Johannes Høsflot Klæbo bryr seg ikke om Aleksandr Bolsjunovs konkurranse-comeback i Europa, mens Erik Valnes kaller det feil.
Bjørn S. Delebekk (foto), VG
Publisert: 13.02.2025 16:02 | Oppdatert: 13.02.2025 16:15
- Bolsjunov ble langrennets OL-konge i 2022 med tre gull, et sølv og en bronse. Kort tid etterpå gikk Russland til krig på Ukraina, og har ikke vært å se i internasjonalt langrenn på omtrent tre år.
- Men Bolsjunov og flere russere har trent i de italienske fjellområdene de siste ukene, og torsdag går han rennet Südtirol Moonlight Classic i Seiser Alm (ikke arrangert av FIS).
Johannes Høsflot Klæbo fikk flere spørsmål om sin gamle rival torsdag.
– Det er like vanskelig som det var for tre år siden. Jeg føler ikke at ting har forandret seg noe spesielt. Når det ikke er et FISFISDet internasjonale skiforbundet som organiserer verdensomspennende skiarrangementer og konkurranser.-arrangement, får de styre selv som de vil. Det er lite vi andre skal mene om det, tenker jeg, sier Klæbo.
Han har nå fokus på VM i Trondheim, som starter om to uker.
– Det er det siste jeg tenker på nå. Fokuset mitt den siste uken har vært på det jeg skal gjøre, og å bli frisk etter sykdom.
– Å tenke på russerne streifer meg ikke engang. Det er en problematikk vi får ta opp etter VM. Da kan vi gjøre opp vår mening, sier Klæbo.
Området russerne har trent på i Italia – neste års OL-løyper i Val di Fiemme, Lavazé og Seiser Alm – er typiske steder norske langrennsløpere også pleier å være på treningsleir.
Klæbo innrømmer at han ville blitt litt overrasket om han hadde møtt Bolsjunov i løypa på treningstur plutselig.
– Jeg vet ikke om jeg hadde kjent dem igjen. Jeg så noen bilder hvor Bolsjunov hadde på seg andre klær enn de han hadde på da han konkurrerte sist, sier Klæbo og legger til:
– Den situasjonen de er i nå, er umulig å sette seg inn i. Hele situasjonen er kjip. Det er nok noe de tenker på, og som mange har en mening om. Det er synd hele greia.
FIS-president Johan Eliasch har i intervju med svenske Radiosporten vært tydelig på at han mener russerne bør få komme tilbake under nøytralt flagg. nøytralt flagg. Et flagg som ikke representerer noe land, brukt i internasjonale konkurranser når et lands deltakelse er omstridt.
Det er et utsagn Norges skipresident Tove Moe Dyrhaug har gått imot.
Erik Valnes forstår at Bolsjunov vil trene i Italia for å forberede seg dersom de får gå OL i 2026. Men stusser på at han skal få kunne gå et organisert renn.
– Jeg synes det er feil. Jeg synes ikke de skal kunne gå renn før ting har endret seg. Jeg synes ikke de skal være i miljøet på den måten, sier Valnes og legger til:
– Jeg håper ikke Eliasch har tenkt å slippe dem løs slik situasjonen er nå. Det blir et feil signal ut fra standpunktet som er tatt av hodene som er over idretten.
– Hvilket nivå tror du Bolsjunov er på om han får komme tilbake, si i Ruka til verdenscupstarten neste sesong?
– Jeg tror ikke han hadde vunnet her nå i Falun, han har ikke vært så pigg i år. Men tidligere har han vært voldsomt god. MuskelminnetMuskelminnet Evnen til musklene å huske bevegelser og ferdigheter gjennom repetisjon, selv etter en pause fra aktiviteten. fungerer sikkert. Er han tilbake i OL, tviler jeg ikke på at han da har gjort jobben i forkant, svarer Valnes.
Even Northug håper først og fremst at krigen i Ukraina går over.
– Når den tar slutt, trenger vi i langrenn at russerne kommer gradvis tilbake, sier Northug.
Han ble overrasket da han leste om russernes opphold i Italia, og trodde dem ikke hadde tillatelse til å komme inn
– Jeg hadde blitt redd om jeg møtte Bolsjunov med hodelykt i Italia der. Du hadde nok blitt litt overrasket. Men du ser at de hvert fall gjør en treningsjobb. Det tyder på at de skal være klare den dagen de er tilbake, sier Northug.
Han hadde selv ikke hatt motivasjon til å gjøre treningsjobben over flere år med internasjonal utestengelse.
– Nei, nei, nei. Jeg synes det er kjedelig å stå over en rennhelg. Men det spørs kanskje litt hvilken alder du er i. Har du gått mye verdenscup, VM og OL er det nok tungt å motivere seg, sier Northug.