kraftig.

 Jenny Eidesvik / TV 2
REAGERER: Torkel Thowsen og kona Reidun mistet sønnen Ole, fem dager etter fødselen på Haukeland universitetssykehus. Nå reagerer de på TV 2s avsløringer. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Publisert 16.09.2024 20:39

Saken oppsummert

  • TV 2 har avdekket at 957 personer har mistet livet på norske sykehus de siste fem årene, hvor dårlig kommunikasjon var en medvirkende årsak.
  • Helse Vest nekter å gi TV 2 innsyn i avviksmeldinger knyttet til kommunikasjonssvikt, noe som vekker reaksjoner blant pårørende og eksperter.
  • Foreldrene til Ella og Ole, som døde på Haukeland sykehus, kritiserer sykehuset for mangel på åpenhet og oppfølging etter dødsfallene.
  • Saken er klaget inn til Sivilombudet etter at Helse- og omsorgsdepartementet støttet Helse Vest sitt avslag om innsyn.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

TV 2 har avslørt hvilke konsekvenser kommunikasjonssvikt har fått ved norske sykehus. 

I arbeidet med disse sakene, har TV 2 bedt om innsyn i en rekke opplysninger hos landets sykehus.

Vi har blant annet bedt om å få tall på antall avvik ved sykehusene hvor kommunikasjon har medvirkende årsak, og hvor mange av disse uønskede hendelsene som har endt med betydelig konsekvens og død. 

Dette er tall det per i dag ikke finnes en nasjonal og offentlig oversikt over. 

– Oles død er en konsekvens av av avvik i kommunikasjon, sier Torkel Thowsen. 

Han og kona Reidun mistet sønnen sin på Haukeland i 2022. Nå ber de Helse Vest om å være åpne.  

– Holdt tilbake

Alle sykehusene i landet, utenom de fire helseforetakene i Helse Vest, har besvart TV 2s spørsmål. 

Her finner man blant annet Haukeland universitetssykehus og Stavanger universitetssykehus. Sykehusene i to av landets største byer.

De begrunner avslaget blant annet med at deres avviksystemer er å regne som interne dokumenter og at pressen dermed ikke skal ha tilgang.

TV 2 klaget avslaget inn til Helse- og omsorgsdepartementet, som var enige med Helse Vest. Saken ligger nå hos Sivilombudet.

Avslaget til Helse Vest får flere til å reagere. Blant dem er foreldrene til Ella og Ole, de to babyene deres døde på Haukeland sykehus i 2021 og 2022. 

– Vi er ikke overrasket. Vi har selv opplevd at feil informasjon blir gitt, eller holdt tilbake, samt at de er lite åpne, sier Morten Vange, faren til Ella.

 Jenny Eidesvik / TV 2
SAKSØKTE: Foreldrene til Ella saksøkte Helse Bergen etter at datteren døde. De tapte i retten. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

– Dårlig kommunikasjon 

TV 2 har avdekket at 957 personer har mistet livet på norske sykehus de siste fem årene, i uønskede hendelser hvor kommunikasjon var en medvirkende årsak. 

I og med at sykehusene på Vestlandet nekter å oppgi sine tall, er tallet trolig høyere.

I Statsforvalteren i Vestland og Hordaland tingrett sin gjennomgang av dødsfallene til Ella og Ole trekkes kommunikasjon frem en rekke ganger. 

«Det har vært dårlig kommunikasjon mellom fødselshjelperne. Man har ikke tatt nødvendige prøver for å sikre at barnet hadde det bra, man har feiltolket fosterovervåkning og man har forløst mor minst en time for sent. 

Hadde man gjort det tidligere, hadde man høyst sannsynlig fått et friskt barn», konkluderer spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer og sakkyndig i dødsfallet til Ella, Pål Øian. 

– Har noe å skjule 

Sannsynligheten for at Ella og Ole ville vært en del av TV 2 sin statistikk er derfor stor. Men det får vi ikke svar på. 

– At TV 2 ikke gis innsyn i avviksmeldinger der svikt i kommunikasjonen har ført til alvorlige hendelser eller dødsfall, mener vi enten tyder på at Helse Vest har noe å skjule, eller at kulturen for å melde avvik i foretaket rett og slett ikke er god nok, sier Torkel Thowsen. 

 Jenny Eidesvik / TV 2
DØDE: Ole døde kun fem dager etter at han ble født i 2022. Foreldrene reagerer på behandlingen de fikk under fødselen. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

– Det var en massiv svikt i kommunikasjonen, i alle ledd, som førte til at vår sønn, Ole Kleppe Thowsen, mistet livet. 

Morten Vange får inntrykk av at Helse Vest ikke ønsker å lære, eller godta egne feil. 

– Hvordan skal de ansatte ta lærdom, og hvordan skal de klare å bli bedre?

Fagdirektør i Helse Bergen, Marta Ebbing, sier til TV 2 at avslaget ikke er gitt fordi de ønsker å holde noe skjult. 

– Vi mener vi ikke kan bruke våre knappe personellressurser på å kvalitetssikre datamaterialet med formål om offentliggjøring, sier Ebbing. 

 Tor Henning Flaatten / TV 2
SVARER: Fagdirektør i Helse Bergen, Marta Ebbing, sier at de er opptatt av å lære av feil som blir begått. Foto: Tor Henning Flaatten / TV 2

Den samme linja har Helse Fonna lagt seg på. 

– Vi ønsker ikke å levere ut tall som kan være misvisende. Vi kan ikke svare på hvilke vurderinger andre helseforetak har gjort i denne saken, sier kommunikasjonssjef Aud Gunn Løklingholm. 

Helse Vest sin innsynsnekt skaper også reaksjoner blant flere eksperter TV 2 har snakket med. 

– Jeg synes det er urovekkende. Systemene sykehusene skal følge er de samme, og innsynsjussen er den samme, sier Tarjei Leer-Salvesen. 

– Jeg blir nysgjerrig 

Han har skrevet flere bøker om innsyn, og er blant landets ledende journalister på offentlighet og innsyn. 

– Jeg blir nysgjerrig på om årsaken er at man i Helse Vest har andre holdninger til åpenhet og offentlighet enn resten av Helse-Norge.

Kommunikasjonsdirektør i Helse Stavanger, Helga Strand Vestbø, sier at årsaken til at TV 2 har fått avslag, er at det foreligger en betydelig usikkerhet ved kvaliteten på opplysningene.

– Vi mener avslaget er i tråd med lovverket. Dette har også Helse- og omsorgsdepartementet gitt sin tilslutning til, sier Strand Vestbø. 

Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, mener imidlertid at det er sterkt kritikkverdig. 

– Det er betenkelig at Helse Vest hevder at de ikke har kvalitetssikret tall. Det er vel en oversikt de til enhver tid bør ha. 

 Run Gyllander Eide / TV 2
KRITIKK: Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø kommer med en tydelig beskjed til Helse Vest. Foto: Run Gyllander Eide / TV 2

Leer-Salvesen tilføyer: 

– Hvis årsaken er at de ikke klarer å føre avvikssystemet sitt på lik måte som resten av landet, er det i så fall enda mer urovekkende, sier Leer-Salvesen. 

– Dypt problematisk 

Journalisten er tydelig på at sykehusene må klare å se forbi det ubehagelige ved å bli avslørt i pressen. 

– Hensikten med å avsløre at noe er galt ved en offentlig institusjon, er ikke å sette sykehusene i en gapestokk, men å bidra til en langsiktig løsning på en utfordring.

Leer-Salvesen får støtte av Kjelling Nybø.

– Jeg mener det er dypt problematisk at Helse Vest holder disse opplysningene igjen, sier hun. 

Generalsekretæren vil på det sterkeste oppfordre sykehusene om å ha tall som kan deles med offentligheten. 

– Det er helt avgjørende for tilliten til helsevesenet at de er åpne om ressursbruken, og ikke minst om feil som gjøres.

– Ansvarsforskrivelse

Foreldrene til Ella og Ole er tydelig på at kommunikasjonen ikke bare sviktet da de var innlagt og babyene deres døde. De mener oppfølgingen i etterkant også har vært kritikkverdig. 

– Etter Ella døde har de ikke klart å følge opp, eller svare på spørsmål, men de ville lage sin egen versjon av det som skjedde, sier Morten Vange. 

 Jenny Eidesvik / TV 2
TO DAGER GAMMEL: Ella ble bare to dager gammel. Hun ble født med store skader i hjernen, og døde kort tid etter fødsel. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Sivilombudet skal nå ta stilling til hvorvidt de mener TV 2 bør få innsyn. Det er ventet at deres konklusjon vil komme i løpet av september. 

– Vi opplever dette som enda et tegn på ansvarsfraskrivelse på systemnivå fra Helse Vest, og at det er en manglende evne til å ta lærdom av slike fatale hendelser, sier Torkel Thowsen. 

Helse Førde opplyser til TV 2 at de ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt. 

Read Entire Article