Kjerkol-thriller i Trøndelag – vraket av ti lokallag

1 month ago 20



Bare fire lokallag i Nord-Trøndelag Ap har Ingvild Kjerkol som sin toppkandidat til Stortinget – og ett av dem åpner for en mann.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
BLE FJERNET: Statsminister Jonas Gahr Støre avsatte Ingvild Kjerkol som helseminister etter at masteroppgaven hun skrev med en medstudent ble underkjent på grunn av fusk. Kjerkol har anket vedtaket. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 02.09.2024 17:00 Sist oppdatert 10 minutter siden

Trøndelag Aps profilerte politiker Ingvild Kjerkol ønsker tillit til en ny periode på Stortinget, men møter kraftig motbør i starten av nominasjonsprosessen.

En rundspørring TV 2 har gjort før nominasjonskomiteen i Nord-Trøndelag møtes mandag kveld viser at hele ti av 18 lokallag ikke har spilt inn Kjerkol.

– Det var et klart flertall på møtet mot at hun skulle være med på listen. Argumentene er de samme som i andre lokallag, et ønske om fornyelse, sier lokallagsleder i Inderøy Ap, Mads Arild Nervik.

TV 2 har tidligere skrevet at fire av de største lokallagene, Steinkjer, Namsos, Verdal og Levanger vraket Kjerkol. Det samme har Leka, Overhalla og Inderøy.

Peker på sterk utfordrer

Heller ikke Høylandet, Namsskogan og Røyrvik Ap har ført opp Kjerkol. De venter med å komme med sine innspill til etter at nominasjonskomiteen har sendt ut sitt første forslag til stortingsvalgsliste.

Det er ikke gitt at det gir Kjerkol flere stemmer. 

– Jeg er usikker på det faktisk, på grunn av alt styret rundt det med plagiatsaken, sier lokallagsleder Elida Sætermo i Røyrvik Ap.

Hun peker på den tidligere ordføreren i Lierne, Bente Estil, som den sterkeste utfordreren til Kjerkol. 

– Jeg ville ikke ha noe imot Estil på topp, sier hun.

 Bente Estil (Ap) er tidligere ordfører i Lierne kommune, og er en sentral fylkestingspolitiker for Ap i Trøndelag.
ØNSKET PÅ TOPP: Bente Estil (Ap) er tidligere ordfører i Lierne kommune, og er en sentral fylkestingspolitiker for Ap i Trøndelag.

Men også Aps ordfører i Nærøysund, Amund Hellesø, er regnet som en mulig toppkandidat. I så fall må Estil vike, fordi de er fra samme geografiske område.

 – Jeg har svart at jeg kan stå på lista, men i utgangspunktet ikke høyt opp, fordi jeg har sett for meg Amund Hellesø på topp, sier Estil til TV 2.

Men hun åpner nå for å være toppkandidat likevel.

– Alle ballene er nå kastet opp i lufta, så det må jeg ta stilling til når nominasjonskomiteen kommer med sin innstilling, sier Estil.

Kjerkol gir seg ikke

Når nominasjonskomiteen kommer sammen mandag, foreligger det innspill fra lokallag som til sammen representerer et klart flertall for å vrake Kjerkol etter tolv år på Stortinget.

Kjerkol gir imidlertid klart uttrykk for at hun ikke har gitt opp.

– Vi trenger både fornyelse og rutine for å vinne tillit og valg. Politikk er hardt og meningsfullt arbeid. Jeg er glad for at resultatene med Arbeiderpartiet i regjering nå begynner å vises. Vi tok over en fastlegeordning i krise, nå rekrutterer vi nå fastleger som aldri før. 90.000 flere har fått fastlege, utviklingen er snudd. Barnehage og SFO blir billigere, sier den tidligere helseministeren til TV 2.

Fire lokallag har spilt inn Kjerkol som toppkandidat. I tillegg til hennes eget lokallag Størdal, har Flatanger, Meråker og Frosta Ap plassert Kjerkol øverst på topp-fem listen. 

Meråker har ført Amund Hellesø opp som nummer to, men det er ikke hogget i stein.

– Vi er åpen for at det kan bli et skifte av kvinne-mann på topp, sier lederen i Meråker Ap, Bård Langsåvold.

 Stian Lysberg Solum
ØNSKET PÅ TOPP: Nestleder i Trøndelag Ap, ordfører Amund Hellesø, sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) Foto: Stian Lysberg Solum

– Ingvild har lengst ansiennitet, så det er naturlig at hun er på topp. Det som er viktig for oss er både erfaring og fornyelse, understreker han.

Lederen i Kjerkols eget lokallag, Stjørdal Ap, er forundret over at så mange lag ikke har Kjerkol på listen i det hele tatt.

– Hun er den beste politikeren vi har i Nord-Trøndelag, så det er klart vi ikke har gitt opp, sier Ann-Inger Leirtrø. 

Ønsker Hellesø framfor Kjerkol

Snåsa, Grong og Lierne har Kjerkol på sin topp-fem liste, men i uprioritert rekkefølge.

– Ingvild ble diskutert også hos oss. Medlemsmøtet kom frem til at hun er en dyktig politiker, som gjør en god jobb. Vi ønsker å ha henne med videre, men det er ikke gitt at hun skal ha førsteplassen, sier leder Lars Ketil Aasland i Snåsa Ap.

Nærøysund Ap ser helst at deres egen kandidat, Hellesø, blir sikret en stortingsplass.

 – Det er ikke til å stikke under stol at vi ønsker Amund Hellesø på topp, han vil gjøre en bedre jobb, og være et nytt ansikt utad for partiet, sier lederen i Nærøysund Ap, Mariann Oddvik.

Read Entire Article