Klimaforsker advarer: – Vi kommer til å se flere ulykker

1 month ago 47



Torsdag kveld 6. juni slo flere hundre lyn ned over Oslo. Klokken 19.33 slår to av dem ned ved Grinda på Korsvoll i Oslo.

På samme tidspunkt blir det registrert et høyt smell på André Magnus Hansens Apple Watch. Like etter blir Hansen funnet død i lysløypen.

Flere av trærne i lysløypen hadde lyse, rette arr – tydelige tegn på at lynet hadde slått ned i dem. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Politiet avventer en rapport fra tilsynsmyndighetene før de tar en beslutning om de skal iverksette en etterforskning av hendelsen og tilstanden til lysløypen.

Hele historien om André Magnus Hansen og tragedien som rammet, kan du lese her.

Seks registrerte dødsfall

I Norge er det registrert seks dødsfall av lynnedslag mellom 2005–2023.

Disse inkluderer ikke følgeskader av lyn, som branner og fallende trær og andre gjenstander. Det opplyser seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Yngve Pedersen.

Akkurat hvor mange som blir truffet av lynet i året, er ikke lett å finne ut av.

– Det har blitt målt en stor økning i nedbørsintensiteten de siste tiårene. De finnes ikke like gode målinger på lynnedslag over tid. Men styrtregn og hagl er synonymt med tordenvær. En økning i det ene er det samme som en økning i det andre.

Det forklarer klimaforsker ved NORCE og Bjerknessenteret, Erik Kolstad.

– Vi kommer til å se flere ulykker knyttet til lynnedslag i årene fremover, sier han.

Klimaforsker Erik Kolstad. Foto: NORCE

Økt nedbør og torden skyldes global oppvarming:

– Varm luft holder på mer fuktighet enn kald luft, så når temperaturen øker, skiller luften fra seg mer regn, noe som fører til flere episoder med styrtregn og langvarig regn.

I Norge har temperaturen økt med i overkant av én grad de siste 100 årene, men den har økt mest de siste 50 årene.

– I dag peker kurven bratt oppover.

For at tordenvær skal oppstå, må luften nærmest bakken varmes opp, slik at den stiger til værs. Derfor er lyn og torden i hovedsak et sommerfenomen.

– Derfor blir tordenvær vanligere når man har høye temperaturer. Tordenvær er noe vi allerede ser mye mer av, og som vi vil fortsette å se enda mer av, forklarer Kolstad.

Østlandet er særlig utsatt, fordi det er jevnt over varmere der.

Gir alvorlige senskader

– Et lynnedslag er en kraftig elektrisk utladning mellom skyene og bakken. Spenningen i lynet kan ligge på flere titusen volt, og det er flere tusen grader varmt.

Det forklarer statsmeteorolog Magnus Ovhed. Likevel viser statistikken at bare 10 prosent av dem som blir truffet av lynet, dør av det.

– Det skyldes at ikke nødvendigvis all elektrisiteten passerer gjennom deg – for da dør du. Men lynet må også passere gjennom "riktig" del av kroppen. Man kan få akutt hjertestans dersom lynet går rett gjennom hjertet, sier Ovhed.

Bilde av Magnus OvhedMagnus Ovhed

Statsmeteorolog

Han forteller at det er mange tilfeldigheter som spiller inn når lynet slår ned.

– Elektrisiteten kan passere gjennom deler av deg, som gjør at du ikke dør, men det er få som overlever uten å få alvorlige senskader. Du kan bli lam, miste følelsen i ulike kroppsdeler, miste hukommelsen, få store skader på hjernen og hjertestans. 

– En livsfarlig situasjon

De farligste stedene å være når det lyner, er på de plassene hvor du er et av de høyeste punktene.

– Det verste du kan gjøre er å være på en fjelltopp, åpen mark, som en fotballbane, eller havet. Da er du mest sannsynlig det høyeste punktet, og da er du veldig utsatt, forklarer Ovhed.

Man kan som regel se tegn til at det vil lynet, før den hvite strålen slår ned. Er det varslet torden, og du ser tjukke, veldig mørke skyer, er det et ganske sikkert tegn på at det vil begynne å lyne.

Lyn slå som regel ikke ned fra klar himmel. Foto: Thea Høyer

Befinner du deg på fjellet, er du nærmere skyene. Når lynet skal til å slå ned i nærheten, kan det elektriske feltet bli så sterkt at hårene på hodet står til værs.

– Jeg har sett en del som blir fascinert av dette, og legger ut bilder av at håret står til værs, men dette er en direkte livsfarlig situasjon. Da skal man komme seg ned fra fjellet med en gang, råder Ovhed.

Det vil også hjelpe å gjøre seg så liten som mulig, i det laveste terrenget du finner. Men til tross for at lynet leter etter det høyeste punktet, er det ikke lurt å gjemme seg under trær.

Read Entire Article